26.6.13

Брюксел, Антверпен, Амстердам

Само снимки. Засега е достатъчно.

24.6.13

История за О

Правителството на Орешарски и сие е като морски сервитьор, вмъкнал едно "Ако мине" за десет и петдесет в сметката, който бодро реагира с "А, станала е грешчица", когато му посочиш нередността. И все пак я закръгля нагоре, след което се скрива зад бара. Че няма да стъпиш отново в тая кръчма, е ясно, малко по-сложно е с държавата.

Това трябва да е само увод на текст за това колко различни и важни са юнските протести за всички в България, как всеки ден с това правителство е пагубен, как това е ама наистина последният шанс да отскубнем провалената държава от властта на мафията. Такъв текст обаче няма да има, просто бъди там.

19.6.13

Разни 104

Кой, ако не аз, ще ти предложи 10 минутки разтуха от политическата гняс? Инджой.

Mузиката от отстрани: Чърчес, Сър Слай, Ефтеркланг, Патрик Уотсън, Трумака, Дивайн Фитс, Ле Кор Минс де Франсоаз, Тристес Контемпорен, Сашиен, Дъ Джоли Бойс, Стък ин дъ Саунд, Лас Балканиерас, Тие.

Отново е време за задължителните лого тенденции на изминалата година от Бил Гарднър.

Ти да видиш - цял български сайт и форум за домашно пивоварство. Сега ако си оправят и регистрацията да работи...

Един от не-толкова-изперкалите проекти в Кикстартър - по-красиви карти, моля. Още по темата: карта на велоалеите в Лондон в стила на Лондонското метро, ей тука изцяло в CSS, а Стив има малко по-особено отношение към нещата на картата, луда работа.

Неочакваната етимология на някои ежедневни думи в шарени картинки. На изображението горе - порцелан идва от латинската дума за прасенце.

Как София може да стане много по-приятен за гледане и живеене. И защо няма да стане.

Харесва ми отдадеността, с която някои хора запълват с визия и съдържание утопията си. Скандинавската империя на Размус се сдобива с герб, знамена, карта, военни и военноморски униформи, патриотичен плакат и валута, при това хич не зле изглеждащи.

Вече можеш да играеш карти с босовете на руската мафия. Наистина.

Корона може и да не е добрата бира, но този своебразен календар от 365 подложки пълни душата. Долу в средата е отбелязан, да, рожденият ден на Чък Норис.

Всички онези странни уникод символи, с които можеш да блеснеш в Туитър. Примерно.

Алън Флетчър е английският Стефан Кънчев - виж какви ги е творил през годините.

Хей, в кой Пантон цвят е гледката? На какво ти прилича тази европейска държава? А тази смазана кола?

Внимание! Животът в Холандия е бил много опасен!

Всичко, ама всичко за (историята на) кучетата в една, ама една инографика.

100 тенденции в 3 свертовни мегаполиса. Сигурно е важно за някого.

Децата били започнали да четат заради Хари Потър. Сега могат да научат и азбуката.

Един по-свеж поглед върху погребалните услуги. И изобщо към черепите и анатомията.

Марк Уилис е американски дизайнер, но със здрав интерес към футбола, което значи доста любопитни проекти за разглеждане.

Макар емблемата да напомня на терористична оргамизация, Ред Стар е френски футболен клуб от Сент Уан, основан от самия Жул Риме през 1897 г. Ред Стар (точно така, името е на английски) играе в зелено, а градчето Сент Уан е побратимено с Русе.

Павел Родкин с интересни текстове (на руски) за брандинга, най-вече регионалния.

Хората по света казват всякакви странни неща. А тук ги изписват красиво. Въобще САЩ се оказват разделени по не един лингвистичен въпрос.

Най-готената готическа църква, чес'но!

Мано корнута, още рогата на Сатаната, виличка за картофки, козелски рога, подкова - от обиден жест през средновековието до знак на цяла субкултура.

Каква е връзката между червения цвят на хамбарите и умиращите звезди (тези на небето).

Няма да повяварваш с какво са пълни средновековните ръкописи.

6.6.13

Рейсинг калърс 2

Това е нещо като трети послепис или естествено продължение на темата от предходния постинг. Преди да се появят корпоративните спонсори в моторните спортове в края на 60-те, състезателните автомобили са боядисвани според националността на пилота. Няма как да не си чувал за "сребърните стрели" и "бритиш рейсинг грийн". Ето ги и останалите - можеш ли да познаеш държавите?

3.6.13

Рейсинг калърс

Традицията е дълга и води началото си от древноримските гонки с колесници, хералдическите докорации на рицарските турнири и надбягванията, провеждани в някои италиански градове от Средновековието. 1762 е годината, през която Английския Жокей Клуб в Нюмаркет слага ред и формализира практиката, като задължава собствениците на коне да регистрират цветовете и шарките, с които ще се се състезават през сезона. Точно така - цветовете обозначават собственика и нямат нищо общо с жокея (общо взето най-маловажният в йерархията на конните надбягвания), конкретния кон или гонка. На популярността на коприната през 18. век дължим и името на жокейската униформа в английския език - silk, макар в наши дни да се използват предимно синтетични материи.

Униформата се дефинира от цветовете на ризата (дюс или с шевове, пагони, вертикално райе или райета, презрамки, хоризонтално райе или райета, четири квадрата, шеврон или шеврони, шахматна шарка, андреевски кръст, ромб, три ромба или шарка с ромбове, празен квадрат, диск, точки, големи точки, лорански кръст, звезда, звезди, обърнат триъгълник и диаболо) ръкавите (дюс или с лента, хоризонтални или вертикални райета, шеврони, шевове, три ромба или шарка с ромбове, диаболо, шахматна шарка, звезди, точки или половинки) и шапката (дюс или с четири квадрата, звезда, звезди, ромб или шарка с ромбове, шахматна шарка, хоризонтални или вертикални райета, точки). Цветовете, в които може да бъде изпълнен всеки мотив и елемент, са 18: бяло, черно, кафяво, бежово, тъмно, смарагдово и светло зелено, червено, сиво, тъмно, кралско и светло синьо, кестеняво, бледомораво, оранжево, розово, виолетово, жълто. Това прави близо 12.6 милиона възможни комбинации, и то без да броим някои мотиви и цветове, които не се регистрират обичайно. Разбира се, изцяло дюс униформите са най-престижни и съответно регистрирани отдавна, но понякога се освобождават и предлагат на търг - последно изцяло розовото и изцяло лимонено зеленото са изтъргувани за по 60 хиляди паунда. Иначе регистрацията на обикновена шаренийка излиза скромните 40 паунда на година.

Във Великобритания цветовете се регистрират от Уедърбис (основан от Джеймс Уедърби, заел поста секретар на Английския Жокей Клуб през 1770 г.), за Северна Америка отговаря Жокей Клубът, Франс Галоп - за Франция, в Германия с това се занимава Дирекцията за чистокръвно развъждане и състезания, в Швейцария - Националният институт за конен спорт в Аванш. Правилата са почти идентични във всички държави със съвсем малки разлики - в Япония например шапката трябва да съответства на цвета на стартовата порта.

П. С. Това е вторият постинг по поръчка в блога (след този). Интересна ниша.

П. П. С. Във визуализацията са показани силковете на Ага Хан и кралица Елизабет II (горе ляво), тези на Алекс Фъргюсън, Уейн Рууни и Дейвид Мойс (долу дясно), както и няколко свободни към момента интересни комбинации.