31.7.07

Капиталът плаща

Ех, това трябваше да е заглавие в стил "Човек ухапа куче", но нещо не се получи. Нищо, сега схващаш идеята.

Снощи бях на първия рожден ден на Уикли джуса в кафето на Червената къща. В Капитал, оказа се, работят някакви млади и готини хора, нали, не като мен. Ванина даде идея за подарък и съответно закъсня подобаващо, явно в търсене на кошница / портокали / сокоизтисквачка. Боби, като един истински кавалер, остави Велислава да отнесе кошницата, че била наблизо, да не се мори той :-) Бойчев беше най-гръмогласен, но се изниза преди да ни сполети оня гибелен гняв на съседа от близката кооперация*, който търчеше по джапанки между масите и така бучеше срещу "шума" от заведението, че ни изгони.

Снимки и екстри от събитието.

* Ай, ш'та ### в кореняк софиянеца! Като имаш апартамент за 200 бона в центъра, да беше си сложил една нова дограма.

Чисто злато 2

(продължение от вчера)

Очевидно е, че подобни бири са вдъхновени от мексиканската пивоварна индустрия с известните Корона и Сол - бледи, негорчиви, произведени от царевичен малц, в прозрачни бутилки с директно напечатан "етикет", от които се и консумира, най-често с резенче лимон напъхано в гърлото.

Вдъхновени от модната мексиканска вълна традиционни производители в Европа създават собствени варианти, при това с лек овъркил - Салитос и Десперадос фийчърват текила, а Туборг Туист - лимонен вкус. Бекс и Битбургер предлагат "негорчив" вкус с Бит Сън и Бекс Голд, но и разновидности при които смесват бирата с кашаса, нар, кумкуат и лайм. Испанците от Дам пък правят доста приятната Дам Лимон, която нетипично за такъв тип бира, се предлага и наливна и, честно казано, колкото и кощунствено да звучи, е адски освежаваща в жегите. Както усещаш вече залитаме в сегмента на ароматизираните и нискоалкохолни бири, но това идва да покаже, че границата е доста размита.

В САЩ например Лайт бирите се появяват преди 20-ина години с обещанието за по-малко калории и скоро Бъд Лайт и Милър Лайт надминават по продажби "оригиналните" разновидности. За разлика във вкуса не знам - американската бира, независимо дали лайт или дженюин, има вкус на вода. В най-добрия случай. В Турция Ефес пуска с името Лайт бира с алкохолно съдържание от 3%, намира се и тук. И така нататък.

Какво направи Загорка - бира с балансиран вкус и почти пълна липса на горчивина. Това е и причината за недоволството на класическите пиячи, но беше приятна изненада за мен - още повече от тази пивоварна. Голямата им грешка е рециклирането на марката Голд - та това е вече третото й прераждане! Другата грешка е, че не действаха по-смело за да предложат продукт, който се отличава силно от класическите бири - било чрез иновативна бутилка (виж Салитос или Туист), нов бранд без Загорка в името или промяна на алкохолността и калоричността на продукта. Да не говорим за факта, че Голд се предлага и в бутилки от 0.5 л, което е нехарактерно за начина на консумация на лайт бири.

С други думи Загорка не създава нов сегмент, а разчита на случайни залитания на редовните консуматори - сори, ама така няма да стане.

30.7.07

Цветя

... на спирката

Чисто злато

Няма начин да не засегна темата за новата Загорка Голд. Вече цели 3 блогъра в обозримата блогосфера се пробваха, но някак пропускат същността на проблема.

Нека в началото да уточня, че истинската хубава бира трябва да е кехлибарена на цвят, бистра, газирана, горчива, с хмелен аромат и малцов дъх. Това, обаче, не означава, че не трябва да има други видове бира, нито че не може да ги харесвам.

Биреният пазар в България се характеризира с пълната липса на разнообразие. Почти всички местни марки са типични лагери с различно алкохолно съдържание, дори и вносните брандове, произвеждани тук, също спадат в тази категория. Има и няколко вида тъмно пиво, но най-често става дума за по-тъмна версия на лагера. Единствено за Столично Бок и червеното Шуменско предполагам, че се произвеждат с горна ферментация, а и алкохолното им съдържание си го бива. И толкоз. Съжалявам, че опитите на Каменица с бяла и високоалкохолна бира не успяха - като за тест бяха доста прилични.

Каменица първа се пробва и в категорията на лайт бирите с Лайв, но изтрая не повече от 4-5 месеца. Съдбата на Загорка Голд, опасявам се, ще бъде подобна.

За това, обаче, повече ще има утре. Да има съспенс, нали ;-)

29.7.07

Малката шаферка


27.7.07

Бележки 9

Сигурно си забелязал, новите, хм, как се казваше, дрешки на блога. Всъщност продължавам да си ползвам стария минима темплейт, но с няколко туийка, така че да не е толкова минима и, нали, да има повече фокус върху съдържанието. Май не е зле като за пълен html илитерат.
_

Не мога да разбера манията на българите към силната музика. В много "хранителни" заведения се смята, че хората не се забавляват, ако не им се налага да си крещят в ушите. Един купон не би бил същия, ако съседите не викнат полиция поне веднъж - така де, и куките са хора, които (не) могат да пийнат по едно. А задръстванията биха били адски скучни без задължителния селяндур, който ни запознава с последния албум на Ивана.
_

Каква е връзката между Skyy кафе и Skyy водка? Аз поне не откривам взаимни референции на сайтовете им, нито някъде другаде, при все че името и логото предполагат такава. И ако няма връзка да попитам - що така, бе?
_

Мъро ме е блогролнал. Тенкс, ман. Сега съм вече в цели, хм... 2 блогрола. А така и така ще му ходиш на блога, задължително виж поста "Посетител 549".
_

Ой! Толкова сте зле, че една кражба като хората не може да направите. Даже не заслужавате да ви наклепам пред Милтън Глейзър.
_

Знаеше ли, че името на австралийската авиокомпания Qantas е акроним на Queensland and Northern Territory Aerial Services? Добре че не са стартирали в Ню Саут Уелс и Тасмания ;-) Между другото, отскоро си имат много силно ново лого.

26.7.07

Шаблон

(стенсил, ул. Гурко)

Ренесансово някак си.