29.8.11

Архив: март и април 2008

Преди 3 години не само ти разказвах за цветовете във футбола, но и питах как да ги кръстим, а вие им давахте имена. Преди 3 години се вълнувах от блогосферата, а сега не ми пука. Преди 3 години все още пусках музика тук, а сега съм си направил отделен блог. Да, не съм лишен от качествата, които мразя в другите, част първа: лицемерие.

25.8.11

Не безпокойте

- Какво те прави щастлив?

- Не знам.

- Кажи де, какво?

- По-добре ме питай кога за последно съм бил щастлив.

- Кога?

- Не знам.

- Лъжеш!

- Да, лъжа.

- Какво те прави щастлив?

- Сутрините. Щастлив съм, когато мога да заспя спокоен. И когато заспя спокоен, искам това да продължи вечно. Страхувам се само какво и кого ще сънувам.

- Не разбирам.

- А ти? Кога за последно си била щастлива?

- Оф...

23.8.11

Преди еврото: Френски франк

Докато прегледът на банкнотите на по-малки държави показва любопитни сходства в националите им авторефлексии, много по-любопитно е това, което разкриват за себе си нации с по-богата политическа, културна и научна история. И ако при германската марка идеята се размива в нарочния сексуален паритет на портретите, френският франк ни предлага доста по-концентрирано послание.

Франкове първи сече крал Жан II Добрия през 14. век, а името идва от надписа Johannes Dei Gratia Francorum Rex. Луи XIII заменя франка с луидори и ливри, но наш'та валута се завръща след Френската революция. Метричната мания на републиканците засяга както мерките и теглилките, така и месеците календара, дните в седмицата декадата, разделението на часовете в денонощието и, разбира се, монетарната система - 1 франк се дели на 10 десима, а 1 десим - на 10 сантима. Макар и не първата десетична парична единица в света, франкът в най-голяма степен помага за налагането на системата, така че днес да не са нужни интегрални уравнения за да си разбереш сметката в кварталния магазин.

Навремето намирах агресивния, фотоидентичен дизайн на последната емисия от средата на 90-те за твърде авангарден и леко уродлив, но явно с времето съм развил афинитет към такива смели решения и малко съжалявам, че не съм имал шанса да ползвам повече тези банкноти "приживе".

Нарочно пропускам 20-тачката, на която е композиторът Клод Дебюси, заради принадлежността й към предишна серия, и преминавам към 50-те франка. На тях е Антоан дьо Сент-Екзюпери (1900 - 1944) - почти цялото му литературно творчество се върти около кариерата и пътешествията му като пилот, със забележителното изключение на култовата философска притча Малкият принц. Всъщност, дори самият Принц е написан след като Антоан и навигаторът му Андре Прево катастрофират над Сахара в Либия през 1935 г. и са спасени по чудо след като прекарват 4 дни в пустинята. 9 години по-късно Екзюпери изчезва отново, този път завинаги - самолетът му излита от Корсика с мисия да разузнава движението на немските войски в долината на Рона, но изчезва над морето. В края на 90-те са открити първо метална плочка с името му, а после и части от самолета. И да, на аверса се появява самият Малък принц, а от задната страна е изобразен самолет.

В предишната серия банкноти доминират философите - Блез Паскал и Монтескьо и художниците - Йожен Дьолакроа и Морис Кантен дьо Ла Тур. Единственият живописец от тази е Пол Сезан (1839 - 1906), изобразен в ярко оранжево върху банкнотата от 100 франка. Стилово Сезан е някъде между импресионизма и кубизма и въпреки, че е едно от най-известните (и скъпи) имена от онази епоха, на бас, че не можеш импромптю да изчуруликаш името на поне една негова картина.

Гюстав Айфел (1832 - 1923) очевидно е автор на най-популярната туристическа атракция (и мейд-ин-чайна сувенир) в света - Айфеловата кула, построена за Световното изложение в Париж през 1889 г., точно век след революцията. Кулата е тема, твърде голяма и за цял постинг, затова няма да те занимавам повече с нея сега. Самият Айфел е проектирал предимно железопътни мостове, а сред по-малко известните му работи е арматурата на Статуята на свободата. И още нещо за Гюстав - роден е в Дижон с фамилно име Бьоникхаузен, което по-късно сменя с името на немската област, от която са мигрирали предците му.

Върху банкнотата от 500 франка са изобразени Пиер и Мария Кюри. Всичко започва през 1891 г., когато някой си Казимеж Журавски скъсва с Мария Складовска (1867 - 1934) и тя разочарована се мести от Варшава в Париж, където изучава химия и физика в Сорбоната, а след това става първата жена преподавател в университета. В Сорбоната среща и бъдещия си съпруг, също даскал там - Пиер Кюри (1859 - 1906). Двамата са едни от първите и най-значими изследователи на явлението радиоактивност, за което и получават Нобелова награда за физика през 1903 г., заедно с Анри Бекерел. 3 години по-късно Пиер е прегазен от конски впряг, след като се подхлъзва, пресичайки улицата. Мария доживява до 66-годишна възраст, но смъртта и е свързана с усложнения, предизвикани от дългогодишната незащитена работа с радиоактивни елементи - пробите често се пренасяли в джобовете, а на гърдите си тя дори носела ампула с радий за талисман. Не знам дали вълнистата текстура на портрета й върху банкнотата не е проява на някакъв странен френски черен хумор. На двамата са кръстени десетки институции и фондации по света, както и станция Пиер и Мари Кюри по линия 7 на Парижкото метро. Станцията Жолио-Кюри в Софийското (както и уличката) обаче носи името на Фредерик Жоли-Кюри, женен за голямата дъщеря на Мария и Пиер - Ирен. Ирен и Фредерик също имат Нобелова награда в актива си - през 1935 г.

От 1. януари 2002 г. официално платежно средство във Франция е еврото, като 1 се разменя за 6.56 франка.

18.8.11

Гняв

Харесвам провокативния начин за поставяне на теза в музикалните клипове.


Джъстис пускат видеото към Стрес в Ютюб преди 3 години, след като няколко музикални телевизии отказват да го излъчат, и до момента западното общество e неспособно да осмисли проблема.

Тук трябваше да има и мой личен коментар. Но не съм готов за него.

16.8.11

Разни 92

Няколко шота за отскок: книжка със зайче, Пакман в Лондонското метро, плажна мода от 20-те, задълбочени изследвания на ампресанда, октоторпа и интеробанга, орлите на Варшава, чинийки, къща за скейтъри, за по-ясна ориентация в ограниченията на компютърните игри, по-добрата капча, 8-битова мода.

Карлсберг най-после пусна в България супер свежата реклама на сайдера Съмърсби. Макар да не мога да си обясня пръсъствието на Крали Марко на мястото на Ем Си Хамър от оригинала. А сега виж само тук клиповете, в които лорд Съмърсби открива леда, танците, рока и световния мир (във версия с транзистори и гетобластъри - да, толкова е яко, че ще искаш да си го пуснеш поне два пъти).

Суадоуед на куечка!

Движи се, учи се и яж - трима души, 44 дни, 11 страни, 18 полета, 38 хиляди мили, изригващ вулкан, 2 камери и три видеоклипа с най-вдъхновяващия едитинг евър. Просто гледай.

Супергероите на ДжКБ Флетчър и Перак срещу напомнящия Роналд Макдоналд Глоубмен - 2 от поп проектите, на които попаднах напълно случайно, поставящи В крак с времето още повече в крак с времето. Впрочем, ето кой е Перак (нещо като чешки прото-Батман) и една следвоенна анимация с него.

Може би познаваш хора с дислексия и проблемът ти е познат. Ето че една малка, но интелигентна модификация на използвания шрифт може да повиши чувствително четимостта на текст за страдащи от дислексия.

Английските вандали са мили хора, виж!

Да дадеш име на цвят не е толкова проста работа, даже си е истинска работа. Е, пробвай се на теста.

Открий цвета на лятото, щастието, гнева, топлината, Йемен, Ню Йорк, понеделник, петък, шепота, всичко...

И докато сме на темата: часовник, сменяща фона си всяка секунда по хексадецималната система, какъв е цветът на небето над Ню Йорк всеки 5 минути и цветно колело с комиксови и анимационни герои.

А.Н.Д. - интерактивна карта на арт и дизайн събитията в Лондон, Ню Йорк, Москва, Токио, Мелбърн и София.

"Всеки чете една и съща история различно."

Мислиш, че американското знаме винаги е изглеждало така? Едва ли може да грешиш повече (Шелдън?) - ето ти 27 исторически конфигурации на старс енд страйпс от последните 237 години. Има някои доста... особени.

Картините на дъното на тигана и историите, които разказват очите.

Може ли схемата на Лондонското метро на Хари Бек да стане по-точна географски? Може.

Виж и тези красиви винтидж визуализации на затворените станции.

Някои животни просто си умират да се озоват в чинията ти!

Как в Догфиш, пивоварната от поредицата на Дискавъри Пивовари, правят бира с ягоди, е темата на тази серия синемаграфи (онези хипнотични анимирани гифчета на Джейми Бек и Кенет Бърг).

Блогът на Гуинет Полтроу (същата) за хранене, пътуване, дрехи и разни други нещица. Само да не беше убитият му дизайн.

Желатин от човешка плът - всъщност важно научно откритие, но не си помисли за това, нали?

Просто няма начин да не си виждал плакат с тази снимка (особено ако помниш 80-те и 90-те) - ето и историята й. А това е ценен блог за кадри, добили култов статус.

Гугъл не харесва тези (мръсни) думички.

Икономическите принципи, обяснени с епизоди от Зайнфелд. Ех, ако на Уолстрийт гледаха повече ситкоми.

Защо абсолютно винаги и категорично трябва да избягваш хидрогенираните мазнини.

Бразилският Билборд ти дава шрифтове с Джими Хендрикс, Мадона, 50 Сент, Айрън Мейдън, Лейди Гага и Джако.

Съветски пропагандни плакати, разпространявани от ТАСС по време на Войната (1941 – 1945)

По-красивите карти за игра от Емануел.

Льо тре гран Трифон Иванов!

Сигурно знаеш за някои от тях, но тук са цели 50 - произходът на имената на известни компании.

Еротика от Герда Вегенер - един от най-скандалните творци от началото на миналия век.

Грешките правели пощенските марки още по-ценни. Ето ти колекция от сбъркани карти в марки.

Най-добрите кадри (144) от изминалото десетилетие.

"Шпийлен ви флаше лееер!" Бира и футбол = ВНЛ. Абе направи цъкни на линка.

Историята на 10 проблемни филмови плаката.

Фотографката Джослин Алън в дрехите на близките си - можеш да го направиш и ти, но тя се е сетила първа.

Заравянето в Плейбой от 60-те и 70-те гарантира интересни открития.

Немците взимат навътре шрифта на екипите на женския си национален отбор.

11.8.11

Нарисувай ми карта

Те рисуват и пътуват е по-малкото братче на Те рисуват и готвят и да, предлага точно това - не особено точни, но много по-лични, красиви и забавни "карти" на места по целия свят. Само внимавай да не се загубиш.

4.8.11

Терминално

Представи си, че светът ще свърши след месец. Този път наистина. Доказано, необратимо.

Какво ще направиш, когато разбереш? Ще крещиш ли? Не? Ще плачеш ли, ще забиеш ли юмрук в стената? Ще се напиеш ли? Ще останеш ли безмълвен?

Ще се опиташ ли да прекараш този месец с хората, които обичаш? Ще потърсиш ли хората, за които си нямал време? Ще поискаш ли извинение от хората, които си обидил? Защо?

Ще правиш ли неща, за които никога не си имал смелост? Ще пътуваш ли? Ще можеш ли да пътуваш въобще? Дали светът, който познаваш, ще функционира така както досега. Ще работят ли хората, ще има ли електричество, ще летят ли самолети, ще можеш ли да се обадиш по телефона дори.

Ще настане ли хаос. Колко ще струва една бира. Ще се чукат ли хората безразборно по улиците. А ти. Ще продължиш ли да бъдеш учтив. Ще изхвърляш ли боклука си разделно.

Ще се самоубиеш ли. Ще убиеш ли близките си.

Ще се опиташ ли да се спасиш. Как?

Представи си, че ти остава точно месец живот. Какво ще правиш?

2.8.11

Разни фотографи 21

Къде е Уолдо?

Рандал Слейвин, Дейвид Белмер, Оливия Локър, Патрик Смит, Оливия Фрьолих, Саша Дийн Биян, Изолде Воудстра, Шади Гадирян, Дейна Ричардсън.

Арам Бедросян, Джеймс Лортнък, Коа Буи, Олга Володина, Анастасия Журбон, Валерия Хайни, Карстен Вите, Даниел Гарига, Жил Инуе.

Мигел Кандела, Жозе Ферейра, Бриана Смит, Паул Беларт, Макс Моден, Лорън Уидроу (която е на 17 години), Людовик Андрал, Браян Улрик, Джеси О'Браян.

Джордж Антъни, Андрю Кесада, Кимбърли Джилет, Расмус Скоусен, Давид Соса, Щефани Шнайдер, Майкъл Хеми, Емесе Тот, Кристин-Лий Мулман.

Родни Смит, Дейн Шитаджи, Скот Морган, Чил, Валдомиро Аита, Сергей Коваленко, Кристина Алтиери, Лукас Отоне, Андреа Ретинши.

Дебора Андерсън, Маша Демянова, Ян Унг, Британи Маркет, Акира Гоми, Лий Хуай Ту, Файна Атасара, Марчин Полачик, Дейвид Мейр.

Роберт Вунш, Марк Габи, Бен Хопър, Себастиан Тот, Бруна Кастанейра, Нина Щилер, Джон Агсайоли, Бил Хенсън, Тамар Ливайн.

Луси Хюгари, още Бетина Реймс, Велчо Дойчиновски, Макс Найт, Гонзага Мансо, Уил Сантийо, Акис Параскевопулос, Джеси-Лий Елфърд, Трейси Лин Матлок.

Хосефина Серверо, Вера Коломбо, Людовик Тайландие, Лий Джефрис, Алекс Мазуров, Луис Лендър-Дийкън, Сам Хасемиан, Андрей Краен, Кристен Взесниевски.

Лоранс Филомен Оливие, Сара Херманс, Едуард Костенко, Валентин Калинеску, Пьотр Кладъйк, Кристина Абдеева, Марко Трунц, Лиан Лим-Уокър, Питър Браян Шефър.

Матиас Хайдрих, Лорън Рандолф, Карън Росецки, Мат Мартин, Йенс Ферстера, Дария Александрова, Павел Флегонтов, Мануел Мараньон Акуня, Паулина Оливарес.

Шури Дженай, Тоно Стано, Уорд Робинсън, Агрис Клестровс, Кристина Регадас, Кейлъб Барджър, Джей Колдуел, Бьорн Олдсен, Томас Дьоринг.

Франсоа Бертие, Ник и Клои, немски портал за еротична фотография, Виталий Сокол, Наташа Шон, Лаура Алдерс, Маша Авдеева, Джими Уокър, Себастиан Ким.