20.10.08

Чуваш ли цветове?

Отдавна се канех да пиша за синестезията, тъй като имам особен интерес към темата. Междувременно явлението стана обект на няколко публикации в българската преса и още повече онлайн, дори епизод на Доктор Хаус беше посветен на такъв случай. Крайно време е и от моята си камбанария да се чуе нещо по въпроса.

Синестезията е неврологичен феномен, при който стимулацията на едно сетиво предизвиква в съзнанието друга представа от сетиво, което не е било стимулирано. Например думи, предизвикващи вкус в устата, звуци, които се възприемат като цветове, числа, приемащи определна форма и най-разпротранената проява, при която букви и цифри се свързват с определен цвят.

Явлението е било обект на интерес на психологията и неврологията през последните 2 века, но по-сериозни иследвания в областта се правят едва в последните години в следствие развитието на когнитивната психология. На практика по чисто поведенчески причини почти всички ние сме развили способността да свързваме усещанията от различните си сетива - няма човек, който да няма ясна представа за това, какво са топли и студени цветове, лишени от миризмата си, ежедневните ни храни са неразпознаваеми, а музиката предизвиква картини в съзнанието на повечето хора. При синестезията, обаче говорим за неврологично състояние на свързаност между различни части от мозъка, което се наблюдава при доста по-малка част от хората, като при всеки е различно. Например, аз мога да виждам буквата Б в зелено, а ти - в кафяво. Има няколко теста, които ще ти помогнат да разбереш дали притежаваш такива способности, например този. Диагноза синестезия не е нещо, което би трябвало да те тревожи, независимо как ти звучи. Ако случайно принадлежиш към малкото избрани, те съветвам да потърсиш събратя и да се възползваш от възможността да запомняш имена и числа по-лесно посредством дарбата си.

Всъщност, една от най-ярките прояви на синестезията е в изкуството - смята се, че Ван Гог, Кандински, Дубарова и Набоков са я използвали в творчествово си. Връзката с музиката пък е още по-пряка. По-рано тази година по инициатива на Гап 5 актуални банди - Рейвонетс, Дъ Блейкс, Суиз Бийтз, Мари Дигби и Днтел пускат песни и клипове, вдъхновени от различни цветове. Официалният сайт на кампанията вече не функционира, но информация се намира. Ако пък се интересуваш от връзката между думите и цветовете, може да участваш в това изследване. Темата е безкрайна, от една страна, защото явлението все още напълно изследвано, и от друга, защото синестезията би могла да даде отговор на това, как работи мозъка ни, и да обясни някои странни феномени.

Ако това не ти е достатъчно, може да продължиш със статията в английската Уикипедия.

6 коментара:

Анонимен каза...

Четох за това в Тагесцайтунг преди няколко месеца. Има професии, в които такива хора са с особено предимство. Конкретните примери бяха от областта на акустиката, даже май автомобилната акустика.

plamenj каза...

Знаех си, че си комунист ;-)

Ето я въпросната статия, има и продължение.

Bicubic пък предложи ей това филмче - The Boy with the Incredible Brain. Струва си, макар да разглежда темата в един малко по-мрачен контекст.

Анонимен каза...

Супер интересно е това, винаги са ми се смяли като питам - "абе, на теб 3 какъв цвят ти е ?"

plamenj каза...

А какъв цвят ти е 3? ;-)

Комитата каза...

моят тест излезе на 100%
странно не го очаквах

plamenj каза...

"You should not take the test too seriously", но все пак, ако нямаш подобни наклонности, едва ли ще направиш 100%

Публикуване на коментар