12.1.09

7 безполезни факта

Няколко факта, с които може да блеснеш в непринуден разговор, макар от тях да няма никаква полза (освен ако в момента не седиш пред Ники Кънчев, в който случай ми дължиш процент):

Захарта на бучки е изобретена от швейцареца Якоб Кристоф Рад през 1841 г. докато е директор на захарната фабрика в южноморавското градче Дачице, тогава в границите на Австрийската империя, сега в Чехия. Бучка захар е главният герой в рекламния спот по повод чешкото председателство на ЕС тази година. Можеш ли да познаеш някой от останалите участници?
_

Електрическият стол е измислен от американския зъболекар Алфред Саутуик. САЩ си остава единствената страна, в която той се използва за екзекуции.
_

Подобно на картофите, тютюна и лютите чушки, доматите са култивирани първо от коренното население на Америка и се разпространават по света след колонизацията й (при която индианците от своя страна се запознават с шарката, грипа, чумата, тифа, конете и християнството). В България се появяват едва към края на 19. век под звучното турско име френк патладжан, но до 30-те години на следващото столетие се консумират единствено зелени, докато червените са смятани за гнили и дори отровни. "Традиционната" шопска салата е измислена преди има-няма 50 години и най-вероятно я дължим на гениален готвач от системата на Балкантурист.
_

На италиански с името Monaco се означава и Княжество Монако и немския град Мюнхен. Причината е, че и двете са кръстени на монаси.
_

Хенингер Турм е най-високата сграда в известния с небостъргачите си Франкфурт ам Майн от 1961 до 1976 г. Работата е там, че 120-метровата кула всъщност е силоз на едноименната пивоварна, по онова време една от най-големите в Германия. До 2002 г. на върха й функционира въртящ се панорамен ресторант, а самият силоз спира да се ползва по предназначение 3 години по-късно. Сега се чудят какво да го правят.
_

Всяко дете на 80-те знае, че стандартният Рубик куб има малко над 43 квинтилиона възможни подреждания. По-интересното е колко точно е един квинтилион.
_

Със своите 26 години, 5 месеца и 18 дни начело на Католическата църква папа Йоан-Павел II заема второ място в неофициалната класация на най-дълго управлавалите папи. На първо е Пий IX, чийто понтификат между 16. юни 1846 и 7. февруари 1878 г. обхваща доста интересни събития в историята, като италианската революция начело с Гарибалди и обединението на страната. В религиозен план най-значимото дело на Пий IX е догмата за непорочното зачатие на Дева Мария. Най-кратко властвалият папа пък е Урбан VII, който е епископ на Рим в продължение на едва 13 дни в края на 16. век. Урбан VII е автор на първата в историята забрана за пушене на обществени места, а самият той умира от малария. Впрочем, думата малария значи лош въздух на (средновековен) италиански.

3 коментара:

Анонимен каза...

Винаги съм твърдяла, че зъболекарите са садистични копелета -- и очевидно съм права :)

plamenj каза...

Аз все още не съм сигурен, кой стол - електрическият или зъболекарският - е източник на по-страховити мъчения.

Анонимен каза...

Hint:
за разграничаване на 2те Monaco-та за Мюнхен е прието да се ползва дългата форма - Monaco di Baviera (Баварско Монако?!), докато китното богаташко местенце си е just Monaco.

Публикуване на коментар