29.9.07

Добре, че не действа на мъже

Ако си мислиш, че си видял всички крайности, на които Акс (бумчикауауау) са способни, помисли пак и изгледай този клип (5 минути):

28.9.07

Мечка

TobleroneЗнаеше ли, че в логото на Тоблерон има скрита мечка като символ на град Берн? Яко! Дали пък някъде в логото на Милка няма скрит мармот?

Ценообразуване

От октомври България Ер започва да лети до Истанбул 3 пъти седмично на цени от 59 евро за двупосочен билет без таксите. Офертата е добра, но само ако тръгваш от София - същата дестинация се предлага за 79 евро и от Варна и Бургас. Не знам кой бургазлия, предвид близостта на Истанбул, ще се навие на тази цена и то при положение, че най-вероятно ще му се наложи да мине през София.

27.9.07

Актуални плакати

(смело цъкай на картинките за по-голям размер)

Robin GibbНе съм сигурен дали има нормативно изискване за предупреждение към спонсорско лого или става дума за чисто престараване от страна на Булгартабак. Създава се обаче впечатлението, че "Пушенето вреди на Вас и на другите около Вас" е новия слоган на формата.

Обърни внимание и на представянето: "Robin Gibb Band & Philharmonic Orchestra performing his own Bee Gees' Hits". Кой и чии хитове последно?

Miroslav IlicМирослав Илич бил "S-Class of pop-folk". Не думай! Предполагам, че С-Класа отдавна е нарицателно сред някои социални групи, но поне за мен подобна употреба е новост.

AnitaИмам някакви основания да предполагам, че си пропуснал турбо (хи-хи) изпълнението на Илич вчера в Ориент 33, и хич не ти завиждам защото тази вечер, по едно и също време, но в двата края на милата ни столица, ти се дава както последен шанс да се полюбуваш на новата сръбска С-Класа, така и на гигантските нокти, обеци и, хъ-хъ, звездички на Анита, която пък ще пее в култовото заведение Дай-Дай! Може би влияние върху избора ти за четвъртък вечер ще си окаже факта, че водещ на второто мероприятие ще бъде Киро Скалата.

26.9.07

Гложенски манастир

За Гложенския манастир може да се пише много и интересно, но няма да го правя, не ми се, а и някой се е постарал в Уикипедия. Забравеното някога, но не от Бога, място сега е доста, дори прекалено популярно. Има си паркинг, тоалетна за 20 стотинки и стаи под наем, а в магерницата предлагат хубави боб чорба и кюфтета. Отбивката за манастира е в самия край на готовата част от магистрала Хемус.

22 септември 2007

25.9.07

Карта за кино

click for Virgin Atlantic movies(кликни за цялата реклама)

Впечатляващ принт за авиокомпанията Върджин Атлантик, акцентиращ върху филмовата програма на борда.

Не съм сигурен как са подбирани заглавията - на България се е паднал Писък, Португалия е Годзила, върху западната част на Русия е Планетата на маймуните, а в Германия са Мъже в черно. Кой знае защо Какво искат жените е Гърция, докато Моята голяма луда гръцка сватба е забита в Етиопия. Атлантическия океан е място, където те очакват Близки срещи от трети вид, а Черно море - Пришълецът.

Със сигурност и по-малките надписи, означаващи градове, са преработени, но за съжаление не се виждат.

Бележки 10

Малко бележки, кратки, какво да се прави - Туитър си оказва влиянието:

Приключвам Мръсна хаванска трилогия. Темите са секс, мизерия, ром и глад. В този ред. А книгата е увлекателна и повтаряща се.
_

Как точно се чете името на клуб Pr. - Пръ?
_

Преди година-две правих дизайна за сайта на Меридиан Мач. Той, дизайна, беше малко по-сложен, а това, което е онлайн сега е някаква силно редуцирана версия. Та, понеже главата на вестника е много зле, им драснах едно ново лого специално за сайта, ей така - бонус. Логото не мина, но сега гледам, че се озовало във форума им, който за съжаление е доста непопулярен, да не кажа умрял. Е, няма лошо.
_

Въпреки обещаващите реклами по пътя към морето на сайта на Златна Белка Иванов и сие няма голи мацки. Но пък обърни внимание на имената на моделите в мъжката им колекция :-) Полковник Сандърс се върти като пумпал в гроба.
_

Из рекламна брошура:

В най-големите градове София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Шумен, Сливен, Търговище, Разград, Димитровград, Слънчев бряг клиентите на Кейбълтел разговарят неограничено дълго и безплатно помежду си.

Слънчев бряг вече се води за един от "най-големите градове". Честито!
_

В 90% от колите в задръствания има само по един човек. Останалите са таксита.

24.9.07

Метро арт

London Transport MuseumПовече от 100 години плакати с различна тематика - информация за забележителности, спортни и културни събития или просто любезни напомняния за "подземния" етикет се използват в лондонското метро и архивират прилежно в Лондонския транспортен музей. Отскоро колекцията, наборяваща над 5000 произведения на британския графичен дизайн, е достъпна и онлайн, подредена в категории и допълнена с подробна информация като за не-кокнита. Можеш, разбира се, и културно да си поръчаш репродукции. А като се сетя за творенията на СКГТ...

Чаша и половина


Да, няма никаква връзка между песента на Фил Колинс, горилата и шоколадите на Кедбъри. Но рекламата е просто велика! Ето ти обяснението от официалния сайт на кампанията:

"Ами просто ни се стори, че така трябва да направим. Няма никаква хитрина или скрит замисъл - просто искаме да ви накараме да се усмихнете, точно както както се усмихвате* след Кедбъри Деъри Милк. И смятаме да продължаваме да правим точно това. А ако горила барабанист не ви е достатъчна, почакайте да видите какво сме ви приготвили."

* И това ако не е признание, че слагат трева в шоколада...

23.9.07

Класика

Classic FM-tel OrchestraОнзи ден попаднах на това. Цялото име на оркестъра гласи Класик ФМ М-Тел Оркестър. Като цяло решението на логото е хитро, макар и технически не особено добре изпълнено.

21.9.07

Ч като череп

SkullphabetМоже би (не) си спомняш за първото споменаване на Скъладей. Ето, че череп номер 94 се оказа повод за създаването на съвсем истински нов шрифт. Сваляй Скълфабет бързо от тук!

П. С. Ч като череп няма, 'щото няма кирилица, жалко.

20.9.07

Разни 24

(след Разни 18, в което представих няколко интересни илюстратора, ето още една порция майстори на таблета + още забавни линкове, разбира се)

Орели е на 24 години от Тулуза и рисува адски добре за французойка.

Кейти пък е на 31 от Тампа и рисува адски.

... точно като Рей Сизар.

Регистрационни табелки от целия свят. (от)

И кибрити. Ама красиви, бе. Пу-пу.

Как да не се зарадваш на красивите български имена Стафидка, Прилеп, Марулка и Желан. И да ожалиш венецуелците, които май ще си останат без Олмелибей, Кайзерлин и Кришнамерк.

Жална ти майка, чалго - Ерик Екзотик е тук!

Калоян Тошев, a.k.a. Illbood, a.k.a. Mozak. Абе искам да кажа, че съм фен.

Е това са красиви блогове! Виждате ли, бе, Блогър!

Парашутът е измислен през 9. век, ножиците през 16., а географската карта през шестото хилядолетие преди Христа. Таймлайн на изобретенията от Уикипедия.

Вземи прочети некоя книга, бе!

Още една причина да не харесвам американския Бъд.

Един от модерните варианти на Мона Лиза някак си спонтанно събрани от drawn.ca.

Катаржина естейт - домът на виното за което писах тук.

Интересен, психеделичен сайт с шарени линии. Би трябвало да рекламира Ауди.

Пай се, Плевен, моловете идват!

Тони Джи покер, бате!

19.9.07

Вандом, 5

Един от митовете, макар и не най-популярния, обграждащи Шанел, е че бутилката на парфюма Номер 5 следва формата на парижкия площад Вандом, където е бил дома на Коко Шанел. Всъщност, оказва се, че това е вярно.

18.9.07

Лято, круши, бяло вино

Лятото, уви, приключи, а литрите бира и килограми цаца са се отразили на фигурата ти до такава степен, че жена ти за втори път намеква да се погрижиш за формата си. Ами сега?

"Тичай" би те посъветвал Еленко, но ти не си Еленко (освен ако не си самия Еленко, в този случай - здрасти!) и те мързи, гледай какво е времето навън. За диети пък е абсурдно да си говорим, мъже сме все пак!

"Блъфирай" казвам аз.

PearКакво ти трябва:
Круши, орехи, сирене, бяло вино.

Какво да правиш:
Орехите счукваш, изчистваш и чупиш ядките на малки парченца. Сиренето е обикновено бяло саламурено, но ако е по-соленичко е добре да го оставиш във вода предната вечер за да се обезсоли. Та, сиренето нарязваш на кубчета, същото правиш и с крушите, след като си ги обелил. Смесваш всичко в купички и добавяш малко зехтин, може и капка балсамико, но в никакъв случай обикновен оцет.

Виното, както си се сетил трябва да те чака в хладилника. Всякакво читаво, не кисело и не десертно бяло ще свърши работа, аз препоръчвам гръцка рeцина.

Видно е, че салатата е здравословна и пълноценна. Повярвай ми, дори е вкусна. След един подобен обяд (или вечеря), приготвен и поднесен лично от теб, няма начин да не ти се размине, а следващото мрънкане ще се състои чак след месец-два. Е, може да измиеш чиниите след това - за по-сигурно.

Любов | война

"Правете любов, а не война" е интересен пикториал на Стивън Майзел за септемврийския брой на Воуг Италия. Още снимки има тук.

17.9.07

ЮАР 2010

Официалното лого на Световното първенство по футбол през 2006 в Германия беше обект на много критики и дори подигравки. Тогава 11 германски дизайнерски студия стартираха инициатива за алтернативна идентичност. Ситуацията се повтаря и с Южна Африка 2010, разбира се, без никакъв изглед за промяна.

За щастие традицията за официален плакат на световните е доста по-стара от тази за лого и ето - дава нещо като втори шанс за първо впечатление на ФИФА. От 16 предложения, дело на южноафрикански агенции са подбрани трите най-добри, за които до 30. септември може да гласува всеки южноафриканец, както онлайн, така и, точно така, чрез SMS.

2010 FIFA World Cup South Africa 2010 FIFA World Cup South Africa 2010 FIFA World Cup South Africa
Уви, в гласуването ти няма да можеш да участваш защото, поне така предполагам, не се намираш в ЮАР. За да се убедиш сам в това, а и за да видиш малко по-големи изображения на плакатите (така и не разбрах какво им пречи на ФИФА да ги пуснат така че да се виждат) кликни тук.

Личен мой фаворит е средното предложение и ще стискам палци за него.

Едит (1. октомври): Страницата за гласуване вече е в небитието и линковете към нея не работят. Победителят ще бъде обявен чак на 25. ноември.

Отвисоко

© Yann Arthus-BertrandДа не забравиш - днес започва изложбата "Земята отвисоко" на Ян Артюс-Бертран. Мястото е моста зад НДК.

Линкове: 1, 2, 3, 4

13.9.07

Името ми е...

Гимнастика за устата, аеробика за зъбите! Не бе - за мозъка. Упражнението не е измислено от Оджо, но попаднах на него на страницата му и реших да го преведа на български. Идеята на играта е проста - трябва да назоваваш цвета на думата, а не името на цвета, което е изписано. Например, ако пише зелено трябва да кажеш "червено".

Colour Text(кликни на картинката за начало)

Това е само едно гифче. Ако имаш познат програмист, покажи му го - може да се навие да напише нещо за да генерира случаен текст.

Ама наистина сега

Рено България, малко ви е смешен тийзъра. Ша ма извинявате, но нямам намерение да чакам до 24. септември или да се разкарвам до Пловдивския панаир за да видя новата Лагуна. Ей я тук:

12.9.07

Смущаваща транслитерация

SmoothСмут = Smooth

Суит!

11.9.07

Една Кобра, моля

Кобра е английска бира, която се произвежда от 1990 г. Толкова за мита, а сега по същество.

Каран Билимориа, родом от Хайдерабад, Индия, пристига във Великобритания едва 19-годишен за да продължи образованието си и завършва право в Кеймбридж. През 1990 г. без кой знае какви познания и опит в пивоварната индустрия и, както сам той обича да споменава, със заем от 20 000 паунда основава Кобра, воден от идеята за по-слабо газирана и мека бира, която да прави компания на пикантните манджи предлагани в индийските ресторанти, така популярни на острова.

Бирата наистина си е водниста, което най-вероятно се дължи и на използването на ориз и царевица, освен традиционните ечемичен малц, мая и хмел.

CobraПрез първите години бирата се произвежда в Бангалор и се изнася изцяло за Великобритания. През 1997 г. на Каран му писва от логистичните неуредици и мести производството във Бедфорд, Англия. Тамошната пивоварна Чарлс Уелс освен Кобра бутилира ямайската Ред Страйп и японската Кирин - странна специализация, мен ако питаш. Въпреки това индийския бекграунд си остава основен актив на марката, което е и причина опаковката да е изпъстрена с надписи като "родена в Индия", "по автентична индийска рецепта" и "създадена от индийски майстор пивовар". Цялостното усещане на бутилката е доста индийско - уърдмарка е дублиран с надпис на хинди, границите на Индия за изобразени на фона на етикета, а стъклото е обсипано с релефни слончета и палми.

След успеха във Великобритания, Кобра се насочва към САЩ, Южна Африка и други пазари с компактно индийско население. Бирата, която се продава с тази марка в България, пък се прави по лиценз в Полша. През 2004 г. Кобра се завръща в Индия, този път с намерението не само да произвежда, но и да продава. Това е труден пазар - бира не се продава в супермаркетите, а в специализирани магазини за алкохол, пък и напитката като цяло не е особено популярна сред индийците. Кобра обаче вече се е сдобила с достатъчно слава за да се конкурира с местните производители, пък и, каквото и да си говорим, става дума за страна с 1 милиард население.

В момента съществуват 3 разновидности освен класическия лагер - безалкохолна, нискокалорична и Кинг Кобра, която си се прави в Белгия и е типична белгийска бира. Освен това фирмата предлага вина и плодови бири, с които не ми се ще да те занимавам - извращения някакви. Кобра се занимава със благотворителност чрез Фондация Кобра и спонсорира млади кинотворци чрез Кобра Вижън, а също така издава и списание, което, доколкото видях, се занимава предимно с Каран Билимориа.

Апропо, Билимориа е пример за класическа съксес стори - не само адски богат и известен човек, а от миналата година и член на Камарата на лордовете. И ако още се чудиш защо те занимавам с тази тема - Кобра може и да не влезе в учебниците по пивоварство, но със сигурност има място в тези по мениджмънт и маркетинг. А книгата Бутилиран за бизнес - по-слабо газирания наръчник на предприемача е вече в Амазон.

10.9.07

Лимон, мормон, хормон

Днес беше крайния срок за предаване на предложенията за лого и мото на Министерството на образованието и науката. Втори пореден конкурс, в който участвам с ясното съзнание, че няма как да спечеля и си давам пълна свобода.

Какво, как и защо съм писал в проекта, няма да те занимавам с алабализми сега.

Да бъде Метро!

Цели 3 нови импровизации на тема Лондоското метро:

1. Спонсорирани станции. Всъщност Рийбок'с Парк, Пица Хътни и ГрийнФорд Мондео не звучат чак толкова зле.

2. Еминем е последната... спирка на Хип-хоп линията, от Дъ Кемикъл Брадърс може да си хванеш както Електронната, така и Рок линията, а Бек се явява една от най-натоварените станции с километрични подземни тунели. Още странности от този проект на Гардиън.

3. Карта на пътната мрежа на Великобритания. Логично околовръстното на Лондон е отбелязано с жълта линия по подобие на оригиналната Съркъл лайн.

Всички от тук.

След като вече ведъж се поколебах, сега мисля, че критичния минимум от постове за нов етикет е достигнат. Да бъде Метро!

7.9.07

Разни 23

BreakfastА ти какво закусва днес?

Духът на бутилката вино.

Макар конкуренцията да е сериозна, Мис Тийн Южна Каролина 2007 уверено повежда в категорията "Най-тъп отговор, даден на конкурс за красота".

Първите туристи в новата столица на Мианмар.

Bedtime StoriesПриказки за големи.

Подкрепете новата рубла!

Със сигурност си чувал за великите групи Фийдбек, Полка Тълк, и Куоримен. Казах ти, че си!

Колко голям е бил Ангкор Ват наистина?

Само за автобуси! Ама без автобуси.

Urban CactusИзведнъж идеята да живееш в кактус започва да изглежда примамлива.

Прераждането е забранено.

Бойна маса.

Тези юнаци са решили да си възкресят изчезнал животински вид. Е, поне не е динозавър.

FaceballКакво е обратното на тим билдинг?

Писма, пощи, пощенски кутии...

Брилянтен моушън дизайн от Холандия.

А какво е горещо, горещо, горещо?

5.9.07

Червено 4

Boris Hoppek @ RojoЗа списание Рохо може да си чувал покрай представянето му в Червената къща преди година и половина или скорошното отбелязване на шестия рожден ден.

Представител за България е Формаут, а ако цената не те плаши може да минеш през книжарници Буктрейдинг. Като начало разгледай сайта и, в случай че си падаш графичен дизайнер или фотограф, се пробвай.

Снимката по-горе е от последния брой и е на Борис Хопек. Повече от него има тук.

4.9.07

Закони на висшия мениджмънт

Управлението на компаниите, листвани по фондовите борси, се характеризира с нуждата от перманентно добри финансови резултати, което води до определени аномалии, не винаги пряко свързани със здравия разум.

Не настоявам на дълбоконаучната обосновка на тези 2 закономерности, но те могат лесно да бъдат доказани от практиката:

Закон 1: Когато дадено подразделение на листваната компания постигне по-слаби резултати, висшият мениджмънт обикновено решава не да го преструктурира, а да завиши изискванията и натиска върху друго, традиционно положително представящо се подразделение за подобряване на ефектвността за да компенсира в краткосрочен план резултатите на първото. По този начин се стига до дисбаланс на приноса, нивата на заплащане и стреса в различните структури на фирмата, при това не в полза на по-добре работещите.

Закон 2: Решението на висшия мениджмънт да си гласува високи бонуси в края на годината е сигурен признак за задаваща се криза. Такова поведение може да се нарече обиране на крушите. В най-добрия случай за предусещащите проблемите управители ще се стигне до влошаване на финансовите показатели, а осъзнаването на това от акционерите би означавало по-малки бонуси през следващия период. В най-лошия фирмата ще се окаже в колапс, а виновните мениджъри - в съда (а добрите адвокати струват пари).

Излиза че листваните компании се управляват едва ли не толкова зле, колкото държавните. Е, просто се надявай това да не се случи във фирмата, за която работиш.

И да, може да ме цитираш като автор.

3.9.07

Бере ромъняска

Бергънбиър е водещата румънска марка на ИнБев. Като Каменица у нас. Я, ми той и фирмения джингъл е същия! Ама рекламите им категорично са по-смешни (дори и да не знаеш братския румънски)

2.9.07

Аватар 3.0

Arctic Monkeys avatarТози път аватара е посветен на Арктик Мънкис, една от онези банди, които аз, пък и не само, наричам the-групи, макар че в конкретния случай определителния член забележително липсва. Преди 3-4 години те възродиха 60-арския рок със стържещи китари и дрезгави крещящи вокали и накараха символични за края на 90-те рок банди да изглеждат като събирани с тв кастинг бойгрупи.

Стилът репликира логото и албум арта от актуалния Favourite Worst Nightmare, макар да отстъпва на миналогодишния култов Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, не на последно място заради липсата на песен като Fake Tales of San Francisco. Пичове, трябва всеки албум да започвате с Fake Tales of San Francisco, велико е това парче.