29.1.09

Разни 52

След малко отлитам към Лондон, така че не чакай редовни ъпдейти тук през следващите няколко дни. Понеже съм добричък, обаче, ти оставям достатъчно мат'риал.

Набързо-накратко: Коолхазбука, градски шегички, странната Япония, генератор на имена за модели на Икеа, състарител на снимки, провал, на лов за богати мъже, решетки, 30 начина да се претрепеш с ток, пластик-фантастик, хай куолити плод-зеленчук за без пари.

Поредната внушителна фото подборка на Бостън - този път темата е ветроходство.

Ако можеха да туитват (или какво биха написали известните исторически личност във Туитър, ако го имаше)

Актуалният вирус от създателите на горилата-барабанист - танци с вежди.

Много, много стари филмови плакати (какви Разни ще са без поне един винтидж линк?)

Няколко секси фотографски портфолиа, специално за теб: Сам Басет, Мортен Лаурсен, Оливия Малоун, Ханс Щарк, Крийм, Карбон, Нейтън Апъл, Андреа Джакоби, Тони Кели, Димитри Данилоф. И два бонуса: 50 скандални рекламни кампании и цял блог със секси хора!

На път с игла и конец.

Деца, не си купувайте Лего! Станате рок звезди и ще ви гo дават безплатно! Лего манията продължава с лога от тухлички, пародии на картини, бижута, дигитални джвъчки, хип-хоп хлебарки и, да, наркотици.

Честита нова година на кравите!

Изкуството да спориш със стил и система

На оръжие, Америка, на оръжие!

Руският отговор на Ху Минг - Вера Донская Хилько.

Стой така и не шавай!

Видео интервю с НВ Тери Ричардсън.

Ленинград в Петербург.

Леандро Ерлих (от грузинските Разни)

Пипилота, малкият кукер и всички останали.

Русия се готви за нова космическа офанзива съвсем не на шега. Ну, космос, пагади!

За финал виж, кои са 25-те най-добри лога на рок банди, как изглеждат предложенията за визия на председателствата на ЕС от Белгия, Унгария и Испания, какво расте в Стара Загора, как М-Тел си мисли, че се прави ребрандинг и невъзможните лога за Супер Боул този уикенд.

28.1.09

Вечна Дружба

Блок 67-68. Винаги съм намирал гледката за ужасяваща.

Езерото не е естествено, а се появява преди 40-ина години, когато при изкоп за нов жилищен блок бликва вода. Тук се хвърля кръста на Богоявление, което може би обяснява двете църкви.

Гето джакпот.

Останките на паднал стълб от електропровода.

27.1.09

Оранжево срещу зелено

Shouldn't this fruit be called green instead of orange? (от)

Край на анкетата 2

Преди около месец попитах, кои функции на блога си използвал и намираш за полезни.

Резултатите не са кой знае колко изненадващи, така че нещата си остават по старому.

26.1.09

Тялом и шрифтом

Бодитайп е руска интерактивна флаш заигравка, предоставяща ти набор от букви, съставени от голи човешки тела, за който с малко повече фантазия и минус гащите, може да кажеш, че се занимават със секс. Вярвам, че няма да ти е трудно да намериш, на кого да изпратиш получилата се анимирана картичка. Стига, разбира се, да разбереш коя буква на кой клавиш е. E, ще преговаряме ли азбуката?

22.1.09

Разни 51

Започвам с един линк, който не само заслужава да му посветя отделен постинг (вместо да го ръчкам в Разни), но и да послужи за основа на нова световна религия! Внимателно преглътни, ако в този момент ядеш или пиеш нещо, отстрани чупливите неща от бюрото, дай волумето на мах, извикай колегите да гледат и чак тогава цъкни тук. Искам обратно в 70-те пък!

Тилтшифтмейкър е онлайн приложение, благодарение на което дори аз мога да се фукам с тилтшифт снимки. Сравни тази с оригинала тук. (от)

В случай, че случайно си пропуснал - новата, велика реклама на Хайнекен и новата, велика, но по един друг начин реклама на Майкрософт Сонгсмит (от).

Всъщност, какви видео вируси върлуват в момента, можеш да провериш и направо в актуалната класация.

Ударна порция разни кратки: банкноти от Лунната република, тоалетна хартия, ASCII картография, камуфлажни хора, еротичната азбука в Габрово, Хойтон, 365 персонажа, Си Ем Уай Кей Ар Джи Би, руски карикатури, позирай като Ангелите на Чарли, арабески, Пежо предупреждава, любовта на Путин.

Пътуване в историята.

Виж, за какво говори българската блогосфера.

Любов, омраза, живот и смърт от Кингстън, Ямайка.

Аз искам, ти искаш, те искат: плаващ охладител за бира, добре изглеждащи каски (шапки?) за велосипедисти, затваряща се капачка за кенове, декорация за куфари, До Ло Рес, "преносима" велосипедна алея, анатомични (ама наистина) чорапи, Закуска на тревата, ролеви възглавници.

Гордей се, българино, с родната фабрика за шрифтове.

Ако филмовите плакати казваха истината, щяха да изглеждат така. А така щяха да изглеждат, ако просто трябваше да изглеждат по-добре.
Саркози, Роаял, Ширак голи-голенички!

Списание на "изкуството и секса" - брой 0.

Голямото сърце на Земята. (от)

Съединени американски лога и девизи.

На пръв поглед успешен адбъстинг на Иносънт, но фактите говорят, че Иносънт, които толкова много обичаме, са първата компания, която преди 2 години започна да използва рециклирани бутилки, а от миналата предлага продуктите си само в такива опаковки.

"Обичам те повече от ___________!"

Вашингтон от птичи поглед по време на церемонията по встъпване в длъжност на 44. президент на САЩ - от Капитолия вдясно, където Барак Обама произнася речта си, чак до мемориала на Линкълн вляво, приличащите на мравуняци петна дават ново измерение на понятието "маса народ". Апропо реч, виж кой залози се оказаха печеливши и най-често използваните думи от американските президенти при приветствията си от 1789 г. до сега - нация, Америка, свят, правителство, свобода... задължително виж, коя преобладава във второто изказване на Джеймс Медисън. И, предпоследно по темата, заглавните страници на над 700 вестника от вторник (включително и 5 български, като никой от тях не фийчърва новия американски президент).

Последното е рекламната кампания на Пепси, която паразитира върху кампанията на Обама. Аз си мислех, че с новото лого са ударили дъното, но това вече на нищо не прилича!

Салар де Юни в Боливия е най-голямата солна долина в света, като съдържа 10 милиарда тона сол и близо половината от световните запаси от литий. Салар де Юни е и дом на множество сюрреалистични гледки, като това гробище на локомотиви, да речем.

Бъргър Кинг vs. Фейсбук.

10 неща, които имат нужда от промяна (ако не броим физиономията на Серго).

Когато си в Португалия, пазарувай като португалците.

Морски котенца - трябват ли ти още доказателства, че в ПЕТА са напълно изтрещяли? Ако не са, ще - като видят тази рекламна кампания за бульони от, внимание, Кения.

Новите кашове на Картуун Нетуърк и още впечатляващи работи в рийла на Капасити.

20.1.09

Евро 1996

Решението за налагането на обща парична единица, като част от обща монетарна политика, на Европейския съюз е взето с Маастрихтския договор от 1992 г. Точно преди 10 години - през януари 1999 г. еврото става официално платежно средство в 11 страни-членки на ЕС, като понастоящем Еврозоната обхваща 16 държави от съюза, както и Черна гора, Косово и още няколко страни извън него. Световната финансова криза накара дори отявлени евроскептици като Великобритания и Швеция да се замислят за въвеждането му, а и в България се чуха гласове в подкрепа на идеята, въпреки че не отговаряме на критериите. Еврото се наложи като една от най-стабилните световни валути и с изключение на Годжи и немските бабки, никой вече не смята в марки или франкове. Дизайнът, революционен за времето си поради липсата на портрети, е резултат от проведен през 1996 г. конкурс, спечелен от австриеца Роберт Калина, и изобразява мостове и прозорци от различни епохи - от класическия, романския период и готиката до съвремието... Конкурс ли? Всъщност, по онова време главата ми е била пълна с мисли за кандидатстудентски изпити, курсове, футбол и... абе, всичко което е вълнувало ученик пред завършване на гимназията. Съвсем логично е да съм пропуснал новината.






В Европейската централна банка са получени 44 предложения - има добри, изпипани проекти с оригинални идеи, но и няколко доста наивни. Не знам дали съм повлиян от времето и навика, но ми се струва, че наистина спечелилият дизайн е най-подходящ. Можеш да разгледаш пълния комплект банкноти, представени от всеки участник тук, но може са спестиш време и трафик ако обърнеш внимание на представените отгоре.

19.1.09

Скръц

Българските символи 4: кенеф

Има една бензиностанция близо до австро-унгарската граница - с турска тоалетна - метална и чиста. Това е най-западната и най-северна турска тоалетна в Европа. Унгарските митничари са кофти пичове и чакането кара стискалите до този момент румънски джебчии, български студенти и турски гастарбайтери най-накрая да се отбият до едното място. За да видят нещо познато и родно.

Арт-инсталацията Ентропа в преддверието на сградата на Съвета на ЕС в Брюксел предизвика скандал още преди официалното си откриване миналата седмица. В Ентропа Италия е представена като футболно игрище, Испания е засипана с бетон, Дания е изградена от тухлички Лего, Белгия е кутия бонбони, Франция стачкува, Гърция гори, Великобритания въобще липсва, а България, ах България, нашата татковина е покрита с турски тоалетни. Постоянното представителство веднага писна - как така, не може!? Ами така, може!

По стечение на обстоятелствата това е четвърти постинг тук по темата. И за четвърти път ще кажа, че символ на България е не това, което българите си мислят, че ще ни стои най-хубаво, а това, което най-добре характеризира страната. Ентропа е замислен като проект, в който участват творци от всяка една представена страна-членка на ЕС, но на практика чешкия авангардист Давид Черни (автор на това - нещо, което не знаех досега) го реализира самостоятелно. В това, че клекалото не беше посочено като символ на страната от българите, няма нищо изненадващо, но се учудвам, че не попадна в селекцията на Вагабонд - познавам чужденци, които са били искрено впечатлени от съоръжението.

Още по-озадачаваща е неспособността, както на институциите, така и на обикновените българи да приемат избора на символ достатъчно освободено и с необходимата доза самоирония. Защото чехът е уцелил десятката. България май си остава единственото място в Европа, където ако пожелаеш да посетиш тоалетната на скъп ресторант или елитен клуб, е много вероятно да бъдеш пресрещнат от лелка с престилка, която ще ти вземе 50 стотинки и ще ти подаде хартийка преди да се озовеш пред не особено лицеприятна дупка в земята, но не това е най-важното. Турската тоалетна е подходяща алегория за мръсния ни заден двор - богаташи, които се дондуркат в Бентлитата си по разбитите и непочистени улици, всичката випаджийска благотворителност, курортите, които мамят вносни туристи към панелни комплекси и лайняно море. Не че други страни не таят срамни тайни зад лъскавия си образ - Великобритания с недостъпното си здравеопазване, зле прикритата ксенофобия в либерална Холандия и неприкритата по никакъв начин мафия в Италия - примерите са много. А отгоре на всичко акането клекнал дори се оказа по-здравословно.

И не, мили чехи, нямаше нужда да сваляте България от инсталацията - можеше, за повечко реализъм, просто да намацате кенефа.

Едит: Преправената инсталация е още по-забавна.

16.1.09

Разни 50

Разни може и да не стане ежедневна рубрика (за това си имам Туитър), но засега поддържа ежеседмичен ритъм.

Започваме петдесетото издание ударно - с много кратки, несвързани, но не и безинтересни линкове: зареждане, Ауди Спортбек, торти за маниаци, екошрифт или не, Неотопия, Американа, телефон-нар или не, криминалета, Цигаропедия, Фотошоп адбъстинг, Пикасо в СССР, типографските експерименти на Джонатан Пъки, Джорджия, пейка Кит Кат.

Ти си силен, казва рекламата на Амнести, която по случайност излезе точно в сряда.

CSS и гола мацка? Мисия невъзможна? Я пак.

Внимание! Намерена е работа мечта, по-добра дори от чистачка във ВКС. Уви, намерени са и прекалено много кандидати.

Ако при българските рекламисти висящото фолио от билбордовете на Ариел минава за креативно, не знам как трябва да наречем тези решения.

Горивото на бъдещето - скоро в Старбъкс?

Обамизация vs. обамачки

Тесногърдие: как френската Мариана остана без бюст.

Лего-порно и пиксел-радио.

И като сме почнали, ето ти връзки към няколко сайта, които не е подходящо да разглеждаш, докато шефа се навърта около теб: портфолиото на Джеймс Кристофър, Григорий Майофис, отливките на Шу Кониши, латекс, Милано Ъндресд от Данило Паскуали (пак), букаке наръчник.

Самолетната катастрофа на годината, йей!

Историята зад новата фавиконка на Гугъл.

Ако светът беше село с население от 100 човека е тема, която вълнува и вдъхновява не една креативна личност. Сега може да се разходиш из самото село.

Продължаваме с още идейни визуализации: тенденции при резултатите на отборите от НБА, географски точна карта на Лондокското метро, схема на темите и взаимовръзките в имената на метъл бандите, 100% музика, за какво говори американския конгрес. Лудница!

Най-после реклама с интересна гледна точка.

От прилеп мляко.

Няколко интересни сгради: Разкривената къща в полския Сопот, Дар ал Хаджар в Йемен, Баският отдел по здравеопазване в Билбао, Кошницата в Нюарк, Охайо и бъдещата галерия Спироун Уестуотър в Ню Йорк.

В случай пък, че си на вълна обзавеждане виж тези: неделно канапенце, бананов люлеещ се диван, маклегло и цяла фирма с правилната визия. После да ме поканиш на гости, ей!

Защо няма бира?

Роботите изместват хората в Япония. Сериозно.

Още за синестезията: личната цветова таблица на Диди. 

Това и по-добри неща в портфолиото на Алекс. Интервю - тук.

50 вдъхновяващи ретро реклами vs. 25 реклами от научно-фантастични филми.

Беднякът милионер, който спечели Златен глобус за най-добра драма (Вики Кристина Барселона спечели за комедия) тази година, е историята на 18-годишен сирак от гетото на Мумбай, който стига до последния въпрос в индийския Стани богат и е арестуван от полицията поради подозрения в измама. Звучи като филм, който сме гледали? Всъщност, не - ще се гледа!

Тази батерия може да се презарежда с вода, бира и... урина!

Ако това ти се вижда страшно, само виж това. Лични данни в интернет!?

Скоро: Стефан Кънчев точка ком, снимките на годината в Уикимедия, Музей на буквите.

14.1.09

Ядене и пиене 2

Зимна пазарна селекция:

В Белгия се произвеждат над 500 вида бира, всяка от които напълно различна, с уникална рецепта, вкус и дори чаша. У нас, уви, с изключение на Леф и Хьогарден, любителите й нямаше как да се докоснат до класики като Шиме, Орвал, Мор Сюбит, Дювел, Луцифер, Белвю. Дори по някое време имах силното желание (но, уви, не и умения и опит) да се заема с вноса на белгийски бирени специалитети. Отскоро, част от тази несправедливост е поправена, благодарение на продукцията на пивоварната Ванхонсебрук, чиито асортимент покрива голяма част от класическите пивоварни стилове на страната - от серията Кастел с тъмно, светло, червено и 11-градусов трипл, през ламбиците Сен Луи, включващи гьозе, карамелената фаро и плодовите фрамбоаз, крик, касис и пеш (които много хора трудно биха нарекли бира), до Бриганд и странно дървения Бакхус. Етикетите са наивно аматьорски, но вкусът е автентичен до последната капка. Купувай смело от Елемаг.

Човек и добре да се храни, рано или късно се сблъсква с английската кухня. А тя, независимо дали срещата се осъществява в скъп ресторант или при фризерите на кварталния супермаркет, си остава тежка и безвкусна. Пайовете Питърз са съвсем оригинални английски и се предлагат с две традиционни плънки - стек и бъбреци или пиле и гъби. Може да се запасиш с тях в Пикадили, където наскоро варварски и в пълно противоречие с движението на валутните курсове вдигнаха цената им от 3 на 4 лева бройката. От теб се очаква да добавиш сварени картофи и моркови, както и чаша ейл за да получиш перфектната британска вечеря.

За разлика от лимоновите резанки, вафлите Кайлъка, дъвките Идеал, локума Роза, бисквитите Детска закуска, бонбоните Черноморец и Виолетките шоколадовите банани нямат място в родния пантеон на соц десертната носталгия, просто защото не се произвеждаха в България. От време на време, обаче, се намираха вносни от, разбира се, братска страна - мисля, че беше Чехословакия. Тези тук са австрийски (и логично се продават в Била), а за муса са използвани съвсем истински Чикита банани, което някак ги издига над статуса на лоу-енд бонбони. Има и вариант с портокалов пълнеж.

13.1.09

Танго Майк Браво

С международните морски сигнални флагове може да се запознаеш тук и тук.

Сочно

Death to all juice"Смърт на всички сокове"!? Мдаа, политическа коректност дори при израз на омраза. (от)

12.1.09

7 безполезни факта

Няколко факта, с които може да блеснеш в непринуден разговор, макар от тях да няма никаква полза (освен ако в момента не седиш пред Ники Кънчев, в който случай ми дължиш процент):

Захарта на бучки е изобретена от швейцареца Якоб Кристоф Рад през 1841 г. докато е директор на захарната фабрика в южноморавското градче Дачице, тогава в границите на Австрийската империя, сега в Чехия. Бучка захар е главният герой в рекламния спот по повод чешкото председателство на ЕС тази година. Можеш ли да познаеш някой от останалите участници?
_

Електрическият стол е измислен от американския зъболекар Алфред Саутуик. САЩ си остава единствената страна, в която той се използва за екзекуции.
_

Подобно на картофите, тютюна и лютите чушки, доматите са култивирани първо от коренното население на Америка и се разпространават по света след колонизацията й (при която индианците от своя страна се запознават с шарката, грипа, чумата, тифа, конете и християнството). В България се появяват едва към края на 19. век под звучното турско име френк патладжан, но до 30-те години на следващото столетие се консумират единствено зелени, докато червените са смятани за гнили и дори отровни. "Традиционната" шопска салата е измислена преди има-няма 50 години и най-вероятно я дължим на гениален готвач от системата на Балкантурист.
_

На италиански с името Monaco се означава и Княжество Монако и немския град Мюнхен. Причината е, че и двете са кръстени на монаси.
_

Хенингер Турм е най-високата сграда в известния с небостъргачите си Франкфурт ам Майн от 1961 до 1976 г. Работата е там, че 120-метровата кула всъщност е силоз на едноименната пивоварна, по онова време една от най-големите в Германия. До 2002 г. на върха й функционира въртящ се панорамен ресторант, а самият силоз спира да се ползва по предназначение 3 години по-късно. Сега се чудят какво да го правят.
_

Всяко дете на 80-те знае, че стандартният Рубик куб има малко над 43 квинтилиона възможни подреждания. По-интересното е колко точно е един квинтилион.
_

Със своите 26 години, 5 месеца и 18 дни начело на Католическата църква папа Йоан-Павел II заема второ място в неофициалната класация на най-дълго управлавалите папи. На първо е Пий IX, чийто понтификат между 16. юни 1846 и 7. февруари 1878 г. обхваща доста интересни събития в историята, като италианската революция начело с Гарибалди и обединението на страната. В религиозен план най-значимото дело на Пий IX е догмата за непорочното зачатие на Дева Мария. Най-кратко властвалият папа пък е Урбан VII, който е епископ на Рим в продължение на едва 13 дни в края на 16. век. Урбан VII е автор на първата в историята забрана за пушене на обществени места, а самият той умира от малария. Впрочем, думата малария значи лош въздух на (средновековен) италиански.

11.1.09

Лого ревю: СИБАНК 2

Хайде, честито! Хаирлия да е! Само за 6 месеца СИБАНК сменя логото си за втори път. След като първо каращисаха старото с това на новия собственик KBC, идва ред на пълната синхронизация на идентичносттa. Като изключим технологическите неприятности от толкова бързата промяна и крайно компромисната кондензация на надписа, решението е логично, макар и позакъсняло.

9.1.09

Разни 49

Хенрик Пюриен новият ти любим фотограф ли е или какво!

Впрочем, ето още няколко интересни портфолиа: Стефан Лальоман, Гедиманас Жилинскас, Бен Пигао. (ей, ша ми са разкриви клавиатурата с тея имена)

"Антибългарските кампании" и русофобията са нищо в сравнение с Черната легенда.

Окончателното доказателство, че Айфон е дърво. Пък и не само той.

Що е гьомбьоц и съществува ли?

В какво се превръщат известните лога в Мол Дубай. А ние тук се чудим, защо изчезнаха кирилските надписи от етикетите на Кока-Кола. Апропо, ето и малко истински ментета.

Скъпа, направих ти брада!

В случай, че се чудиш, за какво се отнасят етикетите метро, карта и сърце в постинга.

А защо, след като картата на нюйоркското метро може да бъде представена като сърце, Млечният път да не бъде изобразен като метро карта.

Градове от желе, чипове, яйца...

Това май сме го виждали някъде? Уотева, убийствено добър сайт за уолпейпъри, плакати и картички.

Израел срещу Палестина в ковчези.

Еволюция на менюто с инструментите във Фотошоп.

Работа мечта - чистачка във ВКС!

Москва!

И отново - изминалата година в снимки, този път - от Шпигел.

Една картичка. Безброй начини за изразяване.

Ммм... кафе. Хубаво кафе.

Бялото е новото черно. Поне в автомобилната индустрия. Дали пък няма нещо общо с цените по време на криза?

Страхувайте се от Господ, иначе ще ви пратим адвокатите си и патентното ведомство!

Китайски коли с американски джипиеси.

Мда, еротиката е най-подходящия традиционен мотив за календари не само на производител на автомобилни гуми, но и на фирма за бани и сантирен фаянс.

Не, това не е уред за мъчения на дизайнери... Нали?

Рецепти от "стола" на Икономедия.

100 кутии от зърнени закуски + 800 корици на книги. Как така малко!?

Хей, а защо няма снимка от България? Истинските ледени дни и нощи са тук, народе!

28 дни по-късно...

Порно индустрията иска финансова помощ от американското правителство. Подкрепям с една ръка! (от)

Боди Пейнтинг 2.0.

Направи си сам... решетка. Само предполагам, че може да е от полза на начинаещия уеб дизайнер.

7.1.09

Бележки 19

Не е ли странно, как една руска фирма може за броени часове буквално да изключи цялата държава (то пък една държава) - огромни предприятия и цели индустрии спират работа, цените се покачват, парното се изпарява посред зима, училища и детски градини излизат в дървена ваканция и надвисва заплахата от режим на тока. През 2009 година, в Европейския съюз.
_

Може да не ти се вярва, но за близо 30 години живот не бях гледал нито един филм на Уди Алън - режисьорът, който с педантично постоянство е създавал по един през всяка от тях. А е близо 30, защото в края на декември попаднах на И още нещо по телевизията (очаквано невротичен и бъбрив, макар че от сегашна гледна точка параноичната идея на Добел за сървайвъл кит изглежда странно разумна), а миналия уикенд цаках 9 лева за да гледам Вики Кристина Барселона на кино - заради Скарлет, Пенелопе, Хавиер и Барселона и, окей, заради факта, че е най-обсъждания удиалънов филм от тази страна на голямата вода. Гръбнакът на историята във втория е праволинеен и предвидим точно толкова, колкото се очаква от две американски колежанки в Европа. Благодарение красотата на Испания и в моментите, в които досадният глас на разказвача се губи и нещата се случват посредством диалога, Вики Кристина Барселона се превръща в приятно изживяване.
_

Няма начин, когато попаднеш вкъщи, да не забележиш четирите плаката на стената над спалнята - от филма Казабланка (Ема оприличава изобразените Богард и Бергман на "мама и тати") и реклами на корабната линия Антверпен - Ню Йорк - Филаделфия, велосипеди Хауи и шоколад Делепол-Хаве, в който хлапета похапват капещия от буквите течен шоколад, някъде от началото на миналия век. Освен че придават на стаят вид на декор от американски ситком, всички те, а и другите няколко, които притежавам, си имат истории - ако ти е интересно, може да ги научиш в Плакатафалка.
_

Харесвам форматите на ББС, които БНТ реализира тук, като Великите българи и Голямото четене, не за друго, а защото представялват интересна снимка на обществото, база за много, както глупави, така и задълбочени анализи. От мен, разбира се, може да се очаква предимно първият вид.

Без изненада установих, че не съм чел голяма част от топ 100 - не съм заспивал под Триумфалната арка на Ремарк, нито съм се вълнувал от Братя Карамазови на Достоевски, още по-малко знам коя е Джейн Еър и за какво се бори. Простак. Но ми направи впечатление липсата на заглавия от Мураками и Памук, които минават хем за сериозни, хем за популярни автори на съвременните четящи, за разлика от Юго или Лондон, да речем. По този параграф ми се губи и Брет Ийстън Елис, което показва какви и кои точно хора са участвали в анкетата. Добре, че поне Алиенде е представена с една кинга. Липсата на Пратчет, колкото и дразнеща, е разбираема - явно се вижда не достатъчно престижен, а и става дума за прекалено плодовит автор, но пък Дан Браун и Джоан Роулинг присъстват с по няколко заглавия, които с мъка може да наречем романи, еле пък литература. Топ 12 си беше очакван, както и, уви, присъствието на книги като Време разделно и Под игото там. Просто и двете не стават, но са фундаментални за националните митове, които или са тревожно важни за съвременниците ни, или, дано е така, са попаднали там малко автоматично.
_

Умилявам се всеки път, когато някой използва "аргумента", че София бил град, планиран за 200 хиляди. Въх, ни думай!
_

redbaloonЛюбовта е като балон. Като се надуе е голям и лъскав, лети високо, но след време започва да изпуска въздух, да се смалява и пада. Разбира се, може да го надуваш отново и отново, но ако го забравиш, ще свърши сгърчен в някой прашен ъгъл на стаята. Ако сгрешиш, любовта приключва като спукан балон - когато е нов и издут, това става със стряскащо пукане, когато е стар и изпуснат, можеш и да не забележиш.

(Хм, това прилича на писано от жена)
_

Тази година се сблъскахме с неочакван проблем. Всеки декември си купуваме стенен календар за коридора, в който Краси нанася важните дати за цялата година. През последните 5 години се изредиха следните теми - любимите ми морски фарове, плакати на класически холивудски филми, китайски илюстрации, къртичето и мишката от Предаването с Мишката - всяка избирана с желание, а картинката към всеки нов месец - очаквана. Този път, обаче, по книжарниците цареше убийствена скука - стандартните художници, градска архитектура, животинки и голи жени, в резултат на което за пръв път от много време през януари нямахме нов календар. В крайна сметка едва онзи ден се спряхме компромисно на един с диви животни бебета.

6.1.09

Виолетово 2

Модно било.

5.1.09

Ротис

Отл Айхер е известен най-вече с работата си по идентичността на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. За тях той създава почти всичко - от логото и дакела Валди до дизайна на медалите, униформите и билетите и, разбира се, пиктограмите, които стават стандарт в областта.

Едва към края на живота си Отл започва да се занимава по-сериозно с типография собствени шрифтове. Книгата типография от 1988 г. е не само отражение на възгледите му в сферта на дизайна, но и своеобразен културен, социален и политически манифест (характерно за текста е, че е отпечатан изцяло с малки букви, в контраст с немската граматика). Като илюстрация на идеите си за естетика и четимост Айхер създава и шрифта ротис в четири варианта - антиква, семиантиква, гротеск и семигротеск, първоначално само с малки букви, като главни са добавени по-късно. Името идва от квартала на градчето Лойткирх в Алгой, където живее дизайнера и където 3 години по-късно умира при пътен инцидент. Въпреки, че не малко видни типографи се отнасят пренебрежително към ротис като към сбор от букви, а не като към полноценен шрифт, той е особено популярен в Германия и се използва за почти всички - лога, реклами, табели, надписи, опаковки.

Още по темата във Фликр, Спийк Ъп и Линотайп.