19.4.11

Преди еврото: Холандски гулден

Може би се дразниш на поредицата? Ако е така, просто погледни заглавието - ако пише "преди еврото", пропускаш. Още повече, че този път май няма и какво толкова да четеш.

Гулденът се появява някъде през 17. век, името му на старохоландски ще рече "златен", а се означава с ƒ, което идва от флорин - по-стара парична единица, родом от Флоренция, но разпространена в почти цяла средновековна Европа.

До 1990 г. в обращение са банкноти с по-традиционна тематика, демек портрети на важни холандци - Йост ван ден Вондел, Франс Халс, Ян Питерсон Свелинк, Михел де Ройтер, Барух Спиноза. Изкушавам се да ти разкажа за тях, но ще пропусна, най-вече заради ужасяващия дизайн на банкнотите, наподобяващи по рисунък по-скоро пощенски марки или лотарийни билетчета (макар че ей тука има хубава заигравка с портретите). През 80-те е пусната паралелно и серия с природна тематика, а през 90-те - такава, посветена на абстрактната геометрия.

Това са трите банкноти от природната емисия - от 50, 100 и 250 гулдена, на които са изобразени съответно слънчогледи (ама не на Ван Гог), бекасина и фарa Вестерлихтторен в Хамстеде.

Макар и изпълнени със странни фигурки (+ бар кодове) гулдените от последната емисия са известни по птичките във водния знак - съответно земеродно рибарче, червеногръдка, кукумявка и обикновена калугерица на банкнотите от 10, 25, 100 и 1000.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство в Нидерландия е еврото, като 1 се разменя за 2.20371 гулдена.

И вземи се разходи до Централна баня да видиш изложбата "Парите разказват", интересно е. Нищо, че Алфа банк не ми плащат за якото подгряване с тази поредица.

3 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Банкнота от 250 гулдена, яко. Малко като нашите 3 лева -).

plamenj каза...

Ще се изненадаш, колко разпространени са деноминации от 25 и 250 в различни валути... прегледай поредицата досега.

Eulein каза...

Какви сладки птички!

Публикуване на коментар