30.6.09

Елзаски фламкухен

Сещам се за хиляди неща, които разделят французите и немците и само за едно, което ги обединява - елзаския спациалитет, носещ името фламкухен на изток от Рейн и тарт фламбе - на запад.

По същество фламкухен е вид пица, обикновено с правоъгълна форма, традиционно приготвян в огнени пещи. За основата може да заложиш на готово тесто за пица, което трябва да разточиш екстремно тънко. За плънката се нуждаеш от нарязан на тънко бекон и лук на кръгчета, които е хубаво да запържиш лекичко, а третата съществена съставка е крем фреш, който като един същински Иван Звездев може да замениш с родна заквасена сметана. Подправяш с черен пипер и малко индийско орехче и пъхаш в загрятата на макс фурна за десетина минути.

26.6.09

Блого 2

Неизбежното се случи - блогът си има ново лого, всъщност цели две - за различни цели и упореби. За тях може да се каже, че със сигурност са не по-малко кубични от старото и... това е.

24.6.09

Парична реформа

През 2005 г. Швейцарската национална банка обявява конкурс за дизайн на нова серия банкноти на франка, като че ли повече за спорта, защото и видът и защитата на актуалната емисия са на ниво. Получени са 11 предложения, при това всяко едно от тях - със свеж, неконвенционален вид - раздвижен лейаут, ярки цветове, фотографски изображения, липса на портрети. За победител е обявен Мануел Кребс от Цюрих. Новата емисия е планирана за 2010 г., като междувременно става ясно, че за основа ще се ползва предложението на класираната втора Мануела Пфундер. От време на време, за последно през декември миналата година, на сайта се публикува съобщение, че всичко е наред и подготовката върви по план. Ами, какво ни остава, освен да чакаме.

22.6.09

Разни 62

Кажи сега едно "мерси" и започвай прилежно и последователно да цъкаш по линковете. Ще се видим в края на постинга.

Субективният атлас на Сърбия е доста интересен дизайнерски проект, разкриващ същността на малката балканска нация. Точно като нашата, да.

Последните седмици в България могат да отчаят всеки "потребител" на реклами, но светлина има. Цюрихският камерен оркестър е в твоето сърце, в очите, под кожата. Лоша храна - лошо куче! Три цвята: Пинко, Хоумър, Гарфилд. Архив с рекламите на Американ Апарел - задължителен. Сутиен за 2000 долара, с който дамите изглеждат сякаш нямат сутиен - нищо чудно, че вече не се предлага. Пиратите са не са само край бреговете на Сомалия и в Европейския парламент, но дебнат и твоята Стела Артоа.

Впрочем, сещаш ли се за глупавите надписчета "Наздраве", който се появяват на задния етикет на Стела, когато бутилката е охладена. Е, ето този вариант работи много по-добре!

Падението на принцесите.

Ехо, НБУ, УНСС, какво чакате?

Дребни: Баухаус велосипед, сладки възглавнички, тунели, твоята лична синоптичка, военни снимки, Аралско море, хахахаха, шоколадови пощенски марки, изкуство във фабриката, мощни лампи, електричка, този път Уникло календар.

Сайтът с фантастичните работи на Стефан Кънчев най-после работи!

Семейни белгийски пивоварни. Нещо като библия.

Странно, до скоро не знаех как се казва и изглежда талисмана на световното първенство в ЮАР догодина. Ами ето го - Закуми.

А това е Русалката Хитлер, каквото и да е.

Фотографски: Кори Арнолд, Луис Санчис, Алваро Пуентес, Готфрид Хелнвайн, Флоренсия Маца, Сатоши, Марк Дюрло, Щефан Вюрт, Браян Шефилд, Макс Дуоркин, Ана Улф, Мофо, Мария Шкода, Силвия Кшищофек, Томазо Нервеня, Мехмет Тургут, Стефан Рапо, Ренио Майфреди, Ашли ДеМартино, Серж Барбо, Джонатан Първис, Марко Теналия, Карлос Нунес, Росарио Гаярдо, Татяна Михина, Лара Алегре, Аниела, Тони Дюран.

Джоуви тръгва по света. Успех!

Бетон са поляци, които се занимават еднакво успепно с архитектура, графичен дизайн и мода, представи си.

Виж само, какво прави един вегетарианец на прасетата. Бррр...

А сега малко архитектура. Торе Фира от Тойо Ито - още една причина да се отида отново в Барселона. Превръщането на изоставена жп линия в Ню Йорк в модерна висяща градина, колкото и да не ми се вярваше навремето, вече е реалност. Моле Антонела - символът на Торино е резултат от донякъде болната амбиция на архитекта си. История, символизъм и бъдеще на лондонската Батърсий пауър стейшън. Руините на Видинската синагога - имало отпуснати пари за реставрация, казват. Книга за Луис Кан - архитект, не певец. Шлос Джудже, фийлайхт. Топ 10 на сградите/структурите в Стар Уорс, номер 1 - Звездата на смъртта, разбира се.

Да се пише за музика е едно от най-безсмислените занятия на този свят. Да се визуализира е поне по-красиво.

Мръснишки великолепни неща е онлайн списание за секса с доста добри първи 2 издания.

Този път има и няколко илюстраторски портфолиа - Монс Викстрьом, Драко, Владимир Казак, Кристобал Шмал, Джеймс Джийн, Йенс Класенс, както и напълно случайно открити единични изображения - ♥ > $, пингвини с дини, крушка, стормтрупъри на простора.

Интересна графика, показваща съотношението между депутатските заплати и БВП на някои страни. България, уви не присъства.

Два примера за креативни опаковки - на паста и бира.

Файърфокс си има нова икона.

Типографски връзки: деко буквички, букви балони, бананови листа, алфазайчета и полезна колекция от символи.

Изкуство с подръчни материали от Кевин Ван Айлст.

Чекмайкалърс е инструмент, който проверява, дали контрастът на даден сайт е подходящ за хора със затруднено зрение. Блогът се справя перфектно за разлика от други, далече по-популярни сайтове.

Ръка на сърцето и Теско в небето!

Моля!

Най-добрите пирати...

... са мъртвите пирати!


Скоро не съм пускал музикални клипове. Този е тук не толкова заради самата банда (не, че е лоша), а заради убийствената анимация.

18.6.09

Лого ревю: Бялисток

Интересен скорошен случай от Полша. Миналият октомври е представено новото лого на град Бялисток в рамките на рекламната кампания Изгряващият Бялисток, създадено от краковската агенция Ескадра. Малко повече за града - Бялисток се намира в североизточна Полша, в непосредствена близост до Беларус и Литва, столица на Подляското войводство и родно място на Лудвик Лазар Заменхоф, създател на езика Есперанто. Традиционни символи на района са хералдическият погон - изображение на рицар на кон, произлизащо от средновековното Велико Литовско княжество и зубърът - европейски бизон, обитаващ резервата Беловежка пуща. Логото пък представялява стилизирано изображение на слънце, като в негативното пространство, където се събират лъчите, би трябвало да се вижда силуетът на града върху географска карта.

Дотук добре. Оказва се обаче, че логото е почти точно копие на това на Центъра на лесбийската, гей, бисексуална и транссексуална общност в Ню Йорк. Обвиненията в плагиатството са едно на ръка - всъщност, те се явяват по-малкият проблем, защото можеш да си представиш реакцията на съвпадението в дълбоко консервативната и силно религиозна католическа Полша. Рекламната агенция набързо преработва обреченото лого и на общвеността са представени 5 нови варианта за гласуване. Не знам дали скандалът е имал някакво отражение от другата страна на океана, по-скоро не, но логото на сайта на Центъра също е променено, както можеш да видиш сам.

В крайна сметка, миналата седмица бялисточани си избират, поне според мен, най-смотаната от петте алтернативи (най-горе) и могат да изгряват без да се притесняват от каквито и да е гейове, ама ха!

17.6.09

Шаблон 7

(стенсил, някъде в Португалия)

Амигош, докату не съ уткажити ут Крищяну Роналду с Държавин вещник, никъкву уважении зъ ваш!

16.6.09

Кой знае защо

Тази пролет румънската бира от портфолиото на АБ ИнБев Бергънбиър (която съм споменавал с хубаво едно време) беше превърната в поредния безличен клонинг на Жупилер, Каменица и Старопрамен. Като цяло съседите са изтеглили дългата клечка при типографията и късата - при герба, на който доста нескопосано е стилизирана планина. Парадоксалното е, че след като си напазаруваха американския гигант Анхойзер-Буш, белгийците явно имат намерение да се разделят с източноевропейския си бизнес, включително пивоварните в България, Румъния, Хърватска, Унгария и Чехия. Язък за упражнението! Дано поне Йелен, Ожуйско и Боршоди се спасят.

Джъмп!

15.6.09

Млякото на големия град

Здравейте!

Не мога да се примиря с качеството на млечните продукти, които са на пазара. Доскоро живях в малко селце, но от няколко месеца съм на квартира в Пловдив. Млякото по магазините има особена миризма и няма нищо общо с издоеното от кравата, което съм свикнал да пия. Трябва ли да карам родителите си да ми пращат мляко, за да мога да се насладя на истинския му вкус?

Стойчо, Пловдив
Писмо до вестник Новините днес.

12.6.09

Дъ Хорър

Най-нацвъканият пътен знак в София фийчъринг самият Фреди Крюгер от Шипка стрийт.

10.6.09

Сезонът на мастиките

Да ме прощават почитателите на други напитки, но от няколко години насам част от чара на лятото идва от рекламите на мастика. Затова още с първите пролетни дъждове немалка част от хетеросексуалните мъже в Банания започват да треперят нервно в очакване.

Преди има-няма 2 дни гранд мастърът на страстните на кристали реклами Винпром Пещера пусна продължението на фундаменталната миналогодишна кампания с главни герои силиконовите цици на Емилия и Галена. В него друга чалга старлетка Андреа отказва предложените от лиричния герой дини с аргумента, че вече си има. Паралално с това в интернет "изтече" вайръл клипче, в което камерата на "папарак" ("ступан" във финалните кадри) показва отблизо голите гърди на певачката и как тя запълва времето между снимките, палейки цигари Мерилин. Йей, интернет потребителите получват цици, електоратът на БСП - дини по левче килото!

На пръв поглед архисъперникът на Пещера СИС Индустрийс изостава, но липсващите реклами на Карнобатска се компенсират от тези на нов продукт, носещ името узаки Зорбас (легендата за клипа е покъртителна, честно). За протокола, узаки не е вид напитка - думата ще рече малко узо на гръцки, така че един Господ знае с какво пълнят шишетата в Карнобат. Вероятната причина да се прибегне до този ход е, че според разпоредбите на Европейския съюз с името узо могат да се наричат само анасонови напитки, произведени в Гърция. За което и благодарим сърдечно на ЕС!

Айде, че се разчувствах. Отивам да се напия и да набия жената и децата.

Ема

8.6.09

Разни 61

Изпитвате ли удоволствие, докато бавно, сигурно и мъчително убивате деца, приятели, себе си?

Пълен архив на списание Дъга - старото, класическото - разкази в картинки, индийд.

За севрното сияние казват, че е красиво. Вярвам им.

Създаването на една легенда - Плейстейшън, включително и няколко работни варианти за лого (по-добри от окончателното)

Мислехте си, че няма да забележим, нали?

Интересен списък на вече несъществуващи държави в Европа с всякакъв статут, размер и продължителност от 1815 година насам.

Шпорт Клуб Конкордия от Хамбург е единствения на света, чиято емблема присъства в Юникод. Ето я и нея - ©.

Четата на Атанас Кършаков с главата на своя войвода от Изгубената България - миналото в снимки (от)

Всичко, ама всичко, което си искал (или не си искал) да знаеш за бутилките.

Балъков продължава да си играе с Лего, Джон Пю - с минувачите.

Типографски връзки: Якоб Нилунд, бандажен шрифт, светлинни букви, остров Ткст, Кекс.

Музика за правене на любов секс. Моля.

Градски бижута, градски килими, градски системи.

Късички: паригами, уеб 2.0 морски шах, разбиване, чанта за сядане, чорапи, кортове.

Дъщерята на Шарл Одемар (около 1760 г.) от катедралата Дева Мария в Гент. Родителите на момичета дарявали на църквата техни потрети за да получат закрила за децата си. Сърцето символизира отдаването на Иисус. Още много неща за сърцето може да научиш от този проект.

Артемий Лебедев е заседнал над алтернативна, линейна схема на Московското метро (всъщност не е особено добра).

Въобще, разгледай, какви ги върши руската креативна мисъл.

Неща, които искам: мишка, водопроводна лампа, бира Шайнер, С Т О Л.

Разходка из бразилския културен институт Инхотим.

Пък аз съм виждал дизайнерски сивита на Уърд.

Калъротейт е нещо като тризмерна версия на любимия ми Калърлавърс.

Порцията фотографи: Елена Калис, Денис Рувр, Ги Бурден, Стивън Клайн, Кристоф Кутнер, Самюъл Кокъди, Филип Гей, Мери Рози, Беноа Пай, Макс Абадян, Роналд Ступс, Кеичи Нита, Кньопфел и Индлкофер, Корнели Толенс, Питер Хуго, Салва Лопес, Дейвид Уейд, Тони Стамолис, Стас Кулеш, Хорхе Арагон, Джон Суонел, Коул Бараш, Едуард Зентшик, Мануел Васон, Фабиен Кефер и това също

Още "скришни" лога.

Заленият наземен Лондон през 2050 г.

Визуализациите на списание Гуд, за които споменах тук - вече и в удобна Фликр галерия, ура!

Мебели и голи хора.

4.6.09

Лого ревю: ПартиПокер

По-малко парти, повече лого.

След близо 3 години в ПартиГейминг все още ми е непонятно как, защо и от кого се взимат някои решения. Дори и в този случай, затова ще импровизирам.

Малко за брандовата структура на ПартиГейминг - марките се образуват като към Парти се прибави името на съответната хазартна игра - ПартиПокер, ПартиКазино, ПартиБинго, ПартиБетс и т. н. Структурата на логата е подобна - първата част от уърдмарка е думата Парти в разкикерен серифен, на практика декоративен шрифт, а втората е изписана в подобен серифен, но конвенционален шрифт, с редуващи се малки и главни букви, като най-често някоя от тях е заместена със символ на съответната игра - зарчета, покер чип, табла. Проблемът е, че сходните на пръв поглед шрифтове не си пасват и разликите дразнят.

При последния ребрандинг, случващ се покрай релонча на казиното, разкривеният шрифт е елиминиран, като в целия уърдмарк се използва само един, както и само главни букви за Парти (подобно на този вариант, от преди 3-4 години, когато ПартиПокер все още е единствения Парти бранд). Проблемът е решен, при това без фундаментални промени във фирмената визия.

2.6.09

Бележки 24

За начало - 2 медийни ребрандинга, на които няма да се спирам подробно, но не мога да не отбележа. Първо, Георги Гергов прекръсти Евроком България на Нова Българска Телевизия и й лепна логото на притежавания също от него Пловдивски панаир. Коментар: Уот да фък? По-добре да бяха взели логото на ЦУМ.

СМЕ пък реши да превърне Ринг (само 1 година след последната смяна на лого) в клонинг на румънския си канал Спорт. Коментар: Умилявам се всеки път, когато видя лого на телевизия с червена, зелена и синя лентички. Чудя се само, в какво ли ще се превърне ТВ2?
_

Напоследък се забавлявам със сайта на София Запад - организацията се води клуб на привържениците на ФК Левски, но по всичко личи, че основното й занимание е разпространението на наркотици в Люлин. Из медиите присъства предимно с побоища и прочее хулигански прояви, като саботажа на протеста пред парламента на 14. януари и обсадата на полското посолство наскоро. Куриозен момент е, че макар повечето от членовете на София Запад да го раздават скинари, те са замесени в случката, при която италиански фенове фашисти откраднаха българско знаме и го запалиха на стадион Васил Левски по време на мач между националните отбори.
_

Чудя се, кой ли ще се осмели да преведе и издаде Апостолоф на Сибиле Левичароф тук. Или пък книгата ще бъде заклеймена като "поредната антибългарска кампания" и забранена?
_

Започвам да развивам чисто физическа непоносимост към проявите на чалгаризация в България - дименето по улиците, характерното само за тук енергично джвакане с дъвка, паркираните по тротоара джипове, моловете, начинът на обличане на попфолк кифлите, телевизионната благотворителност предизвикват съвсем истинско гадене и главоболие. Ако щеш го наречи снобария или просто стрес, животът в родната селяния не ми понася.
_

Здравните осигуровки на пушачите в Швеция поскъпват с между 25% и 50%. Логично. А ние тук, за какво се препиряме...
_

Какво е общото между Александър Велики, Александър Невски, Хосе де Сан Мартин, Томи Дъглас, Шарл дьо Гол, Салвадор Алиенде, Отец Дамиен, Жак Брел, Пим Фортаун, Ърнест Ръдърфирд, Карл IV, Конрад Аденауер, Карл Густаф Емил Манерхайм, Ода Нобунага, Салазар, Стефан Велики, Хуан Карлос I, Нелсън Мандела, Васил Левски, Роналд Рейгън, Ярослав Мъдри?

Че всички са победители в телевизионните кампании по формата, по който е реализирана Великите българи на БНТ. Присъствието на Салазар и Фортаун озадачава, а на бас, че ако в Република Македония решат да реализират предаването, Александър Велики ще се окичи с титала във втора държава. В интерес на истината четирима ми бяха напълно непознати и за твое удобство съм линкнал биографиите им.

1.6.09

Юни 2