31.10.08

Планът

Имам пъклен план. За целта България трябва да бъде разделена на петнадесетина държавици - Лудогорието, Добруджа, Придунавието, Северозападът, Банско и Разлоговина, Митническата република в Свиленград, ББР Македония, Великото Търновско и по-малкото Габровско херцогства, Странджа, Лечково, Беево и Галево, Суходол, Джендем тепе и Свободният град Слънчев бряг получават независимост, а местните кабеларки - статут на национални телевизии с автоматично членство в Евровизия. Ако се действа бързо, без излишни емоции и с любезното съдействие на ЕС, НАТО, Г8 и кон на Д5 до следващото издание на Гран При дьо ла Шансон дьо ла Юровизьон ще имаме смазващо предимство в гласуването и българската песен най-накрая ще триумфира, пък ако ще и 3 експертни журита да измислят.

30.10.08

Разни 43

Един от хубавите странични ефекти на блог бума е, че айсикю и мейл спамът, съдържащ забавни единствено за изпращача си клипчета, лафове и снимки, сериозно намаля. Макар че, като се замисля, не бих ти се разсърдил ако пратиш линк към този постинг на целия си месинджър лист. А сега продължаваме по същество:

Няма начин да не си попадал на характерните визии за кампанията на Барак Обама от Шепърд Феърли. Въобще, кандидатът на Демократическата партия за президент е вдъхновение за не малко творци, както може да видиш тук, тук и тук. Е, и за не малко пародии на въпросната визия, но с други герои и послания - като тази горе, отразяваща любовта на Ейми Уайнхауз към наркотиците.

Всички супергерои да заповядат в Спрингфилд!

Баз Лурман е автор на първите 2 клипа от новата рекламна кампания на Австралия. Разтърсващи. Ето, че може да се излезе море-небе-пясък клишето, с което се представят повечето туристически дестинации. Чакам останалите 9.

И докато сме на тема вълнуващи реклами, виж новата на Найки.

Много, много, много стари реклами, отровни надписи, визуализации на най-дългите реки и най-високите планини и снимки с голотии! (от)

Красиви снимки от България в портфолиото на Евгорд.

Какво мислят шрифтовете?

Пропаганда от Еоло Перфидо.

Бррр... ей това е кофти кампания. Ама кофти в смисъл на яка.

Вертиго, индийд!

Търкиш Ерлайнз опъва червения килим за Юлиан Вергов!

Впечатляващи анимирани музикални клипове. (от)

О, нищо чудно, че Ема е такава хубавица и умница!

Кратък преглед на скейтборд графиките.

Дори кучетата в Русия имат по-голямо метро от софийското! Не бе, реклама е.

А това е, о да, 25-минутен филм, посветен на оригиналната карта на Лондонското метро.

Не си ли се чудил, какво прави Япония в този момент?

"Вероятно Бог не съществува. Сега спрете да се тревожите и се насладете на живота си."

Каталог с татуировки и значенията им (от). И някои забавни, но съвсем истински такива.

Лого еволюция.

Град Луис си има собствена парична единица.

Говориш ли помпи? В противен случай няма начин да се оправиш с тази карта.

Календарът на Лаваца постепенно се доближава до култовия статус на Пирели. Ето го и изданието за следващата година, дело на Ани Лайбовиц. Нещо ме кара да си мисля, че в България ще видим отделните снимките като реклами.

Някой ще ем светне ли, какво се случва тук?

50-те най-добри филмови плаката. Е, за десетина съм съгласен.

21-те най-използвани от дизайнертите шрифтове. Е, за десетина съм съгласен.

Блогът на Джордж Оруел - няма лъжа, няма измама. (от)

Завръщането на пишещите машини!

Снимка или лого - кой е по-добрият аватар?

"Сблъсък на бижутерство и градинарство, мода и организъм." А?

Филип Толедано.

Е, това вече не е хубаво! Какво ви е направила Снежанка?

Различните маршрути на Ориент експрес. Някои са доста свободна интерпретация на това, което очакваме от името.

Подробна база данни за телевизиите в цяла Европа. Какво повече ти трябва? (от)

Клубът на посерковците.

Божке, Октоберфест промоция на Бекс в САЩ!? Мили хамериканци, Бекс е бременска бира.

Ако всичко това (не) ти е дошло множко, тук може да намериш по един готин сайт на ден.

И в крайна сметка всичко е ОК, нали?

28.10.08

Нова спекулация 2

Сега ще кажеш, че съм вманиачен на тема новото лого на Нова телевизия, но развитието му дойде от само себе си и щеше да е грехота да не го покажа. Струва ми се по-завършено и логично, но пък вероятността да го видиш на екран си остава все така малка.

Световен ден на анимацията

Днес е Световния ден на анимацията. В Канада.

Предлагам ти да гледаш анимация цял ден. И за да не е съвсем безполезен този постинг, ти препоръчвам У дома с госпожа Кокошка и Трепет.

27.10.08

О, Ариана 2

Ако обичаш, моля те, звънни в Загорка и им кажи, че "в духа на чешките пивоварни традиции" е тъмните бири да са с по-ниско алкохолно съдържание - около 4%, а не това на новата Ариана.

Така и така съм почнал с безплатните съвети, вместо да ни вменяват фалшива история за Орлов мост и Прошек, по-добра идея би било, марката да "осинови" забележителността. Мостът е в окаяно състояние - липсват металните плакети от северната страна и е целият е надраскан със спрей. Около него, на не повече от декар място има цифром и словом цели 10 (десет) двустранни билборда тип пиза. Предполагам, че срещу определена сума и/или ангажимент за реставрация и поддръжка на моста общината ще се съгласи да ги премахне. Една от кръчмите около езерото Ариана (не нова, моля), пък може да бъде наета от пивоварната и да предлага не само родна бозица, но и оригинална чешка кухня и бира, като Старобърно например, което така или иначе е в портфолиото им.

24.10.08

Свободна Войводина


Разпадът на бивша Югославия продължава с пълна сила, а името на последната новоизлюпена държавица е Войводина. Пред вид историята на провинцията, нищо чудно, че нейн "освободител" е не кой да е, а австрийският онлайн букмейкър Биуин. В банерите, рекламиращи старта на българската версия на сайта за залагания, ясно са очертани и границите на новата държава.

Орден за братя Галеви 2

Точно една седмица след началото на инициативата, петицията е подписана от 58 души (прегледай коментарите), а каузата във Фейсбук има 89 члена, повечето от които не се повтарят на двете места. Числата не са големи, но както тези, подкрепили идеята, така и тези, публикували връзки към подписката и разпратили покани на приятелите си, заслужават респект най-вече за това, че са адекватни в една откровено неадекватна ситуация.

А вече не е смешно.

Историята има три, не задължително преплитащи се, нишки, които ще бъде интересно да бъдат проследени - нарастващият списък носители на орден Стара планина със спорни заслуги, съдбата на "модела Дупница" и симптоматичната неспособност на държавата да осъди поне един представител на организираната престъпност.

Българските символи 3

Няма как да не отбележа излизането на резултатите от анкетата на Вагабонд за символ на България. Е, чужденците наистина се оказаха учтиви и оставиха мутрите, впечатлили австрийския вестник Ди Пресе, на едва трето място.

"Мартеницата, мъгливото утро над Родопите и мутрите са трите лица на България, от които чужденците се впечатляват най-много в страната, стана ясно след обявяването на резултатите от анкетата на англоезичното списание Вагабонд.

В допитването са се включили 1229 души, съобщават организаторите, както чужденци, които живеят в България, и такива, които са извън нея, така и българи във и извън страната."

Интересно, и двете ми румънски колежки, които помолих да гласуват, бяха избрали ракията. Бих могъл и да разкажа за възрастната канадска двойка, очакваща с нескрито вълнение предстоящото си пътешествие в Родопите, която засякох преди няколко месеца на Гетуик, но не мога да предполагам с какви впечатления са останали.

23.10.08

Свежест

За протокола: днес сме блог на деня в Свежо.

22.10.08

Не кради!

С риск да бъда необосновано обвинен в бойковизъм, смятам призива на софийския кмет (леко променен тук) за учудващо адекватен на ситуацията в страната, при която единственото май спасение от бакиите на тройната коалиция, нефелната опозиция, изпълнителната и съдебната власт е газ-мас-оцет.

Картинката е под Криейтив Комънс, а тук може да си свалиш още нейни варианти.

20.10.08

Чуваш ли цветове?

Отдавна се канех да пиша за синестезията, тъй като имам особен интерес към темата. Междувременно явлението стана обект на няколко публикации в българската преса и още повече онлайн, дори епизод на Доктор Хаус беше посветен на такъв случай. Крайно време е и от моята си камбанария да се чуе нещо по въпроса.

Синестезията е неврологичен феномен, при който стимулацията на едно сетиво предизвиква в съзнанието друга представа от сетиво, което не е било стимулирано. Например думи, предизвикващи вкус в устата, звуци, които се възприемат като цветове, числа, приемащи определна форма и най-разпротранената проява, при която букви и цифри се свързват с определен цвят.

Явлението е било обект на интерес на психологията и неврологията през последните 2 века, но по-сериозни иследвания в областта се правят едва в последните години в следствие развитието на когнитивната психология. На практика по чисто поведенчески причини почти всички ние сме развили способността да свързваме усещанията от различните си сетива - няма човек, който да няма ясна представа за това, какво са топли и студени цветове, лишени от миризмата си, ежедневните ни храни са неразпознаваеми, а музиката предизвиква картини в съзнанието на повечето хора. При синестезията, обаче говорим за неврологично състояние на свързаност между различни части от мозъка, което се наблюдава при доста по-малка част от хората, като при всеки е различно. Например, аз мога да виждам буквата Б в зелено, а ти - в кафяво. Има няколко теста, които ще ти помогнат да разбереш дали притежаваш такива способности, например този. Диагноза синестезия не е нещо, което би трябвало да те тревожи, независимо как ти звучи. Ако случайно принадлежиш към малкото избрани, те съветвам да потърсиш събратя и да се възползваш от възможността да запомняш имена и числа по-лесно посредством дарбата си.

Всъщност, една от най-ярките прояви на синестезията е в изкуството - смята се, че Ван Гог, Кандински, Дубарова и Набоков са я използвали в творчествово си. Връзката с музиката пък е още по-пряка. По-рано тази година по инициатива на Гап 5 актуални банди - Рейвонетс, Дъ Блейкс, Суиз Бийтз, Мари Дигби и Днтел пускат песни и клипове, вдъхновени от различни цветове. Официалният сайт на кампанията вече не функционира, но информация се намира. Ако пък се интересуваш от връзката между думите и цветовете, може да участваш в това изследване. Темата е безкрайна, от една страна, защото явлението все още напълно изследвано, и от друга, защото синестезията би могла да даде отговор на това, как работи мозъка ни, и да обясни някои странни феномени.

Ако това не ти е достатъчно, може да продължиш със статията в английската Уикипедия.

17.10.08

Орден за братя Галеви!

Мисля, че Комитата пръв изказа гласно (или писмено, уотевър) идеята, че идва ред на братя Галеви да получат орден Стара планина. Съдейки по нескритата радост от решението всенародния любимец и адвокат с мустак и "впечатляваща международна практика" Тодор Батков да бъде удостоен с най-високото държавно отличие, облекчението, с което беше посрещната новината, че с уважаваните дупнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев всичко е наред, и обективната ситуация в държавата смятам, че мисълта е минала през главите на доста хора.

Ето, че сега и ти може да може да направиш нещо по въпроса, подкрепяйки тази петиция. Тя призовава президента Георги Първанов да награди светлите личности на братя Галеви с орден Стара планина за изключителните им заслуги към Република България в две насоки - "принос за развитието на икономиката и механизмите за самоуправление в град Дупница" и, пред вид топлите като чаша прясно сварено кафе делови отношения с бившия министър на вътрешните работи, продължени настоящем със следствените органи, "принос за борбата с организираната престъпност в региона". Признавам, че не съм запознат какво казва протокола за броя ордени, които следва да се връчат в такива случаи, но предполагам, че един ще свърши работа. Все пак двамата са неразделни като ду... такова, врат и ланец.

Присъедини се сега и не се притеснявай за това, какво ще се случи с подписа ти. Мистър Клийн, струва ми се, има една изклишна стъклена урна, която с готовност би предоставил за каузата. Ще я напълним с десетки папки и ще я инсталираме пред президентството, тъкмо Атака освобождава мястото.

16.10.08

Авис | Виза

14.10.08

Бележки 13

Гледах Дзифт. Проблемът на българското кино винаги е бил, че не може да разказва простички истории с истински хора. Вместо това изобилства с морализаторски изказвания, натфизчийско говорене и безсмислени арт чекии. Затова и единствените филми от последните 15-ина години, които стават за гледане, са Писмо от Америка и Разследване на Иглика Трифонова, а към всяка напомпана от медиите нова лента, както и повечето зрители, се отнасям със справедливо подозрение.

Дзифт е приличен. Ако не бяха морализаторските изказвания, натфизчийското говорене и безсмислените арт чекии сигурно щеше и да бъде и също толкова добър, колкото Инспекторът и нощта. 7/10 - защото е смешен и заради кастинга.
_

Извод от миналата седмица: нотариусите са същата измет като таксиджиите.
_

Преди около месец Ема отново тръгна на ясла. Повечето от приятелчетата и вече не са в нейната група, има нови, по-малки деца и нови лелки. Ема хленчи, не иска да ходи, да яде и спи там. Явно промяната и се отрзява зле.

От миналата седмица Краси е на нова работа. В голяма зала с още 40 шумни, инфантилни колеги, задълженията й са по-ограничени, а позицията в корпоративната йерархия - по-ниско. Не бих казал, че се отразява добре и на нея.
_

Някой забеляза ли, че в първия излъчен вариант на тв рекламата на Рено Symbol надписът на задния капак е Thalia? Оправиха го впоследствие, макар и сега да личи, че са мацали с баданарката.
_

Говорехме си наскоро по изтърканата кога-ще-се-оправим тема. Отдавна е безсмислено това да се дискутира, защото отговорът и преди и сега е бил - когато се изгради нормална средна класа. А това не се случва, напротив, в последните години ножицата между доходите на най-богатите и най-бедните се разтваря все повече. Не е тайна, че бизнесът се контролира от хора направили първия, втория и следващите си няколко милиона или чрез връзки с организираната престъпност или чрез източване на държавни фирми по партийна линия. Тези хора са много по-близо до едновремешните родни чорбаджии и новите руснаци в маниера на управление и харчене на парите си, отколкото до богатите в общества с развита пазарна икономика.

Междувременно израсна цяло едно комюнизъм-фрий поколение. Руши пее, Владко Арабаджиев се прави на пилот. Дали пък по библейски едва третото поколение, разполагащо с парите на прехода, няма да подходи по-отговорно с харченето и разпределението им?
_

Господжа, за чий ти е миниатюрната дамска чантичка, като мъкнеш и гигантска протъркана пазарска торба за всичката си посуда?

13.10.08

Разрез

Вижуал Кът България предствя 23 български студия и дизайнери, предимно графични (споко, Юлиян Тахов го няма), като на всеки е посветена отделна кóла. При подвързването те се комбинират на случаен принцип и всяко едно копие на книгата е уникално. Интересно е, че Вижуал Кът България е на практика дипломна работа на Андреан Нешев от Фаххохшуле Дюселдорф, но представлява единствения обзор на българския дизайн, при това представителен отвсякъде, правен някога. Освен многото шарени картинки, което не е малко само по себе си, вътре има интервюта и контакти на участниците, така че ако си харесаш някого, да можеш директно да му врътнеш един мейл.

Книгата беше представена в началото на Нощта на дизайна, от своя страна част от първото българско биенале на дизайна, миналата събота. Самата изложба на Шипка 6, която още тече в рамките на биеналето няма смисъл да посещаваш, освен ако не си на някакви повдигащи наркотици, защото положението е отчайващо, честно. Вижуал Кът обаче си заслужава напълно. 360+ страници, 1.2 килограма, 60 лева.

Повече информация в списание Едно и на официалната страница.

Отхвърлено 7

"POLU4IHME VA6ETO PREDLOJENIE, SMIATAME 4E SIMVOLIKATA NE E PODHODIA6TA

BLAGODARIM"

9.10.08

Разни 42

Ще се опитам да бъда кратък.

- Какво казала нулата на осмицата?
- Хубав колан.


Ха-ха. Още типографски, хм... хумор.

Малко фотографски: Калиф Банане, Ребека Тилет, Рита, Жени, Валери Христов Браян Мос, Аня Мюлер. Някои от връзките може да са нотсютабълфоруърк, но няма да ти кажа кои за да е по-забавно.

Малко спорна, но напълно интерактивна класация за най-добрата песен въобще. Дайте да дадем едно рамо на това великанско изпълнение!*

Пълен архив на кориците на списание Ескуайр. Да не кажеш после, че не съм споделил.

Кратки бродирани съобщения.

Малко по-различни прически. Пък после разправяй, че фризьорите били така, нали.

Ако случайно имаш връзки в някое издателство, виж, моля те, какво може да се направи за да започне да се издава Бреслауската поредица на Марек Крайевски. Или поне да се внесе на някакъв приличен език. Ето, и реклама направих вече!

Дядо Коледа препоръчва Пал Мал срещу дразнене в гърлото, бебе насърчава татко си да пуши повече Марлборо, проучване сочи, че повечето лекари пафкат Кемъл - тези и още шокиращи цигарени реклами от първата половина на миналия век могат да бъдат разгледани в Нюйоркската публична библиотека и онлайн тук.

Виж обаче какво може да сполети цигарените марки.

ЦСКА си има нов сайт от Спортал. Бива.

Любимият сериен убиец на Америка се завръща за трети път. А ти не забравяй да превключиш на Фокс Крайм утре вечер в 22 часа за началото на втори сезон!

Добре, че знаем с какво се занимава Дизел. С яки реклами, как?*

В тази връзка, при снимането на порно трябва да се внимава за какво ли не.*

... Както и при събарянето на стари сгради.*

Къде е регистриран "твоят" юзърнейм?

Шрифтове от хайвер, пръст, стиропор, камъни, Лего, петрол, връзки, капчици, хляб, сирене, бинт, трева, облаци, чушки, златно фолио и какво ли не - ръчна изработка, специално за теб!

Разни стари полски нещица.

Култовата пресконференция преди двубоя за световната титла на Уърлд Боксинг Каунсил между претендента Витали Кличко и шампиона Самюел Питър в Берлин. По-малкият брат на Витали Владимир е шампион в трите други версии. Нигериецът Сам шашна журналистите като направи изявление на родния си език, според българския му мениджър Ивайло Гоцев, в протест срещу това, че всички говорели само на немски. Накрая пък двамата се сдърпаха за пояса. Струва си да се хвърли поглед на боя - в събота от 23:45 по РТЛ.*

Одед Езер ♥ Милтън Глейзър.

Какво ще си помислиш, когато се събудиш с подобна възглавничка в леглото? Че си получил подарък от някой приятел, нали?

Косата, гледай косата, казах!

Дебора де Кур била надвила Клиторина Джиброва и Нина Минети за титлата Мис Резил. Поздравления! (от)

Петър Павлов прави красиви надписи.

Да се фотошопираш направо.

Така и не разбрах какво им е микро на районите в Люлин.

Но пък новият дизайн на Швепс бил "шекси", ра'раш ли?

Това очевидно не е твоя квартален супермаркет.

Бонбонче, Черен принц, Бяла красавица, Грийн сосидж, Мечи нокът, Перон, Доктор Уичи, Жълта круша, Германска червена ягода, Зелена зебра, Кафяви черешки, Пръчка, Турандот, Чероки пърпъл... За какво си говорим? (от)

Феминистките вонят.

По-красивата Библия.

Оранжево срещу розово (октопод едишън).*

Кой казва, че баркодовете трябва да са скучни?

Тази рубрика е за теб ако случайно някога си се чудил, кои шрифтове се използват на кино плакатите. Не, че има някаква вероятност някога да си се чудил точно това, но за всеки случай.

Извинете, къде са картофките?*

Климент подбира хубави лога във Фликр.

Помогнете на човека, бе! Мерси.

* Видео

8.10.08

Поглед към Земята от Луната

На 1. февруари 2003 г. при навлизане в земната атмосфера минути преди планираното кацане совалката Колумбия се взривява. Всички 7 члена на екипажа загиват. По време на 16-дневната мисия в орбита един от тях - Илан Рамон, първият израелски астронавт, носи със себе си копие от рисунката Скица на Земята от Луната, публикувана първо в списание Ведем.

Петър Гинц е роден точно преди 75 години, на 1. февруари 1928 г. в семейство на чешки есперантисти. Баща му е евреин. На 12 пише първия си роман, води дневник, публикуван по-късно от сестра му, работи по чешко-есперанто речник. На 14 Петър е депортиран в нацисткия концлагер в Терезин, където е настанен в Дом 1.

Между 1942 и 1944 г. момчетата в Дом 1 на концлагера в Терезин издават собствено списание с името Ведем (начело на чешки). В него те публикуват стихотворения, интервюта, вицове, ревюта на книги, илюстрации, игри... въобще всичко, което вълнува 13-14-годишните хлапета в дома. Вдъхновители на момчетата, макар и не активни участници в проекта, са наставниците им "професор" Валтер Айзингер, бивш учител по чешки и литература, и Йозеф Щастни. Ведем се преписва тайно на ръка и се чете в дома всяка петък вечер. Главен редактор е Петър Гинц, той е и автор на Скица на Земята от Луната.

През 1944 г. повечето от стотината обитатели на Дом 1, включително Гинц, са транспортирани в Аушвиц, където намират смъртта си в газовите камери. Оцеляват едва 15. Само едно от момчетата - Зденек Таусиг остава в Терезин до края на войната и успява да запази около 800 страници от Ведем. Чехословашко правителство не одобрява официалното им издаване чак до 1990 г.

Такива ми ти работи.

7.10.08

Чие е това лого?

На Телевизия Европа или на Екип Нюз?

5.10.08

Пирамида

Древните римляни с готовност възприемали културата и божества от пантеона на народите в покорените от империята земи. На особена почит бил Египет, за което свидетелстват и множеството обелиски поставени на централни места в града.

Една от любопитните прояви на култа към всичко египетско е Пирамидата на Гай Цестий от 18-12 г. преди Христа. Тя е добре запазена, покрита с бял мрамор и с форма по-заострена от тази на добре познатите ти пирамиди в Гиза. Според надписа върху нея, че Гай е бил важен човек (за което най-малкото говори факта, че е можел да си построи подобна гробница), претор, член на колегията на епулоните. Името му е изписано като C CESTIVS - буквата U се появява едва през Средновековието, но G би трябвало да е била вече в употреба по времето, по която е строена гробницата.

Пирамидата е сравнително отдалечена от останалите туристически атракции и поради не толкова популярна сред организираните тълпи, но посещението й крие няколко изненади. През 3. век тя е вградена в масивната крепостна стена, ограждаща Рим, която е запазена доста добре точно тук, където се намира и Порта Сан Паоло.

Зад пирамидата и стената се намира гробището за чужденци не католици, което ни посреща с ето такава заплаха молба. Има и отделна касичка за котките, които тук са много и изненадващо дружелюбни. Гробището е добре поддържано и спокойно, а разнообразието на надгробни плочи и паметници на хора от цял свят, с различни религии и от различни епохи, за който Вечния град е и място на вечен покой, е впечатляващо. Тук са погребани английските поети Шели и Кийтс, на които е посветен и музей, намиращ се непосредствено до Испанските стъпала, където и двамата са прекарали последните години на кратките си животи.

Най-известен и завладяващ, обаче, е надгробният паметник на Емелин Стори, известен като Ангелът на скръбта, последна творба на нейния съпруг - американския скулптор Уилям Стори, който е също погребан до нея.

С това седмицата на Рим в блога приключва. Ако случайно снимките тук не са ти достатъчни (или те дразни малкият им размер, дължащ се на Блогър) смятам да кача повече в Бегефото и(ли) Фейсбук.

3.10.08

Да отидеш в Рим и да видиш папата (или от Борго до Трастевере)

Не стига, че постингите за Рим са порядъчно дълги, но сега и това рекордно заглавие...

Кастел Сант Анджело е цитадела, която доминира десния бряг на Тибър, в непосредствена близост до Ватикана. Основната сграда е построена през 139 г. като гробница на император Адриан и семейството му, като по-късно там са положени и урните с праха на други императори. Мавзолеят е имал квадратна основа с цилиндрична основна част, украсена с множество скулптори и градина на покрива, всичко това увенчано с колесница. Твърде рано, през 401 г. е превърнат в крепост, която впоследстие преминава във владение на папите, намирали през Средните векове не веднъж убежище от нашественици и врагове в нея. От античната гробница е останала само цилиндричната сърцевина на структирата. През годините са добавени крепостни стени, бастиони (някои от тях разрушени впоследствие), ров (сега градина) и постройките на покрива.

Името си дължи на легендата, според която папа Григорий Велики видял Архангел Михаил с меч над крепостта - знак, че чумата от 590 г. е приключила.

Към Кастела води мост със същото име, построен също по времето на Адриан. Сегашния си вид, благодарение на който е смятан за най-красивия мост на реката, дължи статуите на Св. Петър, Св. Павел и десетте ангела, символизиращи страстите Христови, на Джан Лоренцо Бернини, поставени през 17. век.

Оригиналния ангел на Рафаело да Монтелупо от 1536 г., който е заменен на върха от бронзовата скулптура на Петер Вершафелт 2 века по-късно и сега се намира във вътрешен двор на крепостта. Мечът му се е загубил някога и някъде.

Гледка към Кастела от друг мост - Виторио Емануеле II, който води към Виа дела Кончилиационе.

Ватикан е името на хълм на десния бряг на Тибър и не един от седемте хълма на древния Рим - Палатин, Виминал, Авентин, Капитолий, Квиринал, Циспий и Опий. Старият Рим пък се разпростира на местността, известна като Марсово поле. До 19. век, когато е обединена Италия, Папската държава контролира обхваща обширни територии в централна Италия, а резиденция на папите е Палацо Куринале, което вече споменах като настоящ дом на италианския президент. Ватиканът, като независима държава съществува от 1929 г. Папската катедрала продължава да е Св. Йоан Латерански (Сан Джовани ин Латерано), а не базиликата Св. Петър.

Тълпите в Рим вече не са от нашественици, а от туристи и поклонници и папата, вместо да се крие в Кастел Сант Анджело прави многохилядни аудиенции.

Как се случва една такава? На площада пред Св. Петър се изнасят хиляди черни столчета, на стъпалата се опъва навес, отстрани и напред се инсталират 4 големи екрана, а от зори достъпът до площада се позволява едва след проверка по сигурността, подобна на тази по летищата. След като гостите се настанят по столовете, папата се появява с дузина кардинали. На географски и езиков принцип (например Южна Америка, Полша, Италия) един от тях излиза и изрежда имената на групите посетители от всеки регион, при което те скачат и крещят радостно от местата си на различни места в тълпата. След преброяването Бенедикт XVI казва няколко думи на родния им език, излиза следващия кардинал и процедурата се повтаря. Накрая всички пеят Отче наш и си казват чао.

Дизайнът на официалната униформа на швейцарска гвардия, която служи на папата от началото на 16. век, се приписва на Микеланджело. Ежедневата има същата кройка но е изцяло синя.

Така изглеждаше опашката пред входа на Ватиканските музеи непосредствено след аудиенцията. А така продължаваше зад ъгъла:

По същото време на следващия ден опашка на практика нямаше. Вътре обаче беше претъпкано. Ватиканските музеи притежават хиляди произведения на античното, ренесансовото, бароковото и съвременното изкуство - статуи, стенописи, картини, карти, килими и експонати свързани с папската институция, на всеки от които си заслужава да отделиш часове. Уви, това е невъзможно. Отдолу виждаш процесията от влачеща се, блъскаща и снимаща тълпа по "маршрута" през музея Пио Клементино водещ към Стаите на Рафаело и Сикстинската капела. Последната, наречена така на папа Сикст IV, е удивителна, без майтап. Стенописите на Микеланджело по тавана и огромния Страшен съд зад олтара са неочаквано ярки и реалистични. В Капелата се чува приглушеното дуднене на тълпата, прекъсвано от време на време от силно шъшкане на охранител, който призовава за тишина или се кара на някой, дръзнал да извади фотоапарат или камера.

Статуята на Лаокоон от 2 в. преди Христа е може би най-финия пример на древногръцкото изкуство. Според легендата троянският жрец се опитал да предупреди съгражданите си за заговора на гърците да нахлуят посредством дървения кон, но Атина изпратила змии, които да убият него и синовете му.

Витото стълбище, по което се излиза от музеите.

Опашката пред Св. Петър ни уплаши 2 поредни дни и не успяхме да влезем в до скоро най-голямата християнска църква.

От Ватикана тръгнахме по Пасаджета дел Джаниколо - уличка през парка на хълма Яникул, на която се намират паметниците на Джузепе и Анита Гарибалди и бюстовете на гарибалдейците, сред които и Капитан Петко Вийвода. Мястото не е избрано случайно - тук те отблъскват френската армия (извикана от папата) в защите на Рим и републиката.

Рим може и да е на близо 30 километра от най-близкото море, но си има фар, как иначе!

Нашият човек!

Бюстът на генерал Мази е нямал късмет и единствен е обезглавен.

От другия край на Джаниколо се намира кварталът Трастевере (буквално Отвъд Тибър). В Трастевере уличките са (още) по-тесни, сградите са по-ниски, кръчмите - повече. Там се намира и джелатерията с най-вкусен сладолед в цял Рим (чието местоположение споделям само под клетва за конфиденциалност).

Преди да стигнем обаче се натъкнахме на фотосесия на Фонтана дел Акуа Паоло. Беше интересно ;-)

1.10.08

За 'талянските работи

В прилична тратория (по-непретенциозно семейно заведение) двама души могат да хапнат и пийнат както за 20, така и за 40 евро. Особена разлика в храната, която е неизменно вкусна, и обслужването при двата варианта няма. Менютата с цените са изнесени отпред и човек може да се ориентира. Някои ресторанти обаче може да добавят коперта (фиксирана такса за това, че си седнал на маса) и процент за обслужване, така че е добре да се внимава за тях. 0.4 литра наливна бира върви за 5 евро средно, което си е пладнешки обир, а и виното излиза по-евтино.
_

Навсякъде ясно и категорично е обозначено какви услуги, информация и продукти не се предлагат. За останалото не можеш да си сигурен. Уиз промени часа на обратния полет, така че се наложи да бъдем на Фиумичино в ранни зори и вариантът с редовния влак отпадна. Лелката в туристическата информация на гара Термини ни посъветва да ползваме специалния нощен автобус. Въоръжени с разписанието и добре натоварени цъфнахме на указаната спирка по тъмно. 40 минути след часа, в който трябваше да се появи автобуса, от него нямаше и следа. Според друга информация от лелката такситата трябваше да имат фиксирана тарифа от 40 евро до летището. Е, бакшишът ни взе точно 55 за удоволствието.
_

Момчета и момичета, лилавото е на мода тази есен, ако още има неразбрали.
_

Повечето пешеходни светофари имат и жълта фаза, която светва само при прехода от зелено към червено. Този, близо до Бока дела Верита, обаче залага на текст по американски образец.
_

Кафе се пие в заведения означени като барове. Кафе лате на крак върви около 1 евро, но ако седнеш на маса цената набъбва тройно. Ако се объркаш да поръчаш еспресо, което, както знаем, е екстремно късо, бариста ще пожелае да се увери дали наистина искаш кафето, както го пият италианците.
_

Имената на улиците са изписани върху каменни плочи с шрифт, подобен на омразния Траян, който се използва и за надписите на всички по-важни обществени сгради. А това, заедно с навика да ползват римски цифри при всяка възможност и задължително да указват по времето на кой папа е построено или ремонтирано нещо, в един момент ти идва бактън.
_

Трафикът е натоварен и доминиран от миниатюрни коли и скутери. Смарт със сигурност най-разпространената марка автомобили, но всичко с дължина под 3 метра се радва на популярност. Паркиране по римски:

_

Дори в градския транспорт са на въоръжение такива миниатюрни автобусчета. Приличат ми на кибритени кутийки, обърнати на една страна с колела от копчета.
_

В центъра има множество от църкви, често една срещу друга или една до друга. Но всички, с няколко забележителни изключения, си приличат - плоска каменна фасада с декоративни колони, стесняваща се нагоре и завършваща с триъгълен фронтон, плюс овален купол на многоъгълна основа ако, евентуално, църквата е важна. Видиш ли една, видял си всичките. Стилът произлиза от бароковата йезуитска Ил Джезу и е копиран масово впоследствие.
_

Хостелът ни беше апартамент на 6. етаж, в който хазяинът отдаваше 3 стаи и до който се стигаше с един от онези дървени скърцащи асансьори от началото на миналия век. Листове с надписи, като Не излизай през прозореца, Може да ползвате хладилника, Затваряй вратите тихо, бяха разлепени навсякъде.