10.12.10

Преди еврото: Испанска песета

На 20. ноември 1975 г. умира испанският диктатор Франко, а няколко дни по-късно държавен глава става крал Хуан Карлос I де Бурбон. Щастливите испанци изваждат от избите си всичката онази ракия, сварена при раждането на първородните им синове и пазена за сватбите им, и я изпиват до капка. Затова и сега, ако се опиташ да си поръчаш ракийка в Испания, ще те изгледат със странен неразбиращ поглед. В началото на 80-те започват да се появяват банкнотите от предпоследната исторически емисия испански песети, в която Хуан Карлос е изобразен върху банкнотите от 5000 и 10000.

Песетата възниква през 1869 г., след като Испания се присъединява към Латинския паричен съюз (България е член от 1889 г., а съюзът се разпада през 1927 г.), като 5 песети правят едно песо. Песото по-късно излиза от обращение в Испания, но остава като име на валутите в много от бившите й колонии. До замяната на песетата с еврото валидни са 2 емисии, като първо ще се спра на тази от 80-те, а после и на тази от 1992 г.

Върху банкнотата от 200 песети е изобразен Леополдо Алас - Кларин (1852 - 1901), писател, който не е особено популярен в България - май са издавани само романа му Регентката и разкази.

Галисийската писателка и поетеса Розалия де Кастро (1837 - 1885) е върху банкнотата от 500 песети. Розалия има още по-малко късмет и от Кларин и не е издавана на български. Ще трябва да научиш испански или по-добре направо галисийски за да оцениш поезията й.

В зелено върху лицевата страна на хилядарката е изобразен Бенито Перес Галдос (1843 - 1920), също писател, считан за втори по значимост в испанската литература след Сервантес, сравняван с Толстой, Балзак, Дикенс и, смея да добавя, самия дядо Вазов. Най-значимият му труд е поредицата от 46 исторически новели Национални епизоди. Освен тях е автори и на 31 въздълги романа, от които на български е преведен Фортуната и Хасинта, 23 пиеси и куп разкази. Любопитен момент от биографията му е, когато през 1886 г. е назначен за представител на Гуаяма, Пуерто Рико в парламента, без въобще някога да е стъпвал в колонията - практика, залегнала в основите на парламентаризма в България.

Гледайки леко изтерзания Хуан Рамон Хименес (1881 - 1958) върху 2000-те песети вероятно се досещаш (ако не се досещаш, ще ти препоръчам да се насочиш към четене на блога на Гомбето), че всички личности, почетени върху тази серия, с изключение на краля, го раздават писатели. През 1913 г. Хименес се запознава с бъдещата си съпруга Сенобия Кампруби и й посвещава сборник с леко еротични поеми. Сенобия се нацупва и така осуетява публикуването на по-хард стиховете, които виждат бял свят чак през 2007 г. Най-известната му творба е Платеро и аз (Платеро е малко пухкаво магаренце), издавана и в България. През 1956 г. в рамките на 2 дни Хуан Рамон е удостоен с Нобелова награда за литература и губи жена си, починала от рак. Рей Бредбъри започва 451 градуса по Фаренхайт с цитат на Хименес - "Ако ти дадат разчертана хартия, пиши накриво."

Хуан Карлос е роден в изгнание в Рим през 1938 г., а 10 години по-късно с благословията на Франко се завръща в Испания, където по-късно е обявен за престолонаследник (прескачайки баща си). Хуан Карлос става член на франкистката Мовимиенто Насионал и в последните години преди смъртта на Франко де факто управлява страната. Нито очакванията към него, когато заема трона, нито скоростта, с която се случват реформите, са кой знае колко големи, така че това за ракията в началото може и да е било леко преувеличено. Както и да е, под негово ръководство Испания извървява пътя от диктатура до демокрация и повече няма да те занимавам със съвременната история на страната. През 1987 г. банкнотите от 200 и 500 песети са заменени с монети и се появява купюра от 10 хиляди, което иде да покаже, че или демокрацията е предизвикала инфлация, или че испанците са се замогнали рязко след влизането в ЕС. Впрочем, на тази банкнота компания на татко си прави принц Фелипе. Фелипе пък е женен за доста симпатичната бивша телевизионна водеща Летисия, а кръстник на втората им дъщеря София е Константин-Асен Сакскобурготски.

През 1992 г. Банко де Еспаня пуска в обращение нова серия банкноти, чиито дизайн видимо е изсиромашен от този на новите български левчета, появили се няколко годинки по-късно. Предвид годината, която се пада точно 500, след като генуезецът Христофор Колумб стъпва на остров Испаньола, който понастоящем помещава държавите Хаити и Доминиканска република, и го обявява за испанска земя (с други думи, открива Америка), темата на емисията е испански завоеватели и колонизатори.

Върху лицевата страна на новата банкнота от 1000 песети е Ернан Кортес (1485 - 1547), а на реверса - Франсиско Писаро (1471 или 1476 - 1541). През 1518 г. Кортес акостира с експедиция от 11 кораба, 500 войника, 13 коня и няколко оръдия на полуостров Юкатан. 3 години по-късно той е завладял могъщата империя на ацтеките, подпомогнат първоначално от вярата на местните, че той е самият им върховен бог Кетцалкоатъл. Франсиско Писаро пък завладява за Испания Перу през 1532 г., постигайки го с отряд от едва стотина пехотинци и 60 конника. По това време той е вече близо 60-годишен и има зад гърба си няколко експедиции в Панама и Южна Америка, както и 3 "частни" похода в самото Перу, преди най-накрая да получи държавна поръчка от Карл V. През 1538 г. Писаро влиза в конфликт с доскорошния си съюзник, подпомогнал го в няколко експедиции, Диего де Алмагро и го екзекутира. 3 години по-късно отмъщението го застига, когато поддръжници на Диего, водени от сина му, нахлуват в двореца на Писаро в Лима и го убиват.

И понеже колонизацията на Америките не е само история на безумни кръвопролития, покръствания и грабене на злато, върху банкнотата от 2000 песети е изобразен ботаникът Хосе Селестино Мутис (1732 - 1808). През 1761 г. той пристига в Богота като личен лекар на вицекраля на Нова Гранада и прекарва остатъка от живота си в изследвания на местната флора, като намира време и да опише езиците на местното население и за астрономия.

Върху банкнотата от 5000 песети е самият Христофор Колумб, наричан от испанците Кристобал Колон (1436 или 1456 - 1506). Честно казано, би ми било тъпо да ти разказвам каквото и да е за Колумб, предполагам, че вече знаеш всичко и повече от всичко за него.

Хуан Карлос I e на 10-те бона и от тази серия. Тъй като портретите върху трите банкноти са правени през 5 години, ако бързо скролваш този постинг нагоре-надолу, ще видиш как кралят почти магически остарява и се подмладява, както и как мърда ушите си, честно!

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство в Испания е еврото, като 1 се разменя за 166.386 песети.

2 коментара:

Unknown каза...

За колко евро може да се продадат сега, 2014 година,6 банкноти по 5000 и 12 по 1000,емисия 1992г. в отлично състояние. Моля,ако има желаещи да ги закупят или поне информирани за цената да пишат тук.Благодаря Ви.

plamenj каза...

Не е кой знае колко много - тук може да се ориентираш (и да ги пуснеш) - http://www.ebay.co.uk/bhp/spain-banknotes

Публикуване на коментар