27.8.14

Спиркови несгоди

В последните няколко седмици много от спирките на градския транспорт в София (в т. ч. някои места, на които нямаше да предположиш, че има спирка) бяха оборудвани с електронни табла. Похвално и удобно, но нека разгледаме по-отблизо какво представлява тази новост по столичните улици.

Електронното табло е закачено на Г-образна тръба с кръгъл профил. Самата тръба е инсталирана върху циментова платформа посредством 4 едри болта, стърчащи с поне 6-7 сантиметра отгоре. Не вярвам трафикът около основата на таблото да е кой знае колко голям, но условия за наранявания на минувачите си има сериозни.

Естетическото решение за стойка от бяла тръба на фона на черното табло, дизайна на навесите на спирките и дизайна на статичните табели на градския транспорт просто буди недоумение. Друго на ръка е, че стойките изобщо не са пригодни за инсталация на електронно табло - то е прикрепено с помощта на 5 парчета винкел, заварени допълнително за тръбата, а захранващият кабел е оставен открит. Ако приемем, че никой няма да го клъцне или отскубне (все пак говорим за градска среда), до няколко месеца природните стихии ще му видят сметката по най-естествен начин.

Да не забравяме и задължителната хартиена лепенка, осведомяваща ни за финансирането на проекта. Апропо, проекта и финансирането му - става дума за едни 2.4 милиона лева, дадени в конкурс с един кандидат. Или едни 4000 за всяко едно от таблата. В крайна сметка София получи грозни, за сметка на това некачествени и скъпи съоръжения. Ами, браво.

4 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря, че пишеш за това. Странно, че не са еднакви модели. Доколкото си спомням грозното ново табло пред Хилтън, където спират 94 и 10ТМ, има само един слот, а таблото на твоята снимка има два. Да не би да не е имало достатъчно бройки от едното? :/

plamenj каза...

Два модела са - с един и два реда, не знам на какъв принцип ги слагат

Анонимен каза...

нормално е където минават повече линии да са повече редове

plamenj каза...

Мина и по Нова тв :-) http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya/432201 @ 59:30

Публикуване на коментар