30.1.14

Архив: април, май, юни 2010

В произволни два месеца от 2009 г. има повече постинги от цялата минала година. И това е нормално. 4 години от красивата Валенсия (въпреки фалстарта), от Туитър Световното (ето, че идва ново), от публикуването на мой текст във вече несъществуващо списание, от разходката из плевенските руини от късния соц (които междувременно се сдобиха с различна съдба). A сега ще има още фотографи, още банкноти, още лога и пак отначало.

21.1.14

Разни 107

Здравей и наздраве, кликай бързо, че няма време.

Започвам разните с един сайт, на който логата на отборите по американски футбол (онова с яйцевидната топка) от НФЛ биват редизайннати като емблеми на отбори по истински футбол, при това в 4 стила -английски, немски, италиански и испански. Проектът е в развитие, така че проверявай за нови от време на време. Световното в Бразилия явно оказва влияние, защото още един американец, Марк Уилис създава графични идентичности за всеки от 32-та финалиста, използвайки щит с кръг и звезда като реквизити, плюс по един характерен за нацията елемент. И, странно, му се получава не зле.

Тениските, гумичките на моливите, водните пистолети, фунийките за сладолед, бучките захар, всички те и още десетки ежедневни предмети са измислени от някого и благодарение на Ню Йорк Таймс може да разбереш от кого.

Какви неща правят хората, докато аз те мъча с Преди еврото - Аслан Малик превръща преобразява Ким Ир Сен от севернокорейския вон в комикс злодеи, а Паоло Курсио превръща центовете в произведения на изкуството. За десерт - Дядо Коледа върху доларови банкноти от 19. век.

Еволюцията понякога греши, но дори когато греши, е права. Иначе как щяхме да имаме вкусно авокадо за гуакамоле?

Още неща, за които сме се заблуждавали - няма такова нещо като розова светлина и жълти обекти, които не са жълти. Научно доказано.

Процес чрез битка е реална съдебна практика, разпространена в германското средновековно право, а не измислица в Игра на тронове, както си мислеше. Има няколко интересни случая, в т. ч. когато срещу мъж се изправи жена, първият да е заровен до кръста. Ти да видиш.

За да не кажеш, че съм занемарил илюстраторите, ето ти един куп:

Плашещо добрите Михаел Хакер и Менце Квинт, призрачната Йойо "Оризовият труп", Лесли Барнс, Джун Кумаори, който е японец, но в работите му има толкова усещане за България, не знам как и защо, Мистър Перука, Хорхе Лауерта и Анджело Трофа, които правят футбола по-красив, литографския стил на Дъглас Смит, Сабрина Е. и Ева Давмандас, две потайни момичета, особено в сравнение с почти селебритито Моли Крабапъл, Ерик Фен, Микеле Морики, Диего Мармолехо от Барселона, Мирко Растич, Симон Прадес от Саарбрюкен, Рафаел Перейра, съвременните приказки на Рейчъл Уайз, Дженифър Мадън, Оскар Делмар, Анинда Саския и накрая, разбира се, Джема Корел.

Само за гийкове: изберете си - блог за всичко около Лего или сайт за карти за игра, най-вече класически.

Мулти култи картата е резултат от една чудесна инициатива, целяща да представи чуждоземски заведения и магазини в София. Засега са малко, но уви, картинката тук е постна.

Та като съм тръгнал да хваля, АртЕ правят най-хубавите и прекрасни неща за дома. И са нашенци.

Ако някои от най-известните снимки в историята бяха селфита, щяха да изглеждат така. Да, селфитата развалят всичко.

Аналогичният (и малко по-забавен) проект на Джей Смит, който представих преди 2 години, е леко зациклил. За сметка на това а Акселератора са свършили чиста работа по редизайна и унифицирането на щатските флагове.

Пикобру вече нямат нужда от нас, аз обаче имам нужда от Пикобру, автоматизирана система за домашно варене на бира - началният капитал е събран 3 и половина пъти в Кикстартър и първите машинки се очакват лятото. За случая Джей Брукс удобно е подбрал няколко полезни графики - 60 вида бира, подредени по вид, алкохолно съдържание, горчивина, цвят и гид за хмеловете. Междувременно пивоварните в САЩ са се увеличили до над 2500, най-вече заради бума на крафт бирите, Германия пък изживява микро криза. Ето и няколко тенденции за 2014 г. от Англия, докато ние в България си имаме едва 150-годишна история на пивоварството. В този контекст, но без пряка връзка може да разгледаш всички трапистки манастири по света (трапистите традиционно правят страхотна бира).

Нейт Хил може да не е фотограф, какъвто го изкараха покрай проекта му с "шаловете", но, както казва името на сайта му, със сигурност е смахнат. В добрия смисъл на думата, разбира се.

Швейцарски хумор означава да пуснеш годишния отчет на огромна компания изцяло на диалект и украсен с подигравателни гербове на кантоните.

Българският цар Симеон, едно от 20-те платна в малко познатия у нас цикъл Славянски епос на чешкия ар нуво художник Алфонс Муха, иначе известен с рекламните си плакати и литографии.

Както си разцъкваш KLETA MAJKA BALGARIQ, наскоро сдобила се и със съответното разширение с преводач на клет език, можеш ли да се сетиш за още от т. нар. национални персонификации? Уикипедия идва на помощ.

Уикипедия е и най-добрия ти приятел, когато искаш (или по скоро аз искам да ти) да си припомниш няколко култа от недалечното минало. Да научиш например, че родителите на Луи дьо Фюнес бягат във Франция от Севиля, където не им разрешавали да се оженят. До 40-те години Луи си изкарва прехраната като джаз пианист в Париж и едва се навива да се пробва в киното и театъра, насърчен от съпругата си, племенница на великия Ги дьо Мопасан, а ролите му като полицая от Сен Тропе остават почти непознати в англоезичния свят, за сметка на звездния статус във Франция и Източна Европа.

Подобен статус споделя и комикс кучето Пиф, при това съвсем неслучайно. Пиф се появява за пръв път във вестника на френската комунистическа партия Юманите, а едноименното списание (с играчка), популярно, при все това традиционно дефицитно в България, първоначално също се издава от комунистическата партия.

Разбира се, Уикипедия може и да се слуша. Но няма да научиш нищо.

Предполагал си си някога колко голяма е метъл музиката в Африка? Че изобщо има? Е, има.

Не един път съм заявявал тук симпатиите си към иначе недолюбваните от кич-естетите брутализъм и модернизъм. Нерадостната перспектива пред един от символите на модернизма в Чикаго, Прентис Уиминс Хоспитал обаче може да събуди архитектурните среди в САЩ и да опази други сгради в този стил от разрушаване. Подобна съдба очаква кулата Накагин на другия край на света - в Токио. Построената през 1972 г. Накагин се състои от два "скелета", на които се закачат независими една от друга стаи-капсули, и е ултимативният представител на течението метаболизъм. Разходи се из междувременно опустелите капсули - красиво е, нали?

Хайде и два архитектурно-типографски линка: близо двувековната картинна азбука на Антонио Базоли и архибуката на Федерико Бабина, в която по букви се отдава почит на някои от най-великите архитекти в историята (много от тях, иронично, са именно модернисти).

Лайв Лаундж на Би Би Си Радио 1 винаги може да ти върне вярата в съвременната музика. Оглеждай се за някои от най-невероятните кавъри, които не можеш да си представиш.

Хей, кой каза, че уеб дизайнът е сложна работа?

Понякога старите рекламни надписи върху сградите не си отиват завинаги, а остават с призрачна красота.

Забавление с обувки. Ама истинско, не такова, където те мъкнат по магазините и му викат шопинг. 12 любовници = 12 странни обувки.

Лондон през 1927 vs. Лондон през 2013 - най-странно е как някои неща изобщо не са се променили.

Аз [сърце]

Виж, да се направи добра метро и каквато и да е транспортна схема не е лесна работа. Пък според МИТ номерът е просто да премрежиш очи и да провериш.

Пак там са създали Обсерваторията - богата база от данни и визуализации за сложността на международните икономически отношения.

И още няколко (много!) инфографики: карта на света с всички самолети, които са във въздуха в момента, видовете баклава и халва, супергащите на супергероите, най-популярните момичешки имена по щат за последните 60 години, 0.3% от населението са бежанци (макар да имам известни съмнение относно коректността на данните за България, уж от ООН - по 5-6 хиляди българи за всяка от последните 10 години, а Голямата екскурзия от 1989 г. не е отразена), най-сниманите места по света, последните вечери на известните (преди да умрат, сещаш се), 66 вида сирене и как да ги отличаваш (щото баба ти 66 вида сирене е яла, да), които обаче са нищо с 350-те вида зомбита, светът според Уошингтън Поуст в 40 + 40 карти.

Изобщо, какви ли неща не се намират онлайн - ето ти 78 напълно оригинални сценария на холивудски филми за свободен даунлоуд. Ето ти ги и локациите, на които са снимани над 2000 филма от последните 100 години.

Как "правят" животните на различни езици от Джеймс Чапман.

И докато сме на темата - вероятно (във фейса) си попадал на поне една от онези ярки карти, изобразяващи един вид семействата, който дадени думи образуват на различни европейски езици (например краставица, портокал , бира). Ето ти колекция от цели 9, макар авторът да си остава загадка за мен.

Ехо, ето тук съм. Ако често затриваните вещи можеха да говорят. Ама не могат, затова бързо се снабди с това.

Тъжно е как Афганистан, сравнително модерна и спокойна страна през 60-те, се превърна в това днес.

Ако не модата, тези хора са превъртели дъгата - и всичко по и около тях е в един цвят.

1 милион изображения от Британската библиотека във Фликр.

Добре, добре, едва ли от тук ще научиш за Голямата стена с вагини, но пък хей, ако си жена, може да станеш българската представителка в Голямата световна стена с вагини. Това е то голямото изкуство.

15.1.14

Лого ревю: Музейко, Българската коледа, Варщайнер, Фликр

Логото на Българската Коледа не е ново, всъщност е на точно 1 година, но предвид сезонния характер на кампанията, стана по-видимо едва наскоро. Което всъщност е и причината да не харесвам самата Българска Коледа - защото най-много от всички подобни институционализира благотворителността по празници - когато децата в домовете буквално се посират от ядене на шоколади, а през останалото време на годината ходят опърпани и гладни. Но, както и да е, логото е чудесно, при все че и от самолет се вижда, че е правено от плакатист. Цветовете, ръкавичките-сърца, разкривения по детски надпис... палци горе.

Въпреки известните резерви към името, Музейко е всичко, което един музей трябва да бъде - забавен, интерактивен, в атрактивна сграда. И логото се е получило - в свежи цветове, обединяващо елементи от дизайна на самия музей и същевременно служещо за талисман. Можеше и без американското знаме, но явно е било изискване.

И един малко по-особен случай. Варщайнер е не особено хубава немска бира, една от промените в етикета ѝ обаче е знакова. Дългото ес - ſ произлиза от древноримско ръкописно начертание и се установява като стандарт за изписване на малката буква S, когато през 8. век започва да се прави разлика между двата регистъра. През 19. век постепенно е замененo от s, като оцелява предимно в някои немски готически шрифтове, както и в лигатурата ß. Причината вероятно е в лесното бъркане с f, особено когато ſ се изписва с малка чертичка надясно в средата. Явно и на германците е писнало да ги наричат Варфтайнер в чужбина са решили да жертват красивата буква. Жалко.

През последните месеци Фликр се промени много - някои неща се подобриха, други - не чак толкова. Промяната в логото не се вижда на сайта, където то е в негативен вариант, но е факт. Към характерните за Фликр синьо и розово е добавено яхуйското лилаво. И се е получило ужасно.