19.7.16

Топ 10 футболни екипи

Минала е едва седмица от края на Европейското, а футболната абстиненция става нетърпима. Обратно към клубните турнири с малко кликбейт. Класацията е стопроцентово субективна и за подреждането съм еднолично отговорен аз, но има няколко железни правила - става дума за устойчиви екип, използвани от клуба през годините, а не за конкретен дизайн през определен сезон; пристрастията ми нямат никакво значение - има и по-симпатични ми отбори, и такива, които недолюбвам; и най-важното - критериите са поравно естетика, историческа адекватност и значимост, оригиналност.

10. Хамбургер Шпортферайн

 
Тоталната доминация на Байерн и "симпатичният втори" Борусия Дортмунд изместват исторически грандове като Хамбургер, Борусия Мьонхенгладбах и Вердер от светлината на прожекторите в Германия (освен късните мачове в петък, когато ритат някои лишени от европейски футбол отбори). Това може да е справедливо, но и някак жалко. С комбинацията от бяло и червено, която всъщност изобщо не е толкова разпространена, ханзеатите са може би единственият клуб в света, чийто прякор идва от цвета на гащетата - die Rothosen. По-изчистените екипи от миналото са и по-елегантни, доукрасяването на фланелките с елементи в синьо и черно от емблемата (култова сама по себе си, обръщал съм й внимание вече) в последно време ги прави прекалено шумни.

9. Пумас УНАМ

 
Обикновено не очакваш от комбинацията от тъмно синьо и златисто и принципа make the logo bigger да доведе до нещо красиво, но хей, изненада, когато имаш такава луда емблема, всичко е възможно. Пумите са представителен отбор на Националния автономен университет на Мексико и домакинстват на стадиона в кампуса. За пръв път гигантската глава на пума е поставена върху фланелките в края на 70-те, когато за клуба ритат легендите Уго Санчес и Леандро Куеляр, а треньор е Бора Милутинович, като в последните години се превръща в основен мотив от цялостния дизайн на екипите.

8. Олимпик Марсилия

 
Ще кажеш - какво пък толкова, бели екипи ли не сме виждали, с какво е по-специален тоя - и, разбира се, няма да си прав. Бялото, номинално символизиращо чистотата на олимпийските принципи на Пиер дьо Кубертен (погазени брутално от Бернар Тапи стотина години след основаването на клуба), е допълнено с небесно синьо от герба на Марсилия. Двете, в точно този баланс, идеално кореспондират на идеята за града - средиземноморски и обгърнат от светлина, но и контрастират на шумната му, мултинационална същина. А и Стад Велодром никога не би могъл да изглежда толкова впечатляващо, залят в различни цветове. Любопитна техническа подробност - до 80-те години синьото е една идея по-тъмно, но е променено, уж заради прищявка на Адидас - ами, чудно се е получило.

7. Дженоа

 
Поставянето на синьо и червено едно до друго създава неприятен визуален ефект на кървене между двата цвята (както впрочем и при зелено и червено, но за това повече - след малко), което е една от причините Барселона да не се появи в тази класация. Хубавото е, че има и изключения - със своите вертикално разполовени фланелки в дълбоко червено и мрачно синьо и Дженоа, и Каляри, и Болоня изглеждат страхотно. Генуезците обаче не само са първите, които обличат такива екипи през 1901 г., но и първият италиански клуб изобщо, основан през 1893 г.

6. Санкт Паули

 
Ето че имаме втори клуб от Хамбург в десетката. Е, Санкт Паули е всичко, но не и обикновен футболен клуб - с левичарска публика, презираща расизма и хомофобията, социално ангажирана с различни дейности в квартала, иначе не от най-елитните в Хамбург, и неразривно свързан с пънк музиката. Санкт Паули е необикновен и с избора на цветове - кафявото меко казано изобщо не е сред най-популярните в световния футбол, а и предпочитанието към по-малки и независими производители на екипировка през последните години е причина за доста разнообразни и нерядко куриозни дизайни (двата горе са сред по-консервативните). Причината уви е прозаична - кафявото трико се оказало най-достъпно и евтино по времето, когато Паули е основан (много от старите клубове по света са носили бяло по същата причина).

5. Арсенал

 
Фланелките с ръкави в различен цвят са особено характерни за Англия, най-вече комбинацията от винено червено и небесно синьо, използвана първо от Астън Вила. Когато обаче през 1933 г. мениджърът Хърбърт Чапман измисля червените фланелки с бели ръкави на Арсенал (вероятно вдъхновен от приятеля си карикатурист Том Уебстър), той създава истински шедьовър, придаващ на артилеристите вид на средновековни рицари. Щях да кажа и "уникален", но колумбийският Индепендиенте Санта Фе, португалският Брага и холандският АЗ Алкмаар могат да се похвалят с идентичен вид.

4. Сампдория

 
Генуа става вторият град с два представителя в класацията и първият с наистина уникален дизайн. Обединението на Андреа Дория и Сампиердаренезе от 1946 г. създава клуб с непроизносимо име и неразличима емблема. Изненадващо сините фланелки на Андреа Дория, ашладисани с червеното и бялото на Сампиердаренезе (окей, признавам, това е още по-непроизносимо) се получават доста по-стилни. Е, понякога разполагането на спонсора може да е проблем, но при толкова красота няма да му намираме ма'ана.

3. Аякс

 
Славата на амстердамския футболен клуб отдавна надминава тази на древногръцкия герой, на когото е кръстен, но, подобно на други тук, дизайнът на екипите му е плод на случайност. В началото на века Аякс играе с фланелки на червенo-бяло райе и черни гащета. Когато обаче през 1911 г. амстердамци се класират за пръв път в Първа дивизия, заварват там Спарта Ротердам, които имат абсолютно същите екипи. При отсъствието на резервни екипи в онези времена, новаците са принудени да си изберат различен дизайн - така се раждат култовите бели фланелки с червена вертикална ивица, носени от Йохан Кройф, Рууд Крол, Марко ван Бастен, Франк Рийкард, Сьорен Лерби, Денис Бергкамп и Златан Ибрахимович. През 70-те години пък френският дизайнер Даниел Ештер, който се изживява като президент на Пари Сен Жермен, открадва идеята, добавя синичко и създава екипите на парижани.

2. Флуминензе

 
Напрежението се покачва, но не като на финала на Еврото, ами наистина. Противно на представата, която може да имаш, повечето бразилски клубове имат порядъчно скучни екипи, като преобладават бялото, черното и червеното. Флуминензе пък исторически са клуба на бялата аристокрация в Рио и едва ли обичайните заподозрени за най-щура екипировка. Червените и зелени райета, разделени с бял пинстрайп, бели гащета и чорапи заменят сиво-белите екипи (сериозно) през 1905 г. Моделът е изискващ и трудно би могъл да се репликира успешно с други цветове - на Гремио им се е получило със светло синьо, черно и бяло, но именно трикольорът на кариоките заема второто място тук.

1. Ривър Плейт

 
Когато стане дума за Буенос Айрес, обикновено се разказва за Бока Хуниорс, но, честно казано, хайпът покрай историята с шведското знаме е силно преувеличен. Истинският шампион тук може да е само Ривър Плейт. Истинската красота е в детайла и баланса - червена диагонална лента върху бялата фланелка и черни гащета са напълно достатъчни. Мога да напиша много за Ривър Плейт, които са най-титулуваният клуб в класацията (че и напълно заслужено я оглавяват), но ще оставя на тази красота да говори за величието им. Машини! Впрочем и тук произходът на дизайна остава забулен в мистерия - според една от версиите лентата е прикачена на шега към бяла риза от един от играчите, според друга е препратка към кръста на Свети Георги, символ на Генуа, откъдето са много от първите членове на клуба (и може да бъде видян върху фланелките на Сампдория и емблемата на Дженоа по-горе).

6.7.16

Разни фотографи 38

Блогът наистина не е фотографски, но истината е, че ми се натрупаха като за 3 постинга и няма какво да ги правя. А и алтернативата в момента е да пиша сериозно за Брекзит (имам един битърсуийт драфт по темата), но засега не мисля да ти го причинявам.

Паул Рипке, Геир Мосейд, Марина Абаджиеф и Педро Бек, Себастиен Тиксие, Дени Георгиева, Марк Каралан, Ник Ескуър, Тина Барни, Антон Ренборг, Луиза Каркавале, Сара Блешински, Пол Енбел, Поли Браун, Хана Хилиър, Браян Лий Тейлър, Габриел Нот, Йоад Шейтман, Сюзан Майселас, Рени Елис, Марилен Коленс и Лиза Де Бойк, Лоранс Расти, Мерлин Кафка, Джуй Кун Уенг, Маян Толедано, Микеле Сибилони, Патрик Муур, Стивън Милнър, Людовик "Джлс Бърди" Сарменто, Рела Танг, Бритни Панда, Джон Стодарт, Дия Такачова, Робърт Хюбърт, Июн Адер, Денис Рувр, А. Дж. Рагаса, Ана Тополяну, Щефан Крьокел, Лорън Ренър, Мориц Йекат, Люк Батън и Джонатан Садлър, Катарина Тамова, Кирил Зимач, Андрю Куернър, Савана Кастранда, Лола Папрока, Кайлър Зелени, Мейри-Луиз Табак, Ариана Лаго, Емили Макинес, Хенаро Маганя, Брад Ернски, Рамона Дзордини, Прейен Модли, Франческо Вецола, Кю Ка Йи, Хеф Прентис, Памела Ривас, Рубен Рехорст, Алиша и Дженифър, Бруно Масао, Камила Жермано Барп, Бен Стейли, Жоао Гуедес, Юрий Козъйрев, Джослин Джанън, Моли Диксън, Йовчо Горчев, Жул Форе, Далтън Кембъл, Харуо Канеко, Антония Гласкова, Зофия Ридет, Яна Стефанишин, Павел Франик, Ламонт Робъртсън, Денис Килх, Лесли Къркхоф, Адриан Шигл, Алдо Чакон, Ник Коради, Елена Д. Сан Роман, Жоан Пол Мартинес, Ар Бърнард, Ерик Антоан, Йонас Йешке, Дейвис Айър, Мариана Ротън, Оксбоун, Виктор Едьед, Шон Гъкиан, Шарл Фреже, Раян Майърс, Идан Бердишев, Анжелик Боасиер, Поло Оливера, Ейша Ефиа, Андрес Алтамирано, Сангхьок Банг, Кики Ксю, Софи Харис-Тейлър, Алекс Жонас, Файсал Алмалки, Софи Кал, Джеси Бърк, Лула Хайърс, Сесар Сегара, Елоиз Пари, Иван Горохов, Кон Хаузер, Анушка Бломерс и Нилс Шум, Кристиан Бобст, Серхио Тапиро, Дейвид Гътенфелдър, Дина Дубравская, Йоргос Караилиас, Ю Мун Чеонг и Лонг Фей, Катрин Скуиър, Миси Принс, Жулиен Ломбарди, Розалин Шахнаваз, Симоне Фавили, Дуран Левинсън, още Давид Шарлек, Уесли Картър, Нан Голдин, още Жоро Панчев, Жулиен Бушовски, Дилан Фърст, Алекс Строл, Саша Ровински, Браян Дохърти, Ханес Бекер, Брок Сандърс, Ричард Торес, Форд Йейтс, Кристофър Кърксийк, Яник Маро, Майкъл Малоун, Рок Шалян, Даниел Ернст, Панайотис Ламбру, Вера Бирюкова, Василис Питулис, Стеен Сундланд.

Максим Комтоа и Пиер-Александр Гане, Изабела Конъли и Бетан Мууни, Алексис Василикос, Ема Исабела, Маркус Ничке, Серхио Дел Амо, Едита Марциняк, Кийт Лендър, Олександр Панковец, Енрике Шифердекер, Жан Ноар, Сейду Кейта, Лиеко Шига, Инге Морат, Ерен Сарачевич, Венсан Льоклер, Никола Ени и Тома Русе, Ерик Симбал, Майкъл Бар, Мунир Раджи, Кай Руе, Денис Лиуполд, Леонардо Глаузо, Начо Ернандо, Фабс Граси, Хосе Ернандес, Хенрике Щал, Елизабет Олмстийд, Килиан Шьонбергер, Делфин Шане, Юрий Тресков, Кат Ирлин, още Станислав Калашников, Майра Мораис, Джоел Девро, Феридун Акгюнгьор, Тони Фарфала, Валтер Бартелеми, Тай Хибърт, Соня Сабнани, Дарън Блек, Никол Картолано, Антонио Гутиерес, Клаудия Смит, Елена Куликова, Том Фроуд, Крейг Уест, Александър Харис, Даян Русо, Адам Флауърс, още Кейти Силвестър, Паоло Кандиан, Мисаки Сато, Максим Имбер, Константин Крюковский, Селесте Гибсън, Адриан Щрукс, Марк Пекмезиан, Джеймс Феликс, Паула Пратс, Татяна Минели, Саня Марушич, Ал Лин, Виктор Гомеш, още Алехандро Перейра, Гер Гер, Ланс Скъндрич, Рикардо Улптс, Реми Ноел, Светлана Вавилова, Ана Галкина, Альона Козмина, Юлия Ивашкина и Виктория Качалова, Теди Делкроа, Донари Бракстън, Джордън Кийт, Йошикацу Айзава, Мадърс Милк, Мартон Гостони, Джулия Ъпдеграф, Мари Жан, Мая Хоук, Александр Денискин, още Николай Колев, Щефан Имиелски, Степан Квардаков, Мосааб Елшами, Джо Гриър, Браян Шътмат, Невша Таваколян, Маргерита Лоба, Катя Щюкрат, Рик Скот, Анджело Санти и Антонио Венути, Крис Санторо, Йоге Аленсар, Синзяна Велическу, Дитер Бранденбург, Мадисън Нойман, Матьо Гафсу, Сотирис Цагатакис, Тим Ву, Фредерико Мартинс, още Светлана Кондратович, Анна Даки, Уил Вастайн, Анастасия Климашевская, още Анджей Франковски, Фелисия ван Хам, Максим Кардол, Нима Салими, Никола Дервилер, Наташа Уайзман и Зак Буут, още Ектор Посуело, Омар Алкала, Лайза Брезински, Тайлър Кендъл, Супакорн Срисакул, Алесандро Скарпа и Карло Албертини, Марко Мираля, Джош Патил, Стивън Шор, още Шон О'Нийл, Левон Мурадян, Джей Крокър, Ксения Белаш, Маркос Фейтоза, Крис Филипо, Кристиан Рубот, Сержио Лопес, Ингрид Рааб, Яфит Симча, Алек Мърчант, Филип Божович, Саманта Фейен, Пейдж Уинке, Матиас Кихада Венегас, Ясмин Шах, Брук Найпър, Сергей Федотов, Дакота Гордън, Андре Варела, Емануел Босе, Йована Младенович, Ло Лавлеса, Татяна Гарнишева, Арно Ел и Надя Тара, Коко Капитан, Сирисак Боакаев, Отело Грей, Кюнгин, Майкъл Оливери, Моли Кейтлин Бейбър.

Виктор, Юлиян и Мария, още Виктория Колерова, Соул Ман, Бианка Шурман, Емили Лабуери, Марко Леонарди, Чуандо и Фрей, Кайл Делеу, Матю Къмър, Дейвид Алмейда, Виктор Киплинг, Михаил Кабочкин, Деметри Хоган, Венсан Тулот, Алекс Хаала, Шин Ногучи, Поли Ханраан, Асен Емилов, Марк Бенам, Мари Томанова, Хуан Диего Валера, Ришар Дел'ера, Джаксън Хийли, Тимур Рзаев, Шилпа Мукреджи, Алесандро Маньо, Лари Хейкила, Пааво Лехтонен, Алфонсо Педреро, Тома Шене, Малъри Мардър, Виктор Цицко, Ив Салюн, Крис Боркета, Клаудио Расано, Катарина Тамова, Алина Жидовинова, Тине Попе, Никълас Рамирес, Ливия Прьойл, С. Е. Съливан, Дейвид Клап, Едуар Бертело, Хави Салинас, Патрик Кокпит, Калъм Снейп, Юсо Хамалайнен, Дима Фейцер, Миджо, Хана Пейдж, Кевън Кларк, Нейт Трамплежър, Дейно Бирбауър, още Глен Крон, Кейт Мур, Пол Грансар, още Марк Хом, Кристоф Бюфетрий, Шуджи Кобаяши, Трид Естет, Пабло Касануева, Щефан Клютер, Александр Хефли, Инжен Джоунс, Хавиер Каплан, Андре Пасош, Николай Иванов, Фредерик Пине, Александър Тъл, Симоне Рудлоф, Соня Сиеф, Уели Уака, Тай Тран, Ерика Пеличи, Наталия Петри, Янина Флекхаус, Ейми Лиджет, Джоди Мелъди, Дулсе Амор, Каси Скот, Симоне Галстаун, Томас Холм, Аманда Фордайс, Кайл Бонало, Нилс Хек, Кахо Оказаки, Наталия Сидорова, Кристоф Мусьол, Лука Галавоти, Лорена Дини, Игор Куприянов, Нико Вьорле, Армандс Грундманис, Лоран Мазурел и Дамиен Пулено, Васьен Катро, Бастиен Ваучер, Яна Романова, Соравит Лертфифат, Франк Шнайдер, Лука Фелер, Марк Сандърс, Алфред Енрикес, Кийт Грийнбаум, Мелиса Гибс, Карлос Висо, Клаудия Ферари, Стефани Камарано, Лукаш Дохнал, Сина Лесник, Димитри Хаясинт, Ишмаел Прата, Евгения Мерик, Колин Доджсън, Манди Рей, Даниеле Ариго, Лорън Кей Куорти, Джейми Съливан, Дитлев Розинг, Маркъс Купър, Крис Конуей, Хейдън Райдингс, Мария Съботинова, още Валентин Шенай, Сузана Ервас и Алекс Арчър, Сара Макколган, Брад Моуби, Жиа Жу, Патрик Стройс, Джош Олинс, Январ Романов, Бий Уокър, Хуан Мадрид, Хобс Гинзбърг, Марсело Гомес, Андре Бресон, Александр Камакаев, Марлен Щалхут, Педро Жанейро, Девин Кембъл, Рубен Суарес, Фее-Глория Грьонемайер, Уилям Боплант, Майкъл Сталбърг, Оран Тарджан, Том Бартли, Камил Шворц, Андрю Хобс, Филипе Реал Маринейро, Ина Кузнец, Хавиер Наварете, Къркхоуп, Крис Вореос, Лукаш Тома, Нико Некоечеа, Ранди Древланд.

Никола Таминджич, Гийом Гобер, Федерико Д'Амико, Никола Гроспиер, Неда Афсари, Антон Дяченко, Луи Агила, Маталяна, Джонатан Ред, Чен Чонг, Саймън Лопес, Дариън Ко, Езра Патчет, Данте Монтерверде, Ленарт Бадер, Алберто Монтерас, Андрес Контрерас Родригес, Людовик Диакураши, Тома Васор, Ричард Дифриско, Алисия Петрашова, Ники Кресики, Мич Сървис, Лестър Джоунс, Майкъл Чичи, Лу Валдес, Лоран Ини, Луис Валенсуела, Джем Едисбойлу, Фелипе Бартарели, още Шарок Мирзай, Хедър Ван Гал, Ромен Борман, Алина Ратуска, Никита Григориев, Елиът Морган, Мико Путонен, Джиджи Бен Арци, Зоуи Макконъл, Тайлър Колхоф, Хосе Морага, Брадли Луна Уилсън, Джесика Холек, Лео Дивини, Майкъл Шуарц, Ян Васербауер, Пьотр Окопнъй, Робърт Франк, Доминго Ривера, Брок Елбанк, Мияко Ишиучи, Хосе Мигел, Анка Фатеева, Джери Ернандес, Тим Янсен, Джъстис Епъл, Мат Джоунс, Ламар Греъм, Сергей Сорокин, Кети Уанг, Диего Вархак, Дийн Бел, Джун Канедо, Елизавета Походнова, още Пьотр Сокул, Алекс Сантана, Гари Хъдълстоун, Розали Андреа, Ханс Нойман, Маркъс Морис, Ирис Брош, Кийли Туароуски, Рич Бъроуз, Алексей Олюшкин, Евгений Конасов, Ана Гребьонник, Марко Мецаноте, Слава Самборский, Ранди Тран, Кристиан Грюнер, Милиан Айс, Мартин Йоргенсен, Джак Хьойер, Кенет Лундгрен, Александр Фес, още Мари Берш, Нина Синицкая, Дейвид Остин, Дафне Пегура и Паола Ристолдо, Лука Амедей, Алекс Розънкруз, още Джулия Агостини, Фабиен Вилрюс, Лука Галавоти, Михаил Муромцев, Клер Пепър, Полина Белецкая, Браян Грифин, Волфганг Пихлер, Франческо Самбати, Роко Итуриага, Небойша Нишич, Ноа Уилямс, Мартин Леви, Нийл Диксън, Хуан Мартин Уранга, Хулиан Меркадо, Ямила Апе, Ана Робинсън, Жил Тиери, Патрик Турнебьоф, Ейдън Тобиас, Майкъл Улф, Фро Рохас, Джон Гориган, Андре Пфютценройтер, Анже, Моник Родригес, Канан Капшоу, Агнес Кубицка, Елен Батини, Андреас Бюбл, Максим Пасадор, Николас Мелино, Йън Хутън, Мартин Нидербергер, Габриеле Роси, Аналиса Бенедикт, Сестино Летиция, Коул Гретлър, Франк Тайх, Людвин дьо Гине, Скот Харди, още Пол Кътбъртсън, Аитана Перес Сайнц, Арно Лажуни, Раян Микайл, Кристиан Подрипсек, Шимон Йобкиевич, Михал Ласковски, още Никола Герен, Франческо Луцу, Лора Болдуинсън, Софи Шарлоте, Хосе Евия, Екатерина Григориева, Татяна Гарнъйшева, още Давид Бенолиел, Даниеле Бенедети, Стефано Роси, Анастасия Маркова, Игор Леонидович, Полина Твьордая, Дмитрий Герасимов, Ейнджъл Райли, още Владимир Лестровой, Стефани Сиан Смит, Макс Морев, Марк Ламе.

Елианор Петри, Франческо Ридолфи, Кристина де Мидел, Деметриос Дристелас, Алфонсо Роча, Чейс Харт, Сакре, Аманда Коутиньо, Ливио Мансинели, Стефано Босо, Раян Брабазон, Лора Гудуол, Бен Кристенсън, Ашли Джийн, Хю Бърки, Бони Сий, Алекс, Андреа Тафели, Ренато Буонтемпо, Стивън Себринг, Кристина Уилсън, още Крис Найт, Луиза Дрезиа, Антъни Рейес, Микай Карл, Лий Коен-Коулс, Пабло Билбао, Гуидо Кантоне, Паоло Гари, Рикардо Скорча, Ронан Будек, Алберт Плехов, Ярослав Голубев, Надс Банаг, Йоана Касапу, Рафаел Бюлман, Александер Лоренц, Декстър Лендър, Вадим Терешкин, Джаки Вертис, Оливер Боргвалд, Луис Монтемайор, Сам Роблес, Якоб Масон, още Лина Цангерс, Вадим Замесов, Пауло Симоеш, Гьокхан Барту, Тийган Макгинис, Лоик Реме, Кевин Милет, Мартин Лаугесен, Лине Бутгерайт, Лара Вернет, Александру Мога, Адзура Герини, Василий Тихомиров, Стефан Дейн, Виктор Дмитриев, Арвид Колин-Смит, Александр Кутах, Джоузеф Магнъс, Шун Сасаки, Ернст Хойсер, Дейвид Заяс, Рейчъл Дейвис, Кирил Васильев, Наталия Грибова, Адай Нърс, Ник Мъреб, още Максим Ваховский, Донат Булрис, Кшищоф Будич, Матю Чен, Раян Кени, Сузи Годой, Крис Контос, Оливер Хаузер, Марцин Юха, Ема Бойнс, Реган Барони, още Доминик Кларк, Паул Шимак, Нима Елм, Сьорен Гамелмарк, Джок Макдоналд, Мари Блесинг, още Анвар Норов, Рафаел Клементе, Мелиса Ромао, Майкъл Шмит, Кристоф Абацис, Карстен Тун, Габриел Амано, Ханес Пиной, Мишел Ван Дайк, Кира Розанов, още Татяна Мерцалова, Славек Патока, Франческо Стифани, Сергей Иванов, Мартин Нойхоф, Кевин Пуертас, Агустин Ескамес, Джорджо Кавадиас, Гаел Тил, Масимо Леонарди, Роман Данилов, Вера Гушански, още Нейтън Пазинт, Алиша Удсън, Пан Алвес, Емили Катрин Джоунс, Били Чиасън, Йоши Юмура, Джъстин Замит, Анастасия Дяченко, Бари Симпсън, още Ибаи Асеведо, Крис Джарвис, Радек Байек, Стив, Альона Литвинова, Михал Ясиоха, Нуно Араужо, Дж. Изобел Де Лайл, Мохамед Абдо, Амели Зацгер, Евгений Решетов, Тимъти Ууд, Реверънд Дж. Лав, Анастасия Пономарьова, Алексей Набугорнов, Игнасио Сейхо, Джордан Джамал, Натали Ликонти, Жорже Тейшейра, Едмунд Алертзедер, Дани Десантос, Хемиш Крокър, Ник Майър, Тони Кросланд, Дейна Стърлинг, Нина Туртон, Ерик Рей Дейвидсън, Мон Левченкова, още Андрю Кесада, Джон Даунс, Малак Кабани, Джим Малучи, Раян Дуайър, Ейми Опстал, Рон Скай, още Оливия Фрьолих, Дмитрий Бордач, Миленко Микля, Гавриел Мейнард, Кимбър Бек, Ники Мъри, Патрик Кот, Барбара Марин, Дан Брукман, Сергей Мисенко, Алексей Кривцов, Макс Бертоли.

За десерт (и награда, че скролна до тук) - плагиат ли е нашумелият Тайлър Шийлдс?