31.3.09

Лого ревю: Хамбургер Шпортферайн

Хамбургер Шпортферайн е шесткратен шампион на Германия, носител на КЕШ и КНК и единственият неизменен участник в Бундеслигата от основаването й през 1963 г. Футболисти като Уве Зелер, Кевин Кигън, Манфред Калц, Феликс Магат и някой си Йордан Лечков от Сливен са защитавали цветовете на клуба. А те са традиционните ханзеатски бяло и червено от герба на града. Емблемата обаче е доста особена - бял и черен ромб върху син правоъгълник, без какъвто и да е текст.

Обяснението е простичко. Клубът е основан през 1919 г. след обединението на СК Германия 1887, Хамбургер ФК 1888 и ФК Фалке 1906, чиито цветове са синьо, бяло и черно. Вдъхновение за символа авторът на емблемата и син на един от основателите Хенри Лютьенс намира във флаговете на корабните компании от Хамбург, където ромбът е често срещан елемент.

А сега си представи, че клубът сключи договор за екипировка с Умбро. Ах!

26.3.09

Жълто

Първият урок, който научава всеки малък ескимос от баща си, е да не яде жълтия сняг. Тук те очакват още много интересни (и значително по-достоверни) факти за жълтото. Ако пък нямаш търпение да разбереш, какво е общото между флага на Бразилия и Златния стандарт, прескочи до края на постинга.

През 1897 г. вестник Ню Йорк Поуст за пръв път използва термина журналистика на жълтото хлапе за да опише стила на конкурентните Ню Йорк Уърлд и Ню Йорк Джърнъл, собственост съответно на Джоузеф Пулицър и Уилям Хърст, които, увлечени в битка за по-големи тиражи, залагат на сензационни заглавия и истории. Името се дължи на популярен по това време комикс, публикуван и в двете издания. Скоро след това се налагат съкратените жълта журналистика и жълта преса. Иронично, Пулицър е човекът, чието име носи най-престижната журналистическа и писателска награда. Животът на Хърст пък е в основата на шедьовъра на Орсън Уелс Гражданинът Кейн.

В Китай жълтото се асоциира с императора. Името на легендарният древен владетел и прародител на всички хан Хуанди означава буквално Жълтият император. От друга страна с цвета се означава и нещо неприлично.

Жълти страници е световно прието название за печатни указатели и каталози, което се появява за пръв път в края на 19. век в САЩ. Интересно е, че името не е ексклузивна търговска марка на една фирма и се използва от различни издатели.

Съвременните таксита се появвяват в началото на миналия век, а първият предприемач, който предлага услугата в Ню Йорк, Хари Алън е и първият, който ги оцветява в жълто - за да се виждат по-лесно отдалеч. През 1960 г. градската управа нарежда всички таксита да бъдат боядисани в този цвят. По света обаче за означаването им се използват много различни окраски - бяло, синьо, червено, черно, зелено, оранжево, с различен цвят за покрива.

Жълтият цвят, заедно със специфичният рог, са едни от най-старите и разпространени пощенски символи. Изключение правят страни като САЩ, където предпочитат синьото, Великобритания - червеното и Мексико - розовото и зеленото (хи-хи).

Жълт картон се показва в много колективни спортове, най-често като предупреждение в следствие наруваване на правилника, както е във футбола, но и при временно отстраняване на играч, както е в ръгбито.

Жълтото кръгче с очички и широка усмивка, известно като смайли, е нарисувано за пръв път през 1963 г. от американеца Харви Бол. Оттогава изображението е било обект на няколко дела за авторски права. Тъпо.

Дължината на вълната на жълтата светлина е между 565 и 590 нанометра, т. е. някъде по средата на видимия за човешкото око спектър.

Първото издание на списание Нешънъл Джиографик се появява през октомври 1888 г., само 9 месеца след като е учредено самото дружество. Жълтата рамка, която се появява на корицата няколко години по-късно става толкова популярна и разпознаваема, че се превръща в лого на цялото дружество.

Жълтеницата не е болест, а симптом, проявяващ се при различни заболявания и при който в кръвта се натрупва билирубин, оранжево-жълт пигмент от жлъчката. В жълто първо се оцветява бялото на окото, после устата, ноктите и кожата.

Неособено политически коректния термин жълта раса се отнася до монголоидните източноазиатски народи, а жълтият обръч от олимпийското знаме неофициално се приписва на Азия. Моливите обаче традиционно се оцветяват в този цвят именно заради асоциацията с големите графитени залежи в този край на света.

По темета за политическата коректност - през 9. век ислямският халиф Ал Мутавакил пръв въвежда задължителната "маркировка" на изповядващите християнство и юдаизъм - жълти качулки и колани. Жълтата значка във формата на кръг се разпространява из средновековна Европа като задължителен елемент от облеклото на евреите, понякога допълвана от шапка в същия цвят. Традицията е възродена от нацистка Германия, в която те са задължение да носят жълта Звезда на Давид.

Смята се, че лимоните са донесени в Европа за пръв път от Александър Велики. Македонийо, на теб светът дължи лимона!

Героите на култовия анимационен сериал Семейство Симпсън имат неестествено ярко жълт цвят на кожата. Създателят им Мат Гронинг решил да бъдат такива за да са по-странни, няма никакъв дълбок замисъл.

Когато говорим за музика, очаквано е цветът да бъде свързан с Бийтълс, но аз бих ти обърнал внимание на Йелоу - песента, с която преди близо 9 години проби считаната от мнозина за най-добра банда на нашето време Колдплей.

Кърито е смес от много различни подправки, типично за индийската кухня. Най-често в него има джинджифил, кориандър, кимион, канела, червен пипер, кардамон, а жълтеникавият цвят се дължи на куркумата.

Според тайския слънчев календар жълтото се свързва с понеделник и луната, розовото - с вторник и Марс, зеленото - със сряда и Меркурий, оранжевото - с четвъртък и Юпитер, синьото - с петък и Венера, виолетовото - със събота и Сатурн , червеното - с неделя и слънцето.

Нямам никаква идея как изглежда жълтата книжка и защо се казва така. Честно.

Жълтата фланелка се връчва на водача в най-престижното колоездачно състезание Тур дьо Франс. Не е ясно кога това се случва за пръв път, но трикратният победител Филип Тис споменава за нея за пръв път във връзка с тура от 1913 г.

Адвокат е традиционен холандски ликьор, съдържащ яйчни жълтъци, захар и коняк. Името всъщност идва от авокадо, което било основната съставка до 1876 г., когато Ойген Верпортен го замества с жълтъци.

Според апачите жълтото е символ на изтока, според чероките - на запада.

Милото Слънце, на което дължим съществуването си, е звезда от спектрален клас G, характеризиращ се между другото и с жълт цвят.

Гранатите с отровен газ, на въоръжение в немската армия по време на Първата Световна война са маркирани с жълт кръст. За пръв път те са употребени по време на бойни действия при белгийското градче Ипр, което дава името на газа - иприт.

Цветът се възприема най-често като знак за евтина и не особено качествена стока. Може би в резултат от прекомерната му употреба за сигнализиране на намаления.

Жълто море се намира между Китай и Корея. Казва се така заради пясъчните частици, идващи от Жълтата река, които оцветяват водата.

И жълтото, подобно на червеното, оранжевото и розовото, е "революционен" цвят - вълната от мирни протести от 1986 г. във Филипините, довела до свалянето на режима на Фердинанд Маркос и разкриването на невероятната колекция от обувки на съпругата му Имелда, е известна като Жълтата революция по цвета на лентичките в памет на убития опозиционен лидер Ниной Акино и подкрепна на вдовицата му Корасон Акино, която по-късно става президент. Ух, какво ще кажеш за последното изречение?

Жълтите павета в София са подарък от Австро-Унгария за сватбата на цар Фердинанд с втората му съпруга Елеонора през 1908 г. Цветът им не е случаен - характерният кремав отенък се нарича хабсбургско жълто и в него по заповед на кайзер Йозеф II още от 18. век се боядисват всички държавни сгради в Австро-Унгария. Наскоро вестник Атака набеди жълтите павета за вдъхновител на Жълтия тухлен път, който Дороти следва в Магьосникът от Оз. Всъщност, малко вероятно е Лиман Франк Баум да е знаел нещо за тях, още повече, че първото издание на книгата предшества поставянето им с десетина години. Цветът има по-скоро отношение към икономическия и политически живот в САЩ в края на 19. век и Златния стандарт в частност.

А сега да завържем връзката. Жълтото в знамето на Бразилия също се дължи на Хабсбургите - то е символ на Мария Леополдина, дъщеря на кайзер Франц II и първа съпруга на Педру I, провъзгласил независимостта на колонията от Португалия и нейн първи император. 

Имена: жълто gulur yellow gelb amarillo sarı geel mariellu jaune buí amariyu geltuona groc жоўты verdhë cōztic žuta keltainen melyn κίτρινο flavus žlutá sárga

24.3.09

Разни 56

Свирка и наш'те се спускат!

Добре дошъл! В света се обменя все повече ненужна и безполезна информация. Блогът може и да е изпъстрен с грешки и стилово да не надхвъля изказа на кандидат-миска, но поне не те заливам с постпубертетни стихчета и разсъждения върху Мюзик Айдъл. Да започваме.

Т. е. да продължим с видео темата. Кийт Лутит комбинира тилтшифт ефекта с таймлапс заснемане за да направи тези невероятни клипове. Това пък е визията на Майкрософт за 2019 година.

Никол Тран Ба Ванг е блъди артист и очевидно обича да провокира. Маргот Найт, Ерик Йохансон, Джеймс Клар и Йохан Лорбеер - също.

Както и Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн и Франк Стела. Те обаче са творили върху състезателни модели на БМВ, в проект започнат от Ерве Пулен през 70-те. Скот Уейд няма претенции за модела на колата, стига тя да е мръсна. (от)

Спаси своето лого е хитра инициатива за запазване на световното биоразнообразие, а първа, за да спаси крокодилчето си, в нея се включва компанията Лакост. Ето още две места, които вече съм представял и на които могат да бъдат намерени потенциални партньори.

Това пък са лога, от които ти се повдига, лога със знака за включване (окзаха се много повече от тези) и алтернативни заставки с логата на холивудските студиа.

Ейвиари - уеб приложение за графичен дизайн с много инструменти, но малко тежичко. Виж и Сумо.

Парат, не се барат: трилогометрия, флаш занимавки от Картел, мастило, списание за сгъване, купчина идеи, месоНю Йорк ♥ (подобни), пътуване със скоростта на светлината, оптимистично уиски, Хром експерименти, аеро шоколад, купониАматьортъмната страна и голфа, ретуш, остаряваме заедно, остаряваме заедно, дизайнерски Туитър.

Ако искаш да разбереш, защо Валерио Каруба ги рисува такива страшни, прочети интевюто с него. Ако си спомняш филмовите плакати по родните кина, когато на щат имаха по един художник, може би ще харесаш и тези. Това са 18 свежи сайта с анимационни герои, а за да затворим темата за илюстраторите, прегледай тези: Кристофър Питърс, 9000, графична сатира, Матю Фийлд и Бренан Кели.

Любовта към бирата минава през опаковката.

Може да си купиш плетен стенен часовник за 200 паунда или да разгледаш веселите бодрерии на Меган Уитмарш за без пари. Ти си решавай.

Започвам типографския параграф с веселата азбука на Пол Търлби (чакаме продължение). Явно е имало някаква полза от цигарите Родопи, които Булгартабак изнасяше за Съюза едно време - виж работите та Фьодор Сумкин. Волвокс пък е не просто шрифт, а орнаментална система, ура! Името ДИН е съкращение на Германски институт за стандартизация, а новичкото семейство шрифтове от Линотайп са си стандарт, да знаеш. И за финал: ASCII типография, А4 шрифт, Поме Чан, първият, лого с връзкизоошрифт, лицето на бедата.

Да потеглиш пиян или да стигнеш жив?

Победителите от Световните фотографски награди на Сони, за които споменах за пръв път тук.

Всъщност, добър повод за поредната внушителна порция фотографски портфолиа: Хенрик Халварсон, Ванеса Бийкрофт, Кларк Литъл, Тим Хейл, Индия Хобсън, Никълас Рауцен, Лаура Хонзе, Трой Кобърн, Джоузеф Сабо, Алва Бернардин, Кристоф Морлингхаус, Сана Квист, Алексиа Синклер, Алис Хоукинс, Дария Карандашова, Гьопел и ВарнекеМайк Доусън, Юстина Клайн, Зак Голд, Александер Бергстрьом, Алекс Пенева, Петер ФранкЕрик, Асаф Ейни, Клод Тено, Дирк Мeй, Питър Ийтън Гърнз, Пеги Сирота, Владимир Миладинович, Кристи Лий.

Баща ми шегаджията.

Блама! Блама!

3 интересни вексилологически директории от Уикипедия: флагове с животни, етнически флагове и такива, които просто си приличат.

Цифров археологически атлас на Светите земи.

Лоши портрети на Барака Обама.

Актуалният проект на най-най-любимият ми архитект Жан Нувел в Париж. А това са 100 Фликр групи, посветени на различни архитектурни явления.

23.3.09

Шаблон 6

(стенсил, София, някъде по канала)

Better than Banksy?

19.3.09

Логотворителност: новата дясна коалиция

След като в края на миналата година новото лого на БСП беше разобличено като резултат от кражба, време е да обърнем поглед вдясно. Там СДС и ДСБ се залюбиха отново и се взеха тъкмо навреме, че да се явят заедно на изборите за Европейски парламент и Народно събрание, където пък, живот и здраве, да формират обща група. А за тая работа ще има нужда от ново лого.

И какъв по-явен източник за вдъхновение от най-успешната предизборна кампания на съвремието - тази на Барак Обама. Вече две чужди партии първо се "вдъхновиха", а после решително отрекоха, че са го направили, от О-логото - южноафриканският Демократически алианс и самият немски Християндемократически съюз. В основата на варианта, който предлагам за все още безименната коалиция, се ширва българският трибагреник, а над него, върху ясно син фон грейват половин дузина еврозъюзни звезди! Пък и мегдан за още участници в предизборния съюз се дава.

Ю кен ду ит!

17.3.09

Бележки 22

Не ме занимавай с глупости, бе!

Притоплени, но недоварени жаби. Дребните удобства прикриват голямата и страшна подмяна на гражданското общество с такова на мутрите, на демокрацията - с клептокрация. Не знам кое е по-грозно - безвластието от началото на 90-те, което позволи на мафията да ошушка и без друго малкото останало от комунистическата държава, или настоящето пълно изпростяване на нацията.
_

Ела, кризо, изяж ме!

Трябва ли в България да се страхуваме от световната финансова криза? Умерено. Поначало, тук сме в перманентна криза, така че не виждам колко по-зле могат да станат нещата. Разбира се, компании с чуждестранна собственост или пазари, както и определени сектори, като банкиране, строителство и реклама, ще понесат повече негативи. Работата е там, че националната икономика има много резерви, предимно в сивия сектор - укриване на данъци, ниско трудово заплащане, корупция. В условията на финансова криза те, подобно мазнините в човешкото тяло, могат да се стопят и да осигурят мекото преминаване през нея.
_

Нещо за десерт ще желаете ли?

Нов национален гурме спорт - открий името, под което е закодирано шоколадовото кексче с течна сърцевина в менюто.
_

А га ядахте кифтетата не ривахте!

Жалък и лицемерен е вопълът на браншовите организации в сферата на туризма (нямаш си на идея, колко такива асоциации и сдружения има) за отлива на почиващи в българските курорти. Хотелиерите продължават да игнорират протестите срещу унищожаването и застрояването на природни забележителности и исторически паметници. Цените продължават да са прекалено високи и дори е по-изгодно да резервираш ваканция в роден курорт от чужбина (барабар с чартъра), отколкото от България. Продължават да тегнат и ВиК проблемите по цялото Черноморие, към които ще се добавят и голф игрищата и в следствие на които, колкото и да е неприятно да си го признаем, морската вода е фрашкана с фекалии. Е, как нормалните хора да не изберат Гърция, Турция и други по-евтини и качествени дестинации?
_

Кое е това момче? (2)

В неособено оригинален изблик на автобрандинг си поръчах тениска с блогото в Портокал. Резултатът е приличен, но не и изумителен, така че ще ти го спестя. Явно бъдещето на блога не е в мърчъндайза.

16.3.09

Разни 55

Хурц!

Ако още не си, задължително се запознай със Сифтабълс - микро компютри във формата на кубчета, които се разпознават и взаимодействат по начин, позволяващ разнообразни приложения.

И докато сме на тема иновативни продукти, виж тези: сушилня за сутиени, ултраминималистичен часовник, сензорни плочки за баня, вода в кутияелектрическа цигара.

Последното е плавен преход към галерията с над 140 алтернативни знака, забраняващи пушенето. Има доста посредствени, но някои са истински находки, а един от тях - този, който най-точно отразява отношението ми към никотинозависимите - е вече в сайдбара.

Най-яката визитка. Въобще!

Няколко блога на необичайни теми: изкуството на началните надписи, динамика на водещите новини на Фокс Нюз, бягство от фотоапарата, сканирани сандвичисподелени тайни, изоставени човешки творения (фийчъринг аур вери оун Бузлуджа).

100 дни, 100 песни, 100 места, 100 танца.

Забележителности, заменени със сувенири.

Последни поръчки? (от)

Любомир Армутлиев (още от него в Точка). Продължавам с фотографските портфолиа: Максим Челак, Алекс Ван Клиф, Мелани Пулен, Чарли Уайт, Алена Никифорова, Зимоне Атисани, Браян Финк, Хендрик Керстенс, Олгейр АндресонМариано Виванко, Иржи Ружек, Виктор Кандиа (по-долу ще намериш още толкова).

А това са няколко илюстраторски връзки: Алекс Грос, Калавера Комикс, Теему Матинлаури, Дрю Хефрън, Еманюел Поланко.

Фотографският речник, пръв братовчед на речника с картинки от миналия път.

Циганска работа, ама хубава!

Раз-два-три: музикално уики, Холи, векторни ресурси, плагиатство и прилики, Еритрея, голи хора, 3D или снимка, убийствено, женска работа, точкитедеко шоколад, тайният живот на стормтрупърите, Тикл и Любов, крака, мляко, С като Супермен, М като възглавнички, Беате Узе и децата, пантонки, южно готическо вино и уиски елементи, шерифи, конзолни ордени, антистрес за мъже, дървена козметика,  весел облак, градски цип, полародиени мозайки, и още странни неща.

Топ 10 на милионерите в България. (от)

Закари Шуайцър открива Земята на Телешкото и ни помага да запомним клавишните комбинации използвайки известни логотипи. А за потребителите на Фотошоп е и тази периодична таблица.

Апропо, периодични таблици - ето ти една на шрифтовете и една на героите от компютърните игри.

Два сайта с неособено добър дизайн, но доста богати на информация - единият посветен на немските старини, а другият - на флаговете по света.

Обещаната втора част фотографи: Лиса Васман, Ромен Лоран, Лина, Джил Грийнбърг, Крис Флойд, Линус Лохоф, Джулия Галдо, Джени Уикс, Брук, Биа Ферер, Мери Рози, Иван Ушков, Ребека Милър.

Картини с пастели. Не, не нарисувани.

Ню Йорк като вдъхновение за креативни визуализации - градът в ключови думи (поразително прилича на клипа на Дъ Чайлд) и годините в ключови думи от новините на НЙ Таймс.

Никола за толерантността. Няма какво да добавя.

В случай, че си на вълна обзавеждане, продуктите на тези компании най-малкото биха ти послужили за вдъхновение: Норман Копенхаген, Студио Дите (от), Бантие и Фънкшанали с телевизионната си възглавничка.

Малко известен факт - авторът на революционния дизайн на картата на Лондонското метро Хари Бек е работил по подобен проект и за Парижкото. Французите го отхвърлят.

Продава се!

Поиграй си на ядрена война.

За лого дизайна с езика на цветовете и математиката.

Всеки ден Уол Стрийт Джърнал публикува подборка от актуални снимки. Струва си да следиш рубриката.

Някои крадци нямат проблем с размера.

Не знам, дали като малък Едгар Мюлер е обичал да рисува с тебешири по асфалта, но това, в ковто превръща улиците сега е невероятно.

Не, честно, що за въпроси?

Ако знакът Стоп беше създаден от съвременна корпорация. (от)

5 архитектурни връзки: проектите на Моника Понсе де Леон и Надер Техрани, диспечерски център във Франция, Формоза 1140 в Холивуд, къщата на залеза, и Белият дом в цвят.

Мила Йовович в Интервю.

Най-голямата селекция от креативна типография в блога досега: стрелбище за шрифровеМис Азбука, типографски плакати, на ръка от Карл Фърт, букви от кончета и ябълкови огризки от Ана Бенароя, лицата на шрифтовете,Франсиско де Сеспедес от Аржентина, Хансье от Холандия, безплатен шрифт от Майндрийдърс, тримерна типография, Маккартни, вестникарска азбука от Фил Ямада, букви от птици, косми и лавици, животни, войничеташоколад и гимнастици, Думите са картини, а за финал и малко кинетична типография.

14.3.09

Празнично

Steak and BJHappy Steak and Blowjob Day!

13.3.09

Синдикално паркиране

10.3.09

За безплатни музеи

Защо държавните музеи и галерии в България трябва да са безплатни?

Пусти задушни коридори, сумрак, подтискаща тишина, сърдити лелки и не особено интересни експонати - това получават срещу билетче за 3-4 лева посетителите в що-годе всеки роден музей. Логично, приходите от входна такса не формират кой знае каква част от бюджета на съответната институция и премахването й не би се почувствало особено. Това не означава да се откаже да печели от тях, но по друг начин.

Разбира се, билетчето не е основният проблем. Да сте виждали хлапе седнало на пода пред картина в българска галерия с лист и моливи пред себе си? А е обичайна гледка на много места в чужбината. Музеите и галериите трябва да са просторни, светли и интерактивни - само тогава може да се възпита култура на уважение и интерес към тях, каквато у нас липса. Съвсем.

Премахването на входната такса и адекватната реклама биха накарали повече хора да се заинтересуват от изложбите. Защо да не прекараш няколко часа със семейството си в Националния исторически музей вместо да се замъкнете на мол? И още нещо - повечето хора посещават подобни места с готовност да похарчат някакви пари, а когато платят за вход, считат дълга си за изпълнен. Благодарение на тази нагласа, ако стъпката с билетчето бъде премахната, ще се появят много други начини да бъде реализиран приход, при това по-голям - с заплащане на екскурзоводи или аудиогидове, купуване на сувенир от магазинче към музея, малко доброволно дарение или такси за специални изложби. При това посещението ще стане далеч по-пълноценно и осъзнато от гостите на музея.

Май искам прекалено много от митичното Министерство на културата...

9.3.09

Ядене и пиене 3

Подранила пролетна селекция:

Малко закъснявам с това представяне - от тази зима в много супермаркети, като Хит, Фантастико, 345 и Метро, се намира широка гама немски туршии на фирмите Кюне и Щоленверк. На първо място, разбира се, е киселото зеле, бяло или червено, което е с по-мек вкус и аромат от българското, нарязано на тънки ивици. Това тук е на Кюне, приготвено по шпреевалдски, с парченца моркови и майоран - идеалният партньор на печените наденички.

Предполагам, че основният таргет за "вълшебните сламки" Сипах са хлапетата, но вкъщи всички сме им фенове. Всяка сламка е изпълнена с гранули с вкус на ягода, банан, шоколад или бисквити. Трябва ти само чаша студено мляко (става добре и с лъжичка разтворимо кафе в нея).

А лятото, по всичко личи, и тази година ще дойде. За да стане това по-бързо ти препоръчвам следното: купуваш си бутилка гръцка рецина (по възможност по-евтина, като половинлитровата Маламатина с бирена капачка и култовото лого с момченце, пиещо от водна чаша, с ключе в стомаха), охлаждаш я безмилостно, нареждаш на масата топъл хляб, зехтин, домати и сиренце и правиш като момченцето от логото. Повтаряш всеки ден до идването на лятото.

5.3.09

Пирдоп

В "Борова гора" трябва да си отговорят на един важен въпрос - дали искат да са хотел или чалготека. Дотогава ти препоръчвам да избягваш престой там.

"Паник шнур"

Както подобава за малко градче, Пирдоп е тих и скучен - има си 2 рекички, православна и евангелска църкви, 2-3 къщи тип "възрожденски", 4 игрални зали, дом за слепи деца, читалище, няколко грозни панелни блока, магазинче на име "Централни хали". Всичко това под гигантския комин на Кумерио Мед, издигащ се сюрреалистично на фона на заснежените склонове на Стара планина.

До единствената забележителност в района - руините на Еленската базилика стигнахме, след като на два пъти объркахме пътя. Табелката на главния път сочи точно в обратната посока на базиликата.

1 - 3 март 2009

4.3.09

Такъми

Предимството, на закъснялото участие е, че други вече са поствали всякакви щуротии и никой не можеда ме обвини в неспазване на правилата.

Няма само Еленко да си снима паркетаЗапочвам със Самсунг DVD-HR730 - DVD плеър и записвачка, с тунер и харддиск. Върши чудесна работа, когато искам да си запиша серийки на Жената на Лоренсо, Обрати на съдбата, Забранена любов, Буря в рая и да си ги изгледам по-късно на спокойствие, така че да съм в течение с всички сапунки!

Преди университета не пиех кафе, но още в първия семестър едни лекции по Основи на правото в 7 и половина сутринта промениха рязко навиците ми. Е, съвсем скоро студентския живот наложи изместването на кафето от по-високооктаново гориво, а в кафенето на Стопански факултет сигурно още помнят нашата група. Еспресо машината ДеЛонги Тревизо е един от първите уреди, купени за настоящето ми жилище, а и пред вид факта, че Краси е половин човек преди второто кафе за деня - и един от най-популярните. Моделът и цената не са променяни около 10 години, което един вид гаранция за качество, нали?

Никон Куулпикс S9 - щракалка, но от сой. По-интересно е как съм снимал фотоапарата?

Имам и по-функционален тирбушон, и по-симпатична отварачка, но класическият комбо модел си остава най-удобен (още повече, че има назъбено ножче за подрязване на фолито на бутилката)

Таблет Уаком Графайър А5. Кой знае защо, все ми идва да разкажа поучителната и забавна история, как преди 20-ина години за пръв път си купих шоколадово яйце в свободна продажба, при все, че няма нищо общо с таблета. Както и да е, при удобен случай и подобаваща почерпка, бих споделил.

Черната джвъчка на снимката е Сони Уокмен и се явява символ на това, че Пламен никога не е притежавал продукт на Епъл (нито умира от желание). А и си има радио.

Голямото черно нещо отзад пък е раница Ташев Тракер 45 и освен, че говори за регионален патриотизъм, е и мой верен другар, когато реша да се махна и да отида на някое по-добро място (т. е. навсякъде извън София).