5.11.07

Лаваца

Лаваца 2008: Май / ЮниАко си прекарал последните десетина дни на казанката, варейки ракия и псувайки учителите заради стачката, най-вероятно си пропуснал представянето на календара на Лаваца за 2008. В последните години кафеджиите, типично по италиански, водят люта битка с Пирели на календарния фронт, което може само да ме радва, не че ще ме накара някога да мина на техни продукти. Този път фотограф е Финли Маккей, който, както се разбира от интервюто в KL, не знае къде е България. Тъп шотландец, ако не бяха уискито и Ървин Уелш англичаните отдавна да ви бяха изтрили от лицето на Земята.

Уф, ей ти и линка към всичките принтове.

2.11.07

Шест-пет

Сигурно от време на време използваш алуминиево фолио в кухнята. Е, сега ще те науча да го ползваш по-често и така, че да е вкусно. Купи една ролка и чети надолу.

Свинско печено с бекон
Какво ти трябва: цяло свинско бонфиле, бекон, кимион, черен пипер, сол.

Какво да правиш: разгъни фолиото и върху него постави няколко тънки ленти бекон една до друга, подправи свинското филе с кимиона и пипера и постави напреко на бекона. При загъването с фолиото бекона трябва да обвие свинското, може да увиеш в още фолио за да запечаташ по-добре. Печи при около 200 градуса час и половина – два. Внимавай при отварянето – първо, за да не се опариш, второ за да запазиш соса, който се е образувал. Прехвърли всичко в тавичка и запечи още десетина минути като поливаш със соса. Нарязва се на резени с дебелина 1 см.

Рецептата ще стане и ако заложиш на телешко вместо свинско.

Свинско с наденица
Какво ти трябва: свински шницели, наденица, черен и червен пипер, сол.

Какво да правиш: приготвя се по абсолютно същия начих като шницелите служат за обвивка, а наденицата – за пълнеж. Добре е наденицата да е от ситно смляно месо, а обвивката й – тънка. Причината е, че няма да има директен контакт с огъня и може да остане жилава, a ако е прекалено дебела, просто я обели предварително.

Пилешко вретено с мляно месо
Какво ти трябва: пилешко филе, мляно месо (или кайма), лук, черен и червен пипер, колбас, сол.

Какво да правиш: начукай филето, така че да се получат пържолки, и смеси каймата с подправките и ситно нарязания лук (може да добавиш и накълцан шпеков или друг пикантен колбас). Сещаш се кое е пълнежа и какво следва, само съкрати времето за печено до към един час.

Стига, време е за гарнитурите. И двете се комбинират идеално с всяко от горните печени меса.

Картофено пюре
Какво ти трябва: картофи, краве масло, мляко, сол.

Какво да правиш: необелените картофи свари в подсолена вода - вари добре за да ти е лесно на следващата стъпка. Обели ги и ги смачкай хубаво с подходящ инструмент (ако не ти се намира ”подходящ инструмент” използвай вилица) и ги постави в друга тенджера. Добави масло (повечко) и мляко (по-малко), посоли и върни за кратко на котлона. Бъркай интензивно, така че консистенцията на пюрето да са се доближи максимално до определението ”пухкаво”.

Кисело зеле с горски гъби
Какво ти трябва: кисело зеле, горски гъби (манатарка, пачи крак), сушени сливи, червен пипер.

Сушените сливи е хубаво да са без костилки и по-сочни (да, знам, че звучи абсурдно), срежи ги на две за да отдадат повече аромат. Гъбите пък на теория може да си набереш и сам, но държа да не губя ценен читател, и бих ти препоръчал да си купиш от магазина – масово има замразени или сушени такива. Ако вземеш сушени, накисни ги във вода предварително. През това време накълцай табиетлийската киселото зеле, метни го в намазнен тиган на котлона и поръси с червен пипер. След малко добави гъбите и сливите и хоп, готово!

С какво: знам, че рецептите са зимни, но си плачат за хубава чешка бира. Такава в България кой знае защо трудно се намира – може да се примолиш на приятел да ти донесе няколко бутилчици тъмно Крушовице или да изчакаш по-масовото стъпване на пазара на оригиналния Будвайзер след сделката с Карлсберг.

31.10.07

Оранжево срещу розово 3

или "Еднорог? 2"

Още.

Класиране

В началото на тази седмица Тодор Христов подреди Топ 100 на българските блогове на база Текнорати, Гугъл пейдж ранк, Алекса и Тодор Христов ранк. Този блог се озова на 87. място там. Вчера Дзвер излезе с контракласация, базирана изцяло на Тeкнорати, която се ъпдейтва автоматично и където в момента заемам 55. място. Картоф пък също ме класира на 55. но само по Алекса.

Лошо няма. На печелившите - честито, дет се вика.

29.10.07

Шрифтове на омразата

Подборка от 6 шрифта, предизвикали гнева на огромни (и не толкова огромни) маси хора:

1. Без съмнение най-мразения шрифт в цяла Европа от Ванкувър до Владивосток е Комик Санс. Той е създаден от Винсънт Конер по поръчка на Майкрософт за да визуализира репликите на кучето Роувър в софтуера Майкрософт Боб, Ех само ако си беше останал в бледожълтите балончета на Роувър! Комик Санс някак си се оказва част от стандартния пакет шрифтове на Уиндоус. Поради това, че е единствения псевдо ръкописен там, започва да се използва за щяло и нещяло, което трябва да изглежда весело, непринудено, добронамерено. Бля! Казвам аз и хиляди привърженици на инициативата Комик Санс да бъде забранен. На сайта й може да си свалиш стикери, да си купиш фен-артикули, както и да намериш десетки други, по-добри комикс шрифтове.

Има още един шрифт, който върви по петите на Комик Санс и дебне всяка негова грешка с коварната цел да го измести от първото място на най-клишираните и омразни шрифтове - Папирус. Замислен като менте на елегантна калиграфия, придавайки фалшива автентичност на всеки надпис, Папирус се употребява толкова често, най-вече в щатите, че дори намери място в "алтернативните" правила на лого дизайна. Слава Богу, в България той не е популярен, което му спестява място в Топ 6, за сметка на кратко почетно споменаване.

2. Ако те помоля да ми кажеш едно име на шрифт, ама бързо, на бас, че ще изстреляш "Таймс Ню Роман". Оригиналният Таймс Роман е създаден от Стенли Морисън за вестник Таймс още през 1931 г., но междувременно не се използва там вече. Версията с Ню по средата е направена за Майкрософт и не само се разпространява с Уиндоус от 3.1 насам, но и кой знае защо е стандартния шрифт в Уърд, при положение че просто изглежда ужасно на екран. Причината да е ненавиждан е именно в стандартността му - когато видиш какъвто и да е текст написан с Таймс Ню Роман, можеш да си сигурен, че авторът не е положил никакви усилия да му придаде по-приличен вид. В Майспейс и дори Ласт има групи, обединени в омразата си към него, а ако искаш сериозни типографски доводи за това, че не струва, Джордж Еверет с готовност ще ти даде достатъчно. С Виста идва нов пакет стандартни шрифтове, което дава надежди, че Таймс Ню Роман скоро може да бъде пратен в небитието, ти само стискай палци.

3. Надписи с разнообразни средновековни декоративни шрифтове като горния украсяват всичко изпълнено с българщина и селски романтизъм - от механи до телевизионни предавания. Кофтито е, че не се ограничават до там и в зависимост от патриотизма на шефа могат да се окажат върху какво ли не.

Основния проблем, освен зоупотребата, е, че подобни надписи съвсем не изглеждат автентично. Първо, повечето използвани шрифтове така или иначе са руски, и второ, направо невероятно е менютата в селските кръчми едно време да са били иззографисвани като царски евангелия.

4. Уф, извинявам се, Алджириан наистина е прекалено грозен. Не знам на какво са в Белия дом, че не виждат най-силното оръжие за масово поразяване на мюсюлманските терористи! Ако се чудиш защо ти прилошава след като хапнеш дюнер - не не е от белия сос, а от мозъчната травма, причинена от надписа на фирмата или менюто. На мен само поглед върху А-то ми е достатъчен да обърна стомаха. С цялата си наглост Алджириан не се ограничава до арабските закусвални, а като чумната епидемия през 14. век заразява и изконни бастиони на западната култура като сиренето, баровете и текилата!

5. Този е мой личен "фаворит". При някакви ужасни стечения на обстоятелствата Ревю (или някаква негова кирилизирана версия) се беше превърнал в любим шрифт за фирми и табели в зората на пазарната икономика тук - баничарници, фризьорски салони, автосервизи и всякакви други гаражни бизнеси се сдобиха надписи в Ревю. Като че ли най-честа и същевременно най-грозна беше употребата му от аптеките, сигурно заради палавото ляво ченгелче на А. Постепенно славата му избледня и аз мога да се разхождам по улицата с вдигната глава.

Уви, един друг шрифт заема освободените от Ревю табели - Мистрал явно се приема за нещо като "по-смела" и "фриволна" версия на Комик Санс. Не, не е! Пичове, спрете се докато има време.

6. Завършвам с Траян. Всъщност той е красив класически шрифт и все още никой не го мрази. Т. е. почти никой. Холувуд го използва за всеки исторически филм отнасящ се до Римската империя, антична Гърция и всякакви подобни и сериозно заплашва да го клишира. Но не филмите са причината Траян да попадне тук, а група студенти от Канзаския университет, възмутени от новите си спортни униформи. В унисон с новото лого, ръководството на ВУЗ-а наскоро взема решение да подмени ретро уестърн шрифта на екипите (шрифта от картинката по-горе) с Траян, което, уви, не е посрещнато с никакво, ама никакво разбиране.

26.10.07

Гонзо

Неизбежно е във всички визуални изкуства (пък и не само) да се създават и разпространяват произведения с по-малък бюджет, по-ниско качество, направени от полу или пълни аматьори. Понякога като че ли не става дума за обикновена некадърност, а за съзнателно поддържане на ниско ниво - виж цялата телевизия Скат или скорошния B-movie експеримент на Тарантино и Родригес.

Дали по този начин може да си обясним и лавината от реклами с откровено кичозна визия и послание - Вита Голд, Евтерпа, Калорекс, Лачита, Камагра, Фемикур, Лептен, Блик, както и всички телешопинг спотове?

Грозноватия и уродлив, но симпатичен герой от Мъпет Шоу Гонзо отдавна е кръстник на журналистически и фотографски стилове, както и на цял жанр в порното, всичките с не по-малко верни почитатели отколкото мейнстрийма. Не е учудващо, че вече има опити името му да бъде прикачено към теории за маркетинга и реклама, но ми се иска аз да запазя термина Гонзо реклама за онези креативни пориви, които често се молим да не бяхме виждали никога, но ни привличат като раничка от ухапване на комар.

25.10.07

10

Mediumism10 са цифрите в десетичната система. Горните са създадени от 10 различни дизайнера по инициатива на стокхолмското студио Мидиъм (самите те автори на нулата). Цифрите ще бъдат използвани за адресна номерация. Очаквай скоро от Изе.

Дежа вю?