26.8.13

Тартанография

Стремежът да регистрирам и класифицирам всевъзможни форми на графична комуникация неизбежно ме води към шотландския тартан.

Тартанът е плат, изтъкан от пресичащи се под прав ъгъл вълнени нишки. Първото му документирано споменаване във връзка с Шотландия е от 16. век, но дълго време няма никакво отношение към клановете и носенето му е по-скоро въпрос на личен вкус. За това, че все пак тартанът достига статус на национален символ още тогава, говори забраната му, както и на килтовете, след якобитските бунтове през 1746 г. Няколко години преди това е регистриран и първият стандартизиран тартан - този на Блек Уоч, шотландски полк в британската армия (картиниките са в края на постинга, сега само четем). Възходът на карето е свързано с шотландския романтизъм от началото на 19. век, ендорсването му от принц Албърт и появата на изкуствените багрила, с които десените стават по-контрастни. Парадоксално, ключова роля за (въз)раждането на тартана изиграва един фалшификат. Вестиариум Скотикум е уж древен каталог с уж официалните тартани на куп кланове, всъщност съставен от Джон и Чарлс Алън, наричащи се братя Собиески Стюарт. Издаден е през 1842 г., след като няколко години преди това двамата не успяват да убедят сър Уолтър Скот, може би най-важният шотландски обществен деец на епохата, в автентичността му. Паралелно с тартаните романтизмът ражда и клановите емблеми, които се различават от гербовете - едноцветни са и се състоят от знак, венец, мото и коронка. Преди това членовете на даден клан са се маркирали с клонка на баретата.

Всеки тартан може да се опише с комбинация от букви и цифри (знам, че тук вече те спечелих). DB44K4DB4K4DB4K32G32K4G32K32DB32K4DB4 е например гореспоменатият Блек Уоч. Традиционните цветове са 8: B - синьо, G - зелено, W - бяло, K - черно, Y - жълто, N - сиво, R - червено и T - кафяво, като с D и L се индикира дали става дума за по-тъмен или по-светъл нюанс, а цифрите са броя на нишките. Възможно е да се използват и по-модерни цветове, които се означават с до 3 букви и се описват допълнително. В момента има над 7000 официални тартана, като за това се грижат две сравнително млади организации - Шотландската тартанова служба, обединяваща предимно производители и търговци и поддържаща международен регистър, и държавната Шотландски регистър на тартаните, която поема през 2008 г. тази функция от Лорд Лайън. Освен традиоционните кланови и военни, могат да се регистрират лични, модни и корпоративни, както доста често и регионални - всички канадски провинции и някои американски щати си имат официални тартани.

Кралският Балморал





Нюфаундленд и Лабрадор

Клан Уолъс, мотивът се използва върху тиксото на 3М

Ню Мексико


Уганда (но не е носен от Иди Амин)

Е, в случай, че ти е дошло вдъхновението, можеш лесно да създадеш собствен тартан и да го регистрираш.

15.8.13

Разни 105

През 1962 г. САЩ изстрелва първия телекомуникационен спътник Телстар. Ако оставим настрана важността на събитието за технологиите и телевизията, Телстар оказва неочаквано силно влияние върху, ами... футбола. Поради сходството във визията, така е кръстена първата топка с форма на пресечен икосаедър от Адидас, която се използва на Европейското през 1968 и на Световните през 1970 и 1974 г. Ако се чудиш какво е пресечен икосаедър, това е точно това, което си представяш, когато чуеш "футболна топка". Освен това, това е и името на холандски клуб от Велсен, създаден чрез обединението на два други градски отбора година след изстрелването на сателита. На снимката - Телстар с Телстар в началото на 70-те.

Японците са непоправимо луди. По онзи начин, който прави живота по-свеж.

Секс азбука... от 30-те години... от Съветския съюз?! Да. Или съвсееем малко по-скучните шрифтове от картите на Нешанъл Джиографик. Или пък по едно типографско число за всеки ден от годината.

Според тази класификация съм Бодони. Не се оплаквам.

Джей Зи (известен рапър, най-добре продавания музикант с САЩ на всички времена, но пък не се сещам за ни-то ед-на негова песен) има проблеми, по-точно 99. В т. ч. тиретата.

В топ 5 на социалните умения: да можеш спокойно да си поръчаш бира навсякъде по света (другите 4 не ги знам, не питай). Ето ти едно жокерче. Разбира се, хубаво е и да разбереш, когато те напсуват.

През Викторианска епоха може да са разполагали с тоалетна хартия и да са акали в гърнета (простете лиричното отклонение), но, о бой, какви колекции от монограми са имали.

Невпечатляваща страница с впечатляващо съдържание - Как живее другата половина е фундаментален труд на Джейкъб Рийс, който разкрива живота в гетата на Ню Йорк от края на 19. век.

В края на кратката разходка из историята и обществото се завръщаме в наши дни с цици и шрифтове. Да, братко, цици и шрифтове на едно място!

Левенте Сабо създава корици за любимите си класически книги. Най-добрият книжен дизайн, на който съм попадал изобщо, дано се осъществи наистина. (от)

Ако само илюстрациите в учебниците по Биология изглеждаха така...

Ърбанеу е приятно ново местенц е беге блогосферата за урбанистика и архитектура.

Жупилер, белгийската Каменица, невзрачна бира с гадно лого, което не заслужава всички тези интерпретации.

Докато се наканя до отида то т. нар. Музей на виното в Плевен и "винения анархист" Хайко ще ме изпревари. И ще ме откаже. Виж, приключенията на сертифицирания бирен съдия Томаш Копира в България са друго нещо.

Истината (е) в логата.

Протестите в Истанбул впечатлиха. Не на последно място, защото направиха уж невъзможното - да обединят феновете на футболните грандове в града в името на една добра кауза.

Плочките на годината, не се шегувам!

Време е за сьомга или как да не се изложиш в Черешката на тортата.

Какво виждаш, когато пийнеш няколко бирички в повече. Юхууу... всъщност, жалко че не е така.

Знаеш ли какво е сбъркано в тази снимка? Освен, че е сток. Всичко! Добре де, не всичко, но тук ще разбереш колко точно безумни могат да бъдат сток фотографиите.

Виж, да, от наш'то по-хубаво нема и криейтив дестръкшън (или както там се казват пичовете в крак с времето) са най-добрите, ама признай, че да шофираш сред гора с елени е една стъпка нагоре.

Минутка за реклама: лондонският хоризонт като осцилограма.

Визуален цинизъм. Обърни внимание на заигравките с флагове и се подготви за следващите Знамена на рекламата.

Малко топонимическо порно (за истинско порно виж по-долу).

Прасета в Мапуто е един от онези онлайн комикси, които може би не винаги ще разбереш. Защото са или прекалено философски, или просто плоски. Затова още по-добре прегледай ей този приказно прекрасен типографски проект (без прасета).

Че Карл Уорнър е пич те предупредих още тук, да не кажеш, че не съм.

Всички онези неща, които не си очаквал да научиш за хелял (или халал) храната. Като например разликите между хелял и кошер. Благодарение на главното мюфтийство, селям.

От Мартин Корнел пък може да научиш почти всичко за великолепната английска бира. Урок за начинаещи от мен - тук.

Да си представим някои от големите имена в рока в пиктограми. Не е същото, нали?

Соц архитектурата в приятни детайли. Едно от... хм, едното хубаво нещо на ГДР.

И супергероите ги лови инфлацията. Чак се превръщат в дизайнерски вибратори... мдааа, виж само Хълк. А, оказва се, Плейбой може да те превърне в Суперплейбой.

Искам някой толкова готен като Хафид да открадне и моя телефон! Ко? Да. (от)

Два сходно смахнати проекта: карта на всички, ама всички улици в САЩ и карта на всички, ама всички реки в САЩ.

Както добре знаеш, всичко в скучната ни реалност си има по-вълнуващ еквивалент в порно вселената. Офбийтър е отговорът на Кикстартър. Има определено тъпи идеи, които не заслужават и стотинка (порното е безплатно бе!), но има и интересни проекти.

A понеже си много отворен и интернет грамотен, сигурно си гледал видеото с разликите между истинския и порно секса, ама аз да си го пусна, зер и аз съм отворен и интернет грамотен.

Да, да, Монополи не е точно голямо в момента, ама има славна история. Виж там, понаучи нещо за фигурките за игра например.

Това е, хм, секси.

Една пейка, която Ханко Брат би се затруднил да счупи.

Бях забравил за покемоните, докато не се появи тази адаптация на логата на отборите от НХЛ.

Прекрасна разходка из нощна Европа.

Знам, че се дразниш от безумно скъпия уай-фай по летищата и други подобни. Оказва се, че можеш да го ползваш свободно с един простичък хак и справедливостта е възстановена. (от)

Списък със сградите в Скопие, които се барокизират (да бе, нова дума) в изпълнение на мегаломанския проект Скопие 2014.

Да подредим всичко внимателно по цвят.

С тях Москва е в мир и в метрото - някои от големите световни метрополитени с концентрични карти. Ако не успя да хванаш шегата - Московското е единственото засега метро с тоя модел схема.

Ако си нямаш Комарницки, може да си внесеш политически комикси от този сайт.

Ралф Херман споделя два мои интереса - типографията и транспортния дизайн. Само че той разбира от двете.

Върнете опаковките на безалкохолните от 60-те, моля.

7.8.13

Архив: ноември и декември 2009

Всъщност архивът от двата месеца може да се сведе до този постинг за края на Прехода - заставам зад всяка дума и държа да го прочетеш. 4 години по-късно пропиляното ни поколение излезе на улицата, преброи се и разбра, че е изгубило играта. Как се казваше онзи нелош-като-за-български филм? Тилт.

5.8.13

Преди еврото: Латвийски лат

Прекъсваме лятната пауза в блога (има нещо много сбъркано в този израз) за да отдадем почит на латвийския лат, кръстен с характерна за Прибалтика фантазия и креативност (вж. литовски литас), който ще сдаде Богу дух на 1. януари догодина, на която дата Латвия ще стане осемнайстият и първи нов от 3 години насам член на Еврозоната. Латът е официална валута на страната между двете световно войни и отново от 1993 г., когато замества въведената при обявяването на независимостта латвийска рубла.

Има две особеностти, които ще спомена, преди да приключа с въздългите изречения и минем към шарените картинки: по актуални обменни курсове банкнотата от 500 лата е с втора най-голяма стойност в цяла Европа (след 1000 швейцарски франка), което е малко странно на фона на имиджа на страната като двойкаджията (ааайде тройкаджията) измежду трите прибалтийски републики; банкнотите са определено по-скучни от монетите от 1 лат, които от началото на века се секат с различен дизайн всяка година - изображенията на реверса включват снежен човек, шишарка, бретцел, меденка във форма на сърце, жаба, подкова, мравка и, внимание, халба бира! Пълен купон (ама не като от луканово време).

Започваме с банкнотата от 5 лата, на която е изобразен дъб. Всички банкноти са с размер 130х65 милиметра и непроменен дизайн от първата емисия преди 20 години.

Върху 10-те лата е изобразена Западна Двина, олсо ноун ес Даугава на латвийски.

Продължаваме с традиционна селска къща. Следва прозявка.

Ветроход. Моля ви се бе, дайте нещо по-интересно, ще ми провалите постинга!

Опа, брадат дядо. Този може да е само... фолклорист, нали? Точно така, Кришянис Баронс (1835 - 1923) e латвийският Якоб Хурт, Иван Мажуранич, Адамантиос Кораис, Елиас Льонрот, Симонас Даукантас, Дъглас Хайд, Антон Бернолак, Якоб и Вилхелм Грим. В смисъл, не че у Кей Би живеят повече личности отколкото у Волен Сидеров, а че е писател, автор на сборник с дайни - вид епически народни песни, както и деец на младолатвийците - местното движение за национално възраждане от 60-те години на 19. век.

Стотачката е единствената банкнота на лата, върху която е изобразена реална личност. Портретът върху тази с номинал от 500 е на момиче в народна носия, но често се асоциира със скулптурата на върха на Паметника на свободата в Рига. Въпросната е наричана от рижани Милда по името на древната славянска и литовска (литовска, да, не съм се объркал) богиня на любовта, приятелството и свободата. Милда впрочем е воден знак на всички банкноти и ще оцелее в реверса на монетите от 1 и 2 евро.

Ами, това беше.

От 1. януари 2014 г. официално платежно средство в Латвия ще бъде еврото, като 1 се разменя за приблизително 0.702804 лата.