29.2.16

Тънката разлика 2

11.2.16

Разни 117

Сигурно са най-бавно написаните Разни досега. Дано не те отегчат много.

Преди време бях отделил почти цял постинг на илюстратори. Тези тук са повече, но не са всичко тук. Започвам с няколко колективни проекта: чудовища от детски рисунки, преработени от професионални художници; фъкйе-тъмблър за илюстрации и 50 плаката за благотворителна кауза. Това са индивидуалните портфолиа (излишно е да казвам, че всеки от тях си струва и е крийпи по своему): Мари Бержерон, Джена Артс, Лола Дупре, Гундуз Агаев, Алваро Тапиа, Дамян Диденко, Херел Сондърс, Ел Гранд Чамако, Селин Чънар, Исабел Чиара, Инхюк Джо, Адамс Карвальо, Хикари Шимода, Дейв Фланаган, Кевин Слоун, Бет Валронд, Ерик Светофт, Елен Бютанос, Тошио Саеки, Мьобиус, Дейл Едуин Мъри, Робърт Франк Хънтър, Джейми Коу, Джиун Пак, Никола Дегани, Педро Ково, Евен Амундсен, Йон Коко, Аю Наката, Даниеле Симонели, Ким Сунг Джин, Хаджиме Сораяма и Рено Ногай.

В тази селекция чудесно се вписват визиите на Борис Праматаров в Постиндъстриал - може би най-читавото нещо, което българската анимация е произведала в последните 30 години.

На другия полюс е мнението ми за един иначе похвален проект. При всичката претенция на родните плакатисти да разбират от всичко - от брандинг до реклама, Плакат Комбинат показва, че нивото в правенето на плакати тук си е ниско.

Десетки сезони, милиони кадри и десетки милиони култови реплики - Семейство Симпсън. И всичко това с търсачка и в меме-удобен формат - принципно единствената причина интернет да съществува.

Минутки под земята: започваме с убиеца на Кенди Кръш - кой не би искал да си чертае линии на метрото и да пуска влакчета по тях; ето и няколко карти на популярни аркадни игри, преведени във визуалния език на съществуващи метрополитени.

Почти всичко в тази статия се е появявало тук - от нотгелда и проектите за нов долар до някои от примерите в Преди еврото, но си струва опреснителното четене. А новината по темета е, че Нова Зеландия ни е подготвила нови, по-ярки банкноти (в случай, че ти убегне, обърни внимание на маорското име на централната банка - Te Pūtea Matua), това пък са старите.

Този път имаме и архитектура: актуалният носител на наградата Прицкер Алехандро Аравена е един от най-интересните архитекти изобщо - не с грандиозни и чудновати структури, а с интелигентни, живеещи сгради; СОСБрутализъм е инициатива за спасяването на изчезващите шедьоври (и не съвсем) на уви недолюбваното от масите архитектурно течение; поглед върху соц архитектурата отвън; на другия край на света, буквално и преносно, с идеалистичното робинзонско имение, което, може би както е редно, бива погълнато от природата; шокиращата на пръв поглед идея за възстановяването на езерата като начин за спасение на Мексико Сити от прекомерната му урбанизация; ъгълче и небе, модернистичните кина от утопичното минало на Ангола, манхатънски визии в барон-османски Париж и защо Голдън гейт бридж е оранжев.

Домейнът .su, предвиден за Съветския съюз продължава да води бизарен живот дълго след разпада на държавата.

Приятели на приятели не е немска социална мрежа, от която ти без съмнение нямаш нужда, а уютно подредено място за креативни хора в различни сфери на изкуството и живота. Малко скучен ендорсмънт се получи, но хвърли едно око, ще ти хареса.

Не очакваш лингвистиката да си проправи път до Разни, но ето, че има какво: удобна съпоставка на британския и американски английски; как говорят в различните краища на Австралия; дори китайските йероглифи стават много по-лесни за научаване и запомняне с тези хитри картинки; скрити френски думички в английския; историческо обяснение на необяснимия италиански от Ню Джърси.

На зигзаг в историята и типографията: разходка по надписите на Бродуей; кирилският Траян, символите от зората на човешката цивилизация в пещерите на Европа; неочакваният произход на знака $; обновеният Гил; другият най-мразен шрифт; изследвания на кирилицата; шрифтове от магистърската програма Тайпмедия 2015; предизвикателствата на виетнамската азбука и един куп безплатни шрифтове.

Хапването и пийването започва патриотично (пускай химна!) - история за контрабанда на свинско месо от България в Турция и история за бозата; страхът от мононатриевия глутамат може да се окаже попреувеличен; гидове за регионалните видове рамен, корейските мезенца, сушито, неочакваните испански сосове, мексиканските молета (да, гуакамолето е едно от тях, но има какви ли не), пържените картофки, фундаменталните брашна и къде да хапваш в Париж и Барселона; историите на момофуку, табаското и другите скандинавски бонбони; всичко, което трябва да знаеш за аспержите, как да направиш по-добър бейгъл и нещо, което може би не искаш да знаеш - как се чувства октопод, който бива изяден жив; за фалшивата история на пицата и изненадващата й истинска столица - Марсилия; кулинарни екскурзии на Сърбия (ако не знаеш как да си поръчаш плескавица с каймак); за сладко в банята и в Париж; кулинарните особености на съветската кухня; сред по-куриозните линкове на трапезата - какво се случва с меда, когато пчелите бръмчат в близост до фабрика за бонбонки M&M's и можеш ли да изпечеш хляб с вагинална мая (история от първо лице, шок, ужас!)

Накъде трябва да се насочиш за хубава бира и отлична храна на едно място (освен този блог)? Оказва се - Чикаго. Ето ти и по-базови гидове за подходящи комбинации със супи и сирена.

А бирата тук е: вдъхновена от Зайнфелд, българска, на стадион от Бундеслигата, с подправки, коледна, бразилска, силно охмеленастранна като цяло), но в криза заради реколтата, стаут, налята в специални чаши и дори злонамерена. Прескачаме до Британия за обяснението на знаците и имената на пъбовете (бонус - историята за белия елен), някои от по-представителните местни крафтове и по-задълбочен анализ на тенденциите на местния пазар и затваряме с две богати издания за пивоварство - блогът Бирената библиотека и списанието Фърмент.

Един мащабен проект, целящ да документира дейността на комунистическия репресивен апарат в Чехословакия. Нещо, от което тук сме все още твърде далеч.

Ако си живял през 80-те този филм ще ти е мил и близък. За останалите - да, Чък Норис наистина беше борец срещу комунизма! Ако пък си израсъл през 90-те - цъкай тук и се върни поне за малко там. За тези от следващото поколение - за вас имам само един нашивки. И това ви е много.

Голите благотворителни календари със спортисти са отдавнашна традиция, което не пречи да им обръщаме внимание. Особено когато става дума за женски отбор по ръгби.

С което изчерпваме ръгбито, време е за футбол: ФорФорТу подрежда топ 100 на стадионите по света и ни припомня миналото в приятна тема за истинския футбол; тъканта и обувките, които промениха играта; почти гениалните обърнати райета; моментът в историята, когато в испанската Ла Лига се подвизава африкански отбор; еволюция на компютърните игри; ако финалът на Световното през 1966 беше попаднал в ръчичките на съвременните статистици; първият мач на Хърватска; миналогодишната Шампионска лига в кратки анимации; може би най-великият треньор на съвремието Марсело Биелса (със съвсем истински препратки към Платон); как американците си избират любим отбор и какво не знаеш за кубинско-севернокорейските футболни връзки.

Предшественичката на Барби очаквано има съвсем друг имидж и той съвсем не е невинен.

Картички от Боливия.. така де - стикери на плодове.

Твърде рядко се говори за секс в тоя блог, та ето малко блокче да се отсрамя: музиката в порно филмите, боди арт, това не е християнско, порно или барабани, вселената на фетишите (не е това, което си мислиш - инфографика е), Ексей Пантелеев се завръща за трети Разни вече с видео.

Още малко инфографики: различните брандове на едни и същи продукти по света; гифовете на 2015-а (окей, може би не най-забавните, но има добри); броят на идиотите в САЩ през 1870 г. (добре, че не правят такива графики за съвременна България); какви окончания в имената на населените места преобладават в различните части на Германия; динамика на етническото разделение в Босна; музиката в графики.

100-те най-редактирани статии в Уикипедия. Номер 68 ще ви изненада! Всъщност не знам коя е там, но динамиката на свободната енциклопедия е винаги интересна тема.

Манията по Междузвездни войни леко започна да попреминава, но произведе стотици мемета, брандирани продукти, безкраен фен арт, затова само няколко от по-готините примери: Чарли е един чудесен Дарт Вейдър, по-добър от оригинала даже; оригиналът се справя някак си в космоса, но ето го него и разни супергерои и в наши дни в далеч по-прозаични сутуации; Мечо Пух в една далечна галактика; и завършваме от секси страната на Войните.

Сега е време да се настроим на вълна Досиетата Х с локациите на случаите, разследвани от Мълдър и Скъли, и Игра на тронове с картите на различните маршрути, които извървяват героите в книгите и сериала, само Денерис Таргариен си кара по един и същ път.

Оставаме на картографска тематика с визуализацията на това, колко се е развил транспорта през последния 1 век, и политически атлас на света от третото хилядолетие пр. Хр. до наши дни. С това ти предлагам и удобен Уики списък със световните лидери по години за последния период - гледаш картата, гледаш царете и после отново. Яко.

Там някъде можеш да попаднеш и на Александър Невски. Това което знаеш за него обаче е резултат от пропагандна манипулация и ролята му в историята на Русия и Европа е далеч не толкова еднозначна. Дълго четиво, но и то едва ли ще успее да те подготви за случката от следващия линк...

Онзи момент, в който руската онлайн компания Яндекс изтри Турция от картите си. Просто изчезна! (Иронично, Яндекс е доста активна на турския пазар, дори спонсорира местния гранд Фенербахче)

Малко разхвърлян, но потенциално богат сървър, посветен на славистиката на немски.

Жените в турската музика - вероятно ще се учудиш от разкрепостеността на някои визии.

10 от по-особените средновековни битки.

Има два начина да прочетеш тази несвързани новини - като възможно най-куриозната атака на трейдмарк адвокатите или като напълно логична стъпка. За торти и хамбургери говорим.

Най-добрите корици на миналата година. А най-ло.. българските са си тук.

Снимки от миналото с кратки обяснения (знам, че е постен ендорсмънт, но може да намериш нещо за себе си).

Вайс, онлайн медията, която честичко присъства в Разни (с немалко линкове дори тук), стартира телевизионен канал - съвсем истински, олдскул, кабелен. Като знам качеството и тематиката на материалите им, ще бъде хююююдж.

Ако си фен на ТЕД (и имаш адски много свободно време, но щом четеш Разни до края, явно имаш), тук има още подобни.